»

Tabela procesorjev

Tom's Hardware - Tom's Hardware in njihova zbirka informacij o skoraj vsakemu procesorju iz AMDjevih in Intel-ovih se spet vračata. Tokrat so v zimski izdaji stestirali in primerjali še vse dvojedrnike.



Članek pa ni samo suhoparen primerjalni test z mnogo dejstvi, ki jih povprečni uporabnik ne razume - dotaknili so se tudi gromozanske porabe električne energije, s tem pa oddane toplote, kar pomeni potrebo po vedno večjih hladilnih telesih. Primerjali so tudi današnje stanje s stanjem pred desetimi leti, za opazovali pa so frekvence procesorjev, količino pomnilnika, hitrosti omrežnih povezav, itd. Zanimivo je, da bo od svojega rojstva praktično...

13 komentarjev

Ekstremno navijanje s Prometeio

Extreme Overclocking - Za navijanje je poleg dobre strojne opreme pomembno tudi hlajenje, brez katerega se lahko poslovimo od večjih podvigov. Eden izmed najboljših načinov hlajenja vašega mlinčka je kompresorsko hlajenje, kot ga uporabljata sistema Vapochill in Prometeia. Slednji je bil uporabljen tudi pri navijanju P4, ki je pred posegom tiktakal pri 2400 MHz. Prišli so kar do štirih gigaherzov, medtem ko je računalnik stabilno deloval le pri 3800 MHz.

3 komentarji

P4 3,22 : Athlon XP 3200+

Pregled AMDjevih in Intelovih procesorjev

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Pa smo spet pri boju med gigantoma. Tako kot sta v grafičnem svetu večna rivala ATi in nVidia, sta si v svetu procesorjev največja konkurenta Intel in AMD. Da bi ugotovili katero podjetje ima prednost v "višjem" razredu procesorjev so na Tom's Hardware med seboj primerjali Pentiuma 4 s 3200 MHz in AMD-jevega Athlona XP 3200+. Kljub nižji frekvenci slednjega naj bi bila procesorja primerljiva (predvsem zaradi cene), čeprav je v skoraj vseh testih zmagal Intel. A bolj bo zanimivo, ko bo AMD poslal na trg serijo Athlonov 64 in Intel serijo svojih Pentium petic.

3 komentarji

Pentium 3,2 GHz uradno zunaj

več strani - Tokrat se je Intel uspel držati predvidenega roka in danes, 23. junija, je uradno izdal in predstavil svojega novega paradnega konja -- Pentium 3,2 GHz. Procesor je opremljen s 512 kB L2-predpomnilnika, 800 MHz-FSB, HyperThreading tehnologijo in D-1 revizijo Northwood jedra. Tako kot z dobrotami, tudi s ceno pri Inteu niso skoparili, saj boste za novi procesor odšteli krepko prek 700 dolarjev. Čez Lužo, seveda.

Pojavili so se že prvi testi:

29 komentarjev

Athloni 64 najkasneje septembra

DigiTimes - Nedavno smo poročali o špekulacijah, da naj bi AMD predstavil svoj 64-bitni procesor Athlon 64 prav ob koncu septembra v San Franciscu. Danes so se na spletu pojavile dodatne informacije tajvanskih izdelovalcev matičnih plošč, ki te trditve še krepijo. Pravijo namreč, da jim je AMD obljubil, da bo začel prve primerke dotičnih procesorjev pošiljati na Vzhod že avgusta, tako da bodo imeli izdelovalci plošč dovolj časa za izdelavo kvalitetnih plošč, medtem ko lahko prve masovne pošiljke pričakujemo koncem leta. Že zdaj velja omeniti, da bo za Athlone 64 dosotopna kopica čipovij, saj si želijo kos te pogače odrezati prav vsa velika podjetja v tem poslu. Več o tem.

12 komentarjev

Malo o Opteronu in ploščah zanj ...

Prva plošča za Opterone z AGP režo

vir: AMDboard.com
več strani - AMD-jev pred kratkim izdani procesor, ki je zmožen poganjati tako 64- kot tudi 32-bitne aplikacije - Opteron - je sedaj veliko na preizkušnjah. Seveda so tu izpostavljene tudi matične plošče ter vezja zanj. Na AMD Board so nam na kratko predstavili bistvene karkateristike prve plošče, na katero lahko "nataknemo" dve procesorski čudesi in ima poleg tega tudi AGP režo. Več.
Na AMD MB so izvedli kratek test večprocesorskega Opteron sistema. Test je zelo zanimiv, saj so v testno posteljico posadili kar štiri Opterone, tiktakajoče pri 1,8 GHz, in zajetnih 7,5 GB pomnilnika, a so naredili napako in testirali s Sandro. Klik!
Seveda pa si za konec lahko ogledate...

2 komentarja