»

Intelovi Pentiumi 4 se ceníjo

DigiTimes - Medtem ko Intel že dolgo dela na tem, da bo splavil Prescotta, se tržišče vse bolj pripravlja nanj. In kar je za nas navadne smrtnike najbolj pomembno je to, da se cene Pentiumom 4 vsake toliko časa znižajo. Tako sta se tokrat poceníla 2,8 gigaherčneža, tako inačica C s Hyper-Threadingom, kot tudi tisti s 533 FSB-jem. Močnejši bratec bo tako cenejši za skoraj 19%, medtem ko bo šibkejši Pentium 4 stal 15,5% manj. Za prvega boste odšteli 178 $, ako...

17 komentarjev

Manj procesorjev na 533 MHz FSB

Digit Life - Kot kaže, bodo kaj kmalu Intelovi novi procesorji s prednjim vodilom na 800 MHz zamenjali svoje šibkejše bratce, tiktakajoče pri 533 MHz. Podobno misli tudi Intel, saj je vsem svojim distributerjem zmanjšal število pošiljk šibkejših procesorjev. Čeprav Intelova strategija le-te ne preseneča, z njo niso zadovoljni. Ameriški čipovski gigant izpolni le 30 do 40 odstotkov vseh naročil za procesorje s 533 MHz vodilom. Prodaja Intelovih vezij s podporo 800 MHz vodilu naj bi do konca septembra narasla za 40 odstotkov, do takrat pa distributerjem ne preostane nič drugega kot čakanje. Klik!

0 komentarjev

Intel naznanil dve novi čipovji in ceno Prescotta

več strani - Intel se je odločil, da bo izdelal dve novi čipovji za svoj trenutno najhitrejši Pentium 4 procesor s prednjim vodilom na frekvenci 800 MHz. To čipovje naj bi bilo zelo podobno kot sedanje i865P, le da bo do podatkov procesor dostopal preko enega kanala, za razliko od i865P, ki za dostop do podatkov potrebuje dva ločena kanala, ki podpirata 400 MHz-pomnilnik. Pri Intelu so ga poimenovali 848P, prej znan kot 865PL. 865GV pa bo deloval podobno kot 848P, le da bo imel že integrirano grafikuljo. Cena prvega nabora bo znašala $31 za izdelek, cena drugega pa naj ne bi presegela 35 dolarjev. Klik!

Hkrati s to novico pa je Intel javnosti naznanil tudi ceno najnovejšega procesorja, sedaj znanega pod kodnim imenom Prescott. Le-ta bo tiktakal pri kar 3,4 GHz, imel 1 MB L2-predpomnilnika, 16 KB L1, 800 MHz FSB, podporo tehnologiji Hyper-Threading, itd. Za to zverino bo treba odšteti zajetnih 640 ameriških zelencev, tu pa velja posebej omeniti, da ta cena velja za 1000 izvodov. Naj pa le še...

0 komentarjev

Slike in podatki o procesorju Tejas

več strani - Zanimivo, na trgu še vedno ni dolgo napovedovanih Intelovih procesorjev s kodnim imenom Prescott, pa so se že pojavili prvi primerki, ki zaenkrat še nosijo kodno ime Tejas in bodo najverjetneje nasledili Prescotte. Po poročanju X-Bit labsov, bodo Tejasi na voljo nekje v drugi polovici prihodnjega leta. Prvi Tejasi bodo 0.09 mikronski, površina čipa pa naj bi merila od 120 do 140 kvadratnih milimetrov. Leta 2005, ali pa še kasneje, bodo procesorji izdelani v 0.065 mikronski tehnologiji, površina čipa pa bo merila med 80 in 100 kvadratnimi milimetri. Novi procesorji naj bi imeli več...

2 komentarja

Pentium 4 se poslavlja

The inquirer - Ne dobesedno, saj smo nekaj novic nižje objavili izid novega Pentiuma 4, seveda! A če smemo verjeti The Inquirerju, je nov Pentium 4 3,2 GHz zadnji iz te serije. Intel namreč, tako pravijo, ne načrtuje hitrejših Pentiumov 4, saj jim 0,13-mikronska tehnologija tega ne dopušča. Naslednji hitrejši procesor bo grajen v 0,09 mikronih na jedru Prescott in se ne bo več imenoval Pentium 4. Ali bo dobil logično ime Pentium 5, še ni znano. Izvirna novica.

15 komentarjev

Nove Soltekove matične plošče

Digit Life - Podjetje Soltek je naznanilo, da bo pričelo s prodajo dveh novih matičnih plošč z imenoma SL-86SPE/-L in SL-86MP/-L. Osnovani bosta na i865PE in i865G vezju. Plošči podpirata Intelove procesorje s podnožjem Socket 478 in FSB-vodilom do 800 MHz. Na njih najdemo DIMM-reže, v katere lahko vtaknemo do 3 GB DDR-pomnilnika, Serial ATA in ostale dobrote. SL-86MP/-L ima poleg tega še integrirano grafiko. Novica.

7 komentarjev

Intel razkril nov procesor in novo čipovje

X-Bit Labs -

Intel je danes uradno razkril svoj prvi mikroprocesor, ki podpira 800 MHz-vodilo (Quad Pumped Bus), in novo čipovje i875P, poimenovano Canterwood. Novi trigigaherčni procesor je tako nadomestilo za obljubljene Prescotte, ki jih nismo dočakali. Pentium 4 3.0GHz sprva pravzaprav sploh ni bil zamišljen kot procesor s podporo novemu vodilu, a so Intel v to dejanje prisile težave z 0,09-mikronsko proizvodnjo Prescottov.

Novo čipovje takó podpira Pentium4 procesorje s 400, 533 in 800 MHz-vodilom, DDR ECC pomnilnik in HyperThreading tehnologijo. Cene matičnih plošč grajenih na tem čipovju se bodo gibale okrog 200 dolarjev, medtem ko bo novi Penitum še za enkrat dražji. Več o tem.

0 komentarjev

Novi Cyrixi

The Register - VIA kar naprej razvija nove in nove različice neuspešnega Cyrix III procesorja. To je seveda popolnoma razumljivo, saj s trenutnimi performansami, ki jih procesor dosega nikoli ne bodo dosegli 7% procesorskega tržnega deleža, kar je njihov cilj za to leto. Tako so že najavili, da bodo na marčevskem CeBITu predstavili novo različico. Tu je nekaj specifikacij:
  • 750MHz frekvenca jedra (pozneje 800 in 850MHz),
  • 128KB L1 predpomnilnika,
  • 64KB L2 predpomnilnika,
  • 100/133MHz FSB,
  • podpora MMX in 3D Now! ukazom,
  • 0.15 mikronska tehnologija izdelave,
  • delovna napetost 1.5V
Največja novost je torej L2 predpomnilnik, ki bi moral pospešiti procesor za kakšnih 15%. Ali bo to dovolj za vsaj sprejemljive performanse bomo še videli, čeprav jaz ne bi preveč upal. Najmočnejša stran novega procesorja bo tako kot vedno cena, toda ni mi povsem jasno, kako se lahko kosa s cenenimi Duroni, ki so po zmogljivostih neprimerljivi. Bomo videli......

0 komentarjev