»

Radeon HD 2x00 na dolgo in široko

X-Bit Labs - Fantje z X-bit labs so pripravili obširen članek na temo nedavno predstavljenega novega Radeona. Na kar 22 straneh so najprej podrobno opisali različne nove tehnologije, uporabljene v čipu R600, si navzven ogledali kartico, njeno vezje in razporeditev elementov ter hladilni sistem. Po začetnem teoretičnem delu so seveda kartico tudi temeljito pretestirali v praksi in naredili malce bolj optimističen zaključek od večine opisovalcev do sedaj, ki so kartico precej popljuvali.

Izvorna novica.

30 komentarjev

DirectX 9 za vse

Gainwardov hladilnik v vsem svojem sijaju :)

vir: GamePC
GamePC - Pri nVidii so nedavno tega na trg poslali serijo grafičnih kartic, osnovanih na NV34 grafičnem procesorju - da bi zadovoljili tiste manj zahtevne in za manjšo ceno. Kartica pa seveda podpira DirectX 9. Na GamePC so si pobliže ogledali dve grafični kartici iz te serije - obe podjetja Gainward (Geforce FX 5200 in 5200 Ultra). Obe sta NV34 in zgrajeni v 0,13 mikronih. Seveda obe uprabljata 128-bitno pomnilniško vodilo ter podpirata AGP 8X. Razlikujeta pa se po frekvenci procesorja in pomnilnika. Ultra tiktaka pri 325 MHz/650 MHz, ne-Ultra pa pri 250 MHz/400 MHz.

V testih sta zaostajali za že kar precej starim Ti4600. Torej, če boste kupovali grafično kartico za igranje iger vam nepriporočam, da posegate po teh dveh. Ultra je sicer nekako še sledil Ti4600, drugi pa je...

6 komentarjev

Zalman ZM80-HP: pasivno hlajenje grafičnih kartic

GamePC - Na GamePC so si ogledali pasivni sistem za hlajenje grafičnih kartic. Sestavljen je iz dveh velikih razprševalcev toplote (heatsinkov) in vročinske cevi (heatpipe), ki povezuje oba kosa hladilnika ter s tem prenaša toploto s toplejšega na bolj hladen del. V kvaliteto hladilnega telesa smo lahko prepričani, saj ga je izdelal Zalman. Testirali so ga na dveh najmočnejših karticah, ki jih je trenutno moč kupiti: ATijevem Radeonu 9700 Pro in nVidiinem GeForcu 4 Ti4600, ki imata oba tovarniško precej glasne ventilatorje. Zanimivi so za vse, ki imamo radi tišino.

Rezultati? Bili so presenečeni nad dobrim hlajenjem, saj so pričakovali višje temperature. Kljub temu, so bile v primerjavi z zračnimi hladilniki vseeno visoke, saj se tale dva skupka kovine precej segrevata in se toplota le pranaša z enega na drugega. Pokarali so tudi velikost sistema, saj ne bo pasal kar v vsako ohišje in tudi ne na vsako grafično kartico. Klik!

Temperature so v Fahrenheitih, zato bo tale pretvornik priporočen.

...

8 komentarjev

AMD MP vs. Intel P4 Xeon

GamePC - Na GamePC so objavili primerjavo AMDjevega MP 1800+ (deluje pri 1.53 GHz) in Intelovega P4 1.7 GHz Xeon procesorja. Test je zelo obširen in obsega celih 12 strani. V zaključku pravzaprav pravijo, da sta oba procesorja odlična za večprocesorske sisteme, zelo stabilna in zmogljiva. Poleg tega, naj bi povprečen AMD MP 1800+ sistem stal približno 1/3 P4 1.7 GHz Xeon procesorja (cena se pozna poleg procesorja predvsem pri matičnih ploščah in pomnilniku) in pa, da bi bil opisovalčev procesor po izbiri vseeno P4 Xeon, saj AMD MP procesorji ne vsebujejo termalnih in varovalnih specifikacij strežniškega procesorja. Več o tem pa najdete tu.

17 komentarjev

Testek GeForca II Pro 64 MB

GamePC - Na GamePC so objavili en lep testek nove grafične kartice, GeForce II Pro imenovane. Zadeva je dejansko geforce2 gts 64 mb kartica, kateri so ram navili na 400 mhz. Če bi bila kartica dražja od navadne gf2 gts 64 mb verzije, bi nakup vsekakor odsvetovali, saj se da skoraj vsaki navadni 64 mb verziji naviti ram na 400 mhz ("hjundajev" ddr ram caruje:), ker pa cena ostaja enaka in bo nova PRO različica bržkone zamenjala navadno verzijo (no, če ji lahko rečete navadna:) se nakup dejansko nekako izplača, če vam dinar da seve.[:D]

0 komentarjev