»

Nov članek: Jackalovi vodni bloki I.

Slo-Tech - Ker je s hlajenjem računalniških komponent križ, navijanje pa vso stvar samo še poslabša, je iskanje alternativnih rešitev hlajenja vedno bolj popularno. V zadnjem času vedno pogostejše postaja tudi vodno hlajenje. Jackal vas v prvem delu svojega članka Jackalovi vodni bloki seznani s teorijo, zakaj in kako se procesorji in ostale komponente grejejo in kako si poceni izdelati lasten sistem vodnega hlajenja.

20 komentarjev

Izdelajte si vodni blok

Mad Shrimps - Pri vodnem hlajenju je zagotovo najpomembnejši blok, saj je pretanek ali predebel blok lahko ovira celotnega sistema. Že narejeni bloki niso idealni, saj je proizvajalcem pomemben tudi proizvodni strošek. Če je v vas malo spretnosti in iznajdljivosti, pa si lahko tudi sami izdelate vodni blok. Priporočljivo je, da uporabite domišljijo, a vseeno je treba paziti na nekatere zakonitosti, saj z upočasnitvijo vode močno poslabšamo učinek hlajenja.

4 komentarji

Corsair vodno hlajenje

Tom's Hardware - Corsair se je v preteklosti že dostikrat dokazal kot proizvajalec dobrega pomnilnika. Da pa bi dokazali da znajo tudi kaj več kot samo sestavljati pomnilniške ploščice, so zapluli tudi v hladnejše vode, saj so izdelali komplet za vodno hlajenje. Hydrocool200 kot ga imenujejo, je njihov prvi proizvod, v osrčju katerega je podolgovato ohišje z radiatorjem in ventilatorjem. A kljub zelo majhnemu bloku, si je ta komplet še vseeno prislužil nagrado urednika.

0 komentarjev

Pentalpha Aqualia

MODTHEBOX - Pa smo spet pri vodnem hlajenju, ki je v nekaterih računalnikih tako nepogrešljiv. Kompleti so postali zelo popularni saj imamo vodno hlajenje lahko vgrajeno že v uri ali dveh. Če pa se vam že to zdi potrata časa, pa si kupite Pentalpha Aqualia , ki se močno razlikuje od ostalih produktov. Glavna značilnost je, da so črpalka, rezervoar in hladilnik skupaj in tvrijo enoto, ki jo lahko vstavimo v 5.25 palčno mesto. Sistem izgleda praktično, a procesor je bil kar za 8°C toplejši kot pri zračnem hladilniku SLK 800.

1 komentar

Koolance Tower Liquid ohišje

3dGameMan.com - Dandanašnje dni je vodno hlajenje možno kupiti skoraj v vsaki malce bolje založeni računalniški trgovini. Ponavadi se potrošniki odločijo za komplete, ki jih je potrebno vgraditi v lastno ohišje. Če pa se vam že vgradnja zdi zamudna, bi morali poseči po ohišjih z vgrajenim vodnim hlajenjem. Eden izmed takih je tudi Koolance PC2-601BLW Tower Liquid, ki vsebuje že vse potrebne komponente - na vrhu ohišja je celo hladilnik z LED ekranom, ki prikazuje temperaturo vode. Da pa si boste stvar lažje predstavljali so na 3DGame Man posneli 1. del videa o tej napravi. Tako kot vedno si je posnetek možno ogledati v *.WMV in *.MOV obliki.

2 komentarja

Vodno hlajenje prihodnosti

Science Blog - Procesorji se vedno bolj grejejo in kot napovedujejo, bodo procesorji kmalu proizvajali 4x več toplote kot sedaj. Zato so znanstveniki odkrili nov način hlajenja. Prednost takega vodnega hlajenja je ta, da ne potrebuje črpalke, saj bodo v hladilni tekočini mikro mehurčki, zaradi katerih bo posledično nastal tlak, ki bo poganjal vodo skozi zaprt krog. Seveda bo tudi hlajenje postalo učinkovitejše in predvsem tišje.

5 komentarjev