»

Samsung predstavil trpežni Xcover 3

Samsung - Že pred začetkom največjega računalniškega sejma CeBIT je Samsung napovedal pametni telefon Xcover 3, ki ga bodo pokazali prihodnji teden v Hannovru. Gre za telefon, ki je namenjen rabi v manj ugodnih pogojih in bi moral preživeti tudi namakanje, umazanijo, prah, padce, udarce in podobno, s čimer nadomešča dve leti star Xcover 2.

Osnovne specifikacije niso nič posebnega: 4,5-palčni zaslon z ločljivostjo 480 x 800, štirijedrni 1,2-GHz procesor (bržkone ARM, dasi ni potrjeno), 1,5 GB pomnilnika, 8 GB prostora z možnostjo razširitve s kartico microSD, dvoje kamer s petimi oziroma dvema milijonoma točk, baterija s kapaciteto 2200 mAh, podpora NFC, višinomer, GPS in Glonass. Na njem teče operacijski sistem Android 4.4, ki bo...

50 komentarjev

Intel in Hitachi skupaj na SSD-trg

EETimes - Intel in Hitachi sta objavila, da bosta začela sodelovati pri razvoju nove linije SSD-jev za strežnike in delovne postaje, ki bodo uporabljali SAS (Serial Attached SCSI) in FC (Fibre Channel). Za to se se odločili, ker je trg na tem področju manj nasičen kot na področju SATA SSD-jev, kjer moči meri že kar nekaj proizvajalcev (med drugim tudi Intel). Intel bo svoje znanje izkoristil pri izdelavi diskov in flash čipov ter tehnologijo krmilnikov SATA, Hitachi pa bo pod svojim imenom nove diske tržil, izdelal SAS in FC-vmesnike in Intelu pomagal načrtovati krmilnike.

Novi izdelki bodo namenjeni sistemom, ki zahtevajo visok IOPS nad 50.000 pri naključnem branju, medtem ko Intelovi trenutni SATA-diski zmorejo 35.000 IOPS pri pisanju in 3.300 pri branju. Uporabljali bodo enonivojske celice flash čipov (NAND SLC), na voljo pa bodo v velikostih od 50 do 700 GB. Prve primerke lahko OEM-proizvajalci pričakujejo konec leta 2009, masovno prodajo pa leta 2010.

15 komentarjev

Highpoint z 1,2 GB/s SATA RAID kontrolerjem

TG Daily - Podjetje Highpoint je računalniški trg obogatilo z novim SATA RAID kontrolerjem ( RocketRAID 2522), ki bi naj v striping RAID načinih omogočal prenose do 1200 MB/s. Kartica je primarno zasnovana za namestitev v PCIe x8 vmesnik, vendar jo lahko vstavimo tudi v PCIe x16 slot. V osnovi lahko na kontroler preko dveh internih mini-SAS konektorjev priključimo osem SATA I ali SATA II trdih diskov, s posebnim zunanjim razdelilcem pa lahko z RocketRAID 2522 povežemo tudi do 40 trdih diskov. Podprti RAID načini so 0, 1, 5, 10 in JBOD, pri čemer nadzor in urejanje povezanega diskovja poteka preko spletnega vmesnika. Cena kontrolerja še...

4 komentarji

Seagatov prvak

X-Bit Labs - Pri Seagate Technology so danes predstavili nov trdi disk, ki se ponaša s titulo prvega diska velikosti 2,5'' na svetu, katerega plošče se vrtijo z 10.000 rpm. Novi disk se imenuje Savvio, na voljo pa bo v kapacitetah 36 in 73 GB in s podporo tehnologijam UltraWide SCSI, FiberChannel ali Serial Attached SCSI (SAS). Tehnične podrobnosti nam razkrijejo, da je disk za 70 odstotkov manjši od klasičnih diskov, pol kilograma lažji, porabi 40 odstotkov manj energije, 15 procentov hitrejši in zanesljivejši (1,4 milijona ur MTBF) od sedanjih 3,5'' diskov. Na prodajnih policah jih lahko pričakujemo proti koncu drugega letošnjega kvartala. Več o tem.

2 komentarja

Predstavljen naslednik SCSI

News.com -

V New Yorku so na tamkajšnji ameriški inačici CeBIT-a trije zavezniki -- Hewlett-Packard, Seagate in Adaptec -- predstavili prototip novega načina dostopa do diskov, ki bo po njihovem mnenju nasledil zdaj uveljavljeni SCSI-standard. Novi standard se imenuje Serial Attached SCSI ali krajše SAS. Njegovi utemeljitelji verjamejo, da bo ta standard ostal korak pred SATA-standardom, ki se sedaj prebija v cenejše (domače) sisteme.

Prve Adaptecove krmilnike lahko pričakujemo s koncem tega leta, dočim je pričetek masovne proizvodnje in prodaje planiran za leto 2004. Zanimivo je še to, da bosta SAS in SATA uporabljala enake vodnike, le da bodo ti pri SAS lahko dolgi do osem metrov, medtem ko pri SATA le slab meter. Za prve verzije SAS napovedujejo hitrosti tja do treh gigabitov na sekundo, druga inkarnacija pa naj bi jih še podvojila. Tehnične karakteristike SAS-standarda uradno še niso potrjene, a pričakujemo lahko, da bo T10-skupina Mednarodnega komiteja za standarde informacije...

2 komentarja

Nič več Internet Explorerja za MacOS

News.com -

Microsoft je nedavno objavil, da končuje z razvojem Internet Explorerja kot samostojnega brskalnika. Odslej bo IE na voljo le z novimi Windows, pravijo. Včeraj je vzniknila še ena novica, ki je pokazala, da misli Microsoft popolnoma resno.

Po poročanju News.com Microsoft ne bo več razvijal novih inačic svojega brskalnika za okolje MacOS. Uporabniki Macov bodo tako z različico pet ostali na suhem, saj novih ne bo. To ne pomeni, da bodo takoj ukinili vso podporo, saj bodo še vedno objavljali manjše varnostne popravke za obstoječe inačice. Po besedah Sommerjeve uporabniki IE-ja sploh ne potrebujejo več, saj jim Apple ponuja po Microsoftovem mnenju boljši brskalnik -- Safari. Manj poudarjano dejstvo je, da Microsoft nima dostopa do izvorne kode MacOS sistema, zaradi česar smatrajo, da Safariju ne morejo konkurirati. Več o tem.

Očitno so odgovorni pri Microsoftu pozabili, da je situacija v Windows ravno obratna.

10 komentarjev