»

Matthias Ettrich prejel najvišje nemško civilno odličje

Matthias Ettrich z medaljo

vir: KDE
KDE - Včeraj, 6. novembra 2009, je Matthias Ettrich -- ustanovitelj in dolgoletna gonilna sila prostega odprtokodnega namizja KDE -- dobil podeljeno Nemški zvezni križ za zasluge (nem. Verdienstkreuz). Gre za najvišje (in edino) nagrado, ki jo podeljuje Zvezna republika Nemčija za civilne zasluge.

Matthias Ettrich si ga je prislužil z ogromno kontribucijo v FOSS in (s tem) izjemnim doprinosom k inovacijam in širjenju znanja v javno dobro.



Več na KDE.News

9 komentarjev

"Hekanje" elektronskih ključavnic znamke Sentex

Schneier.com - Na blogu Brucea Schneierja je objavljena koda, s katero je mogoče odpreti vsako elektronsko ključavnico proizvajalca Sentex. Proizvajalec je namreč v svojo napravo vgradil poseben glavni ključ.

Koda je sledeča: ***00000099#*

Prve tri zvezdice aktivirajo administrativni način naprave, šest ničel je tovarniško privzeto geslo, z ukazom 99# se odprejo vrata, s končno zvezdico pa se ponovno izključi administrativni način.

Proizvajalec seveda ni nič kriv, varnost skozi skrivanje (security through obscurity) pa spet "deluje"...

10 komentarjev

Google Maps in Area 51

Overclockers Australia - Kot smo že poročali, je Google nedavno dopolnil svoj arzenal storitev z interaktivnim zemljevidom Severne Amerike. Malce kasneje se je pojavila dopolnitev interaktivnega zmeljevida, s katero lahko brskamo po arhivu satelitskih posnetkov.

Zelo uporabna reč, če hočete izvedeti, kako zgleda Bela hiša iz ptičje perspektive ali pa prešteti vse kazinoje v Las Vegasu. Seveda pa ni trajalo dolgo, da si je nekdo zaželel ogledati slavno in skrivnostno Področje 51. Postopek iskanja in slike podviga so opisane na tem naslovu.

Za vse neučakane pa še direktna povezava do tega zanimivega področja.

Ali je vse to res, ali pa se je Google samo malce pošalil na naš račun, pa presodite sami.

63 komentarjev

Računalnik v avtomobilčku!

Slo-Tech - Hja, pravite, da imate lepo ohišje. Ma, kaj lepo, noro zmodificirano. Pa imate kolesa? Porečete: "Seveda imam koleščka, brez njih ne gre". Pa izgleda vaš avto kot prava rally makina™? Naka. [:D]

Nekomu se je zahotelo, da bi si naredil čisto unikatno ohišje in tako si je naredil model pravega Subaru Impreza WRX avtomobila. V njemu se nahaja AMD 1800+ XP, disk, DVD in CD-ROM, par ventilatorjev, pa še kaj bi se našlo. Več o tem tukaj!

9 komentarjev

Vodno hlajeni fotoaparat

3ag - Ah, tukaj pa je nekaj svežega. Priznajte, da ste se že naveličali raznih vodnih hlajenj računalnika in bi bili veseli česa novega. Ok, kaj pa recimo vodno hlajenje fotoaparata? Heh da, neki tip se je celo spravil narediti čisto pravi vodno hlajeni fotoaparat. Zadevo rabi za astrofotografijo (slikanje zvezd, meglic...), in za uspešen posnetek je potrebno film čimbolj ohladiti (hm več o razlogih in metodah si preberite kar na njegovi strani ). Zato je uporabil metodo vodnega hlajenja s peltierjem, ki jo overclockerji še kako dobro poznamo. Projekt je zelo zanimiv in dobro dokumentiran, tako da res priporočam ogled. Wild stuff!

vir: 3ag

vir: 3ag

4 komentarji