»

Microsoftovi podmorski podatkovni centri uspešno prestali dvoletni preizkus

Slo-Tech - Microsoft je končal drugo fazo projekta Natick, v sklopu katerega so pokazali, da so podmorski podatkovni centri povsem izvedljiva alternativa običajnim kopenskim. Ker se pri postavitvi centrov v gosto naseljenih področjih pojavlja problem drage zemlje, hlajenja in v končni fazi človeškega faktorja pri vzdrževanju, je Microsoft preizkusil drugačno možnost. V 12 metro dolgo cisterno so zložili računalniško opremo ene omare (12-rack) in jo potopili na dno Severnega morja v bližini škotskega otočja Orkney. Dve leti pozneje se je projekt uspešno zaključil.

Že pred petimi leti so začeli, ko so eksperimentalno plovilo Leona Philpot s strežniki potopili v Pacifiku, približno kilometer od kalifornijske obale. Od avgusta do novembra 2015 je uspešno delovalo, Microsoft pa je navajal številne prednosti: cenejšo postavitev, hitrejšo postavitev, lažje hlajenje itd. Poskus ob škotski obali je trajal dlje, in sicer dobri dve leti v bližini European Marine Energy Centra. Notranjost kapsule so...

29 komentarjev

NEST is back, baby!

Slo-Tech - NEST, tradicionalni g33kovski žur na sončni strani Alp, ki vam prinese edini dober izgovor, da v najhujši poletni vročini zapustite svoje udobno klimatizirano domovanje in se odpravite v širni svet (s svojim kavnim mlinčkom pod roko, se razume!), se tudi letos vrača in vam daje priložnost, da ob ledeni kavi, pici in pivu dokončno ovržete ali potrdite obstoj nezemljanov, ugotovite, kdo je porušil WTC, premeljete, ali je trenutna generacija Intelovih procesorjev res boljša od AMD-jevih, če je Microsoft res potrebno našeškati po zadnji plati, če so represivni organi Slo-Techa res bili krivični do vam ljube strani in predebatirate vse ostale probleme civilizacije, ki vam jih v neskočnem nizu tem ni uspelo dokončno rešiti čez leto.

Najhujši nasprotniki bodo lahko preverili, koga je več v hlačah tudi v igrah (za zmagovalce bodo kot vedno na voljo nagrade), bolj umirjeni pa se bodo z veseljem udeležili predavanj, ki bodo obsegala vse od osnov mikrokontrolerjev do h4x0r1ng CTF-ja, prav...

55 komentarjev

NEST 2008 bo

Polna dvorana

Slo-Tech - NEST.2008 torej bo. Ponovno na slovenski obali. Dogodek se bo odvijal od 18. do 20. julija.

Načeloma na isti lokaciji kot lani (nekaj metrov od morja). Kot vedno, bomo tudi letos organizirali precej predavanj, tekmovanj v različnih računalniških igrah ter nekaj posebnih dogodkov. Več podrobnosti sledi.

160 komentarjev

V petek vsi na morje ali Slo-Tech NEST.2003

Slo-Tech -

Kot verjetno veste, se bo ta konec tedna na slovenski obali, natačneje na Osnovni šoli Sečovlje, odvijal računalniški spektakel pod Slo-Techovo organizacijo. Letošnji LAN party se bo pričel v zgodnjih popoldanskih urah petka, 18. 7. 2003, trajal pa bo vse do poznega popoldneva nedelje, 20. 7. 2003. Vsi, ki se nam boste pridružili (z računalnikom ali brez), se boste lahko kratkočasili z igranjem iger in podiranjem rekordov v nespečnosti, se izobraževali na sedmih predavanjih ter v posebni delavnici, kjer bomo nameščali Linux, in se zabavali z gledanjem filmov in animéjev.

Če ste zbrali dovolj poguma, da se dogodka udeležite, vas še enkrat lepo prosim, da se prijavite prek interneta, saj bo tako na samem kraju dogajanja manj komplikacij. V načrtu je bil tudi organiziran avtobusni prevoz s štajerskega konca, prek Ljubljane in Postojne, a ker je za zdaj prijavljenih premalo, se utegne zgoditi, da prevoz pade v vodo. Vsi, ki ste zainteresirani za tovrstni prevoz, poleg prijave na...

5 komentarjev

Slo-Tech NEST.2003 -- drugič

Slo-Tech - Po neštetih neprespanih nočeh, sestankih, dogovorih in litrih pretečenega znoja je rezultat domenjenega končno tukaj! Samo za vas smo se tudi letos, tokrat že tretjič zapored, odločili organizirati Slo-Techov LAN party, letos z novo obliko in novim imenom -- Slo-Tech NEST.2003. Nekaj je že bilo povedanega v prejšnjih novicah, da pa ne bomo dolgovezili, tokrat samo na kratko: ogledali si boste lahko šest eno- oziroma dvournih predavanj, si spočili možgane ob štirih filmskih projekcijah, do onemoglosti igrali igre na naših namenskih strežnikih ter si imeli možnost priigrati kar zajeten kup letos izredno bogatih nagrad. Za nameček vas tam čaka še cel kup zelo prijetnih presenečenj, zato le pridite! Za enodnevni obisk boste odšteli 200 slovenskih tolarjev, za okroglih 1500 SIT pa se lahko udeležite in s svojim kavnim mlinčkom sodelujete na največjem spektaklu v zgodovini Slo-Techa, ki se bo odvijal v športni dvorani Osnovne šole Sečovlje od petka, 18.7.2003, do nedelje, 20.7.2003.

30 komentarjev

Slotech NEST.2003 -- prvič

Slo-Tech - Tudi letos bo organiziran naš vsakoletni LAN party, tokrat imenovan SloTech NEST.2003. Dogodek se bo odvijal od petka do nedelje, 18 - 20.7.2003 na slovenski obali.

Program bo malce drugačen kot dosedaj, saj bo velik poudarek na izobraževanju in spoznavanju trenutno aktualnih tehnologij. Seveda boste prišli na svoj račun tudi tisti, ki vam brez iger živeti ni, saj bo postavljenih kar nekaj namenskih strežnikov za take in drugačne igre, na katere boste lahko priključili svoj kavni mlinček. Organizirana bodo tudi tekmovanja iz le-teh, vse seveda pospremljeno z bogatimi nagradami. Prav tako si boste lahko ogledali nekaj novih filmov ter animejev na velikem platnu, za tiste bolj znanja željnih pa so namenjena tokratna predavanja, ki jih kar mrgoli. Ogledali (oslušali?) si boste lahko kar 6 eno- oziroma dvournih predavanj, vse od tega, kaj si je Microsoft zadal kot projekt Longhorn ter kaj bo le-ta prinesel novega, kaj se skriva pod pojmom "navijanje", vse kar ste si vedno želeli...

17 komentarjev