»

ARNES širi hrbtenično omrežje

vir: Arnes
Arnes - ARNES, slovensko akademsko in raziskovalno omrežje, je v hrbtenično optično slovensko omrežje povezal Mursko Soboto, kar odpira možnosti, da se v omrežje povežejo tudi raziskovalne in izobraževalne organizacije ne le iz murske Sobote, temveč tudi iz Ljutomera in Ormoža. Nova povezava poteka med Mursko Soboto in Mariborom, obstaja pa tudi možnost, da se v prihodnosti priklopi tudi Gornjo Radgono ter Radence. Hrbtenico so pri ARNESu potegnili tudi do Kamnika, vsi ti kraji pa so, poleg slovenskega, povezani v Evropsko raziskovalno omrežje GEANT2.

32 komentarjev

FRiSK odpira vrata drugič

Slo-Tech - Danes (11.) in jutri (12.) se v Murski Soboti odvija 2. Festival računalništva in sodobnih komunikacij (FRiSK), ki se ga je že uvodno leto udeležilo preko 2.000 obiskovalcev. Zasleduje pogumno vizijo - postati eden izmed osrednjih IKT festivalov v delu Evrope, ki ga omejujejo štiri enako oddaljene prestolnice: Ljubljana, Dunaj, Budimpešta in Zagreb.

Dvodnevni dogodek se bo začel z omizjem na temo Vladanja 2.0. Program festivala se bo nadaljeval s tradicionalnim srečanjem najprodornejših podjetij na področju IKT-ja v regiji (Pomurski informacijski forum), festivalsko dogajanje pa bodo obogatili tudi borza kadrov, predstavitev navtičnega simulatorja, muzej računalništva, številne igralne konzole in prekmurske kulinarične dobrote.

Seveda ne bo manjkal niti Linux Install Fest, predstavili se bodo Start-Upi v informatiki, udeleženci se bodo lahko izobraževali tudi na delavnicah grafičnega oblikovanja v Adobovih orodjih, predstavljena pa bo tudi analiza vdora v sistem GNU Linux.

Če...

3 komentarji

FRiSK 2007

Slo-Tech - V Murski Soboti pod vodstvom društva Gibanje za mladino napovedujejo dvodnevni brezplačni Festival računalništva in sodobnih komunikacij, ki bo potekal 7. in 8. septembra v soboškem gradu ter multimedijskem centru. Na festivalu želijo podrobno predstaviti prednosti sodobnih tehnologij, prikazati primere dobre prakse in zabavati obiskovalce.

Tako se bodo zvrstila številna predavanja, delavnice in predstavitve vodilnih slovenskih organizacij in podjetij s področja računalništva in informatike. Potekal bo tudi pomurski informacijski forum, na katerem bodo domača podjetja širši javnosti predstavila svoje lastne rešitve na področju IKT. Vzporedno bo v muzejskem prostoru odprt pristen muzej računalništva.

FRiSK prav tako obljublja bogat »entertainment room«. Niti v času festivala pa ne bo šlo brez tradicionalnega prekmurskega bograča. Podroben program festivala si je možno ogledati na spletni strani www.frisk.si.

6 komentarjev

Festival Te Mikka

Slo-Tech - Da naštejemo: hip hoper Edo Maajka, ska-pankerji Elvis Jackson, avantgardni hip hop trio Dälek, alter rockerji Psycho-path, hardkorovci Monochrome, kontraverzna metal zasedba Noctiferia, ska žurerji Shandon, in še mnogo drugih, vas čakajo na festivalu Te Mikka, 11. in 12, julija na letališču Murska Sobota. Za podrobnejše informacije obiščite spletno stran www.temikka.com.

13 komentarjev

Nov mobilni procesor

X-Bit Labs - VIA se je odločila razširiti svojo družino mobilnih procesorjev. Tokrat bodo dodali procesor, ki se zaenkrat imenuje še s kodnim imenom Antar. Takisto podjetje optimisično pričakuje, da se bo prodaja njihovih procesorjev potrojila. Z lanskih dveh na letošnjih šest milijonov, nameravajo. Torej, prihajajoči Antar bo najverjetneje tiktakal pri 900 MHz, porabil pa naj bi manj kot 10W energije. Mamljivo, ni kaj. Podrobnejše informacije žal še niso znane. Novica.

5 komentarjev

Palmi tudi namesto daljinca

Infosync - Philips je izdal programček Pronto Lite, ki dlančniku z vmesnikom IR doda zmožnosti daljinca. Na voljo je 15-dnevna demo verzija -- dobite jo tu. Če pa vam bo zadevica všeč, si jo lahko privoščite za $19.95. Vse podrobnejše informacije dobite na tej strani.

Proizvajalec upa, da se bo programčič dobro vnesel in da bo združljiv s skoraj vsemi napravami. Zgleda kar lepo [:)]

9 komentarjev