»

Beseda desetletja je 'Google'

CNet - Na prelomu leta v 2010 (pravzaprav zadnjemu letu desetletja) smo ugledali mnogo najboljših nekaj iz preteklega desetletja, na vlak pa so na hitro skočili še člani ameriškega združenja za narečje (American Dialect Society). Po njihovem mnenju je beseda tega desetletja Google, ki je, nekoliko začuda, premagala sicer tako popularni blog. Najpopularnejša beseda sicer ne poimenuje te zdaj tako znane firme, saj ne gre za samostalnik, temveč za glagol, googlati (to google). Slednji je skorajda zamenjal besedo iskanje, ko govorimo o iskanju informacij na spletu.
Najpopularnejša angleška beseda leta 2009 je prav tako nekoliko presenetljiva, saj ne gre za recesijo oz. nezaposlen (recession, unemployed), temveč za čivkanje - tweet. Twitter bi s svojim tweetom morda celo ogrozil sam Google, če bi postal tako popularen nekoliko prej, a je že beseda leta svojevrsten dosežek. Ben Zimmer, član združenja za ameriška narečja, je povedal še, da si komaj še predstavlja čas pred googlanjem.

9 komentarjev

Nova tožba zoper Google

The New York Times - Na ameriškem zveznem sodišču v Texasu je podjetje FPX vložilo skupinsko tožbo zoper Google, v kateri iskalnemu velikanu očitajo kršenje blagovne znamke. Jabolko spora so plačani zadetki pri iskanju. Ko je namreč izvršna direktorica FPX-a na Googlu iskala ključno besedo FirePond, ki je ime, pod katerim FPX posluje, je nad rednimi zadetki našla še sponzorirano povezavo, ki je kazala na strani njenih konkurentov. Ugotovila je, da so njeni konkurentje kupili iskalni termin FirePond, zato Google pri vsakem iskanju po njem prikaže konkurenčne strani v sponzoriranih povezavah.

Google pravi, da ni to nič čudnega, saj da tudi Microsoft in Yahoo že nekaj časa ponujata podjetjem, da kupijo iskalni termin, ki je blagovna znamka nekega drugega podjetja, in oglašujejo pri iskanju po njem. Google bo novo prakso uradno implementiral prihodnji mesec. Pričakuje se, da bo znatno odebelila njihove prihodke od oglaševanja, saj bodo morala podjetja zvišati premije, da bodo še vedno obdržala nadzor nad...

8 komentarjev

Google in proizvajalci toženi zaradi Androida

The Register - V zadnjem času je zelo popularno registrirati tak ali drugačen patent ali pa zgolj blagovno znamko in potem poskušati izsiliti od podjetij, ki stvar dejansko prenesejo v prakso, kakšen milijon dolarjev. Tokrat so na tapeti Google in še 47 drugi podjetij, ki so kdaj izustila besedo Android.

Google je z imenom Android poimenoval svoj odprtokodni, na Linuxu zgrajeni operacijski sistem, ki poganja mobilne telefone in druge miniaturne prenosne naprave. Oktobra 2007 so poskušali registrirati Android kot blagovno znamko, a so njihovo vlogo februarja 2008 zavrnili. Razlog je Erich Specht, razvijalec programske opreme za Village of Palatine v Illionisu, ki je prej ustanovil podjetje Android Data in leta 2002 registriral blagovno znamko Android.

Google se je seveda avgusta 2008 pritožil, saj takrat Android Data ni obstajal že več kot štiri leta, a jih je patentni urad zavrnil. Google je novembra še enkat poskusil in zahteval začasno ukinitev stare blagovne znamke Android Data, dokler ne bi...

18 komentarjev

Google ustanovil sklad tveganega kapitala

Google - Google se očitno dobro spomni težkih začetkov in prosjačenja investitorjev za sredstva, ko beseda google še ni bila glagol. Zato (in za profit seveda) so ustanovili nov sklad tveganega kapitala, ki so ga neizvirno poimenovali Google Ventures. Ta venture fund bo pomagal podjetjem v povojih, da zberejo dovolj sredstev za zagon delovanja. Kot pišejo v svojem blogu, je logika povsem podobna ostalim tovrstnim skladom. Poiskali bodo najperspektivnejša podjetja, katerih izbor želijo opraviti bolje od konkurence, na področju interneta, programske opreme, clean-techa, bio-techa, zdravstva in podobnih, vanje vložili zadostno količino dolarjev in upali na preboj podjetja, ki bi jim investicijo obilno poplačal. Prijavite se.

10 komentarjev

Blagovna znamka leta je Apple

Google News - Po izbiri predstavnikov svetovnih oglaševalskih agencij je blagovna znamka, ki je najbolj zaznamovala preteklo leto, Apple. Izdelovalec priljubljenih iPodov in iMacov je dosegel nepričakovan in zavidljiv uspeh, še posebej pri prodaji iPodov in glasbe v digitalnem zapisu. Na drugem mestu je še eno računalniško podjetje - Google, med deseterico pa so še IKEA, Starbucks, Al-Jazeera, Mini, Coca-Cola, Virgin, eBay in Nokia.

19 komentarjev

Google upihnil peto svečko

Googlova očeta

vir: BBC
Google - Sicer malce pozno, a takšen jubilej je vsekakor potrebno omeniti. Google, najpomembnejši spletni iskalnik, največji katalog spletnih strani (in največkrat uporabljena beseda v forumu ;)) je v nedeljo praznoval peto obletnico svojega obstoja. 7. septembra 1998 sta Sergey Brin in Larry Page, ki sta tedaj izdelovala doktorsko nalogo na Standfordski univerzi, v Menlo Parku v Kaliforniji začela projekt, sprva namenjen le univerzitetni rabi, ki se je razširil bolj kot sta tedaj pričakovala v najdrznejših sanjah in postal svetovni katalog internetnega znanja. Klik, več o Googlovi zgodovini.

8 komentarjev

O Googlu in "googlanju"

BBC - Malce starejši računalničarji se gotovo dobro spomnite, kako je Google v preteklosti začel svojo pot in na prestolu nasledil legendarno Altavisto ter postal najbrž najboljši in najbolj popularen iskalnik med uporabniki interneta. Iskalnik je postal celo tako popularen, da beseda "google" od nedavnega pomeni isto kot glagol iskati. Tako je po poročanju BBC-ja beseda "google" postala del vsakdanjika. O "googlanju" lahko slišimo tako na televiziji kot tudi na cesti.

Nekateri menijo, da so pri Googlu lahko počaščeni, saj gre za velik poklon temu podjetju, vendar pa googlovci niso takega mnenja. Tako je Paul McFedries, ki vodi leksikografsko stran Word Spy prejel pismo, da naj takoj odstrani definicijo besede "google" iz svojega leksikona, ali pa samo navede, da gre za blagovno znamko podjetja Google.

Marsikdo bo gotovo pomislil, da gre za standardne odvetniške peripetije, ki smo jim priča praktično vsak dan, vendar pa je Googlova reakcija v tem primeru upravičena, saj gre navsezadnje...

12 komentarjev

Ime X-box v rokah Microsofta

The Register - Zadnje čase je vse v znamenju X-boxa. Zakaj pa ne, saj je Microsoft organiziral dobro oglaševalsko kampanjo. Prišlo je že celo do tega, da so se našli zagovorniki, ki X-box kujejo v oblake, čeprav na vse viže opevana konzola sploh še ni izšla. Ampak to je že druga zgodba. Kmalu pa se je zgodilo nekaj neverjetnega. Microsoft je naletel na mino, ki ga je kar precej pretresla - X-box je bila že blagovna znamka floridskega podjetja Xbox Technologies. Kaj sedaj? Star ljudski pregovor pravi: denar je sveta vladar. To je veljalo tudi v tem primeru. Podjetje se Microsoftu ni upiralo in je prodalo blagovno znamko v zameno za (zaenkrat še) neznano količino denarja. Tako, blagovna znamka je v Microsoftovih rokah, zato se lahko prodaja konzole začne

7 komentarjev