»

Pentium 4 631 malo drugače

Xtreme Systems - Prescott, famozno 90 nm jedro, je znano predvsem po precejšnjem segrevanju. Kljub temu so Japonci z najhitrejšim, 3,8 GHz čipom dosegli 100% navitje, kar 7,6 GHz. A Prescott se počasi poslavlja, saj prihaja Cedar Mill, sicer le pomanjšani brat, a še vedno precej hladnejši. To dokazuje tudi 3,0 GHz primerek, ki je, zopet v rokah Japoncev, dosegel zavidljivih 4,8 GHz.

Sam dosežek po eni strani ni prav nič zavidljiv, saj je bilo mnogo 3 GHz čipov navitih prek 6 GHz, a tukaj ni bil uporabljen tekoči dušik, suhi led ali kaka podobna ekstremna oblika hlajenja. Da se čip ne bi preveč spotil je skrbel Scythe-ov Ninja hladilnik, prvotno namenjen tihim, fanless sistemom. Pri takšnih hitrostih seveda ne gre brez ventilatorjev, tukaj so bili uporabljeni kar trije.

Ta dosežek je lep vpogled v bližnjo prihodnost izdelkov modrega tabora, zdaj pa je vse, kar potrebujemo za 8 GHz, Intel Pentium 4 671.

Akiba PC ter XtremeSystmes.org.

28 komentarjev

Gigabyte mATX in Yonah

GA-8I945GTMF-Y-RH

Slo-Tech - Kot kaže, bomo priča čedalje večji ponudbi matičnih plošč, ki lahko v svoja nedrja sprejmejo najnovejše Intelove procesorje, poimenovane Core Duo (Yonah). Prvo matično ploščo proizvajalca Gigabyte so zasledili, le kje drugje kot na Japonskem. Za pretok podatkov in usklajeno delovanje skrbi (pasivno hlajen) vezni nabor 945G, na plošči pa poleg danes povsem standardnih pritiklin (FW; USB, …), najdemo še PCIe x16 in x1 utor in dve standardni PCI reži. Na procesor se lahko namesti standarden hladilnik, namenjen za socket 478, torej za stari dobri Pentium 4.



Cena in dejanska dobavljivost še nista poznana niti na Japonskem.

19 komentarjev

Popoldansko ponedeljkovo branje

Zmaj

vir: Amdmb.com
več strani - Če se vam dogaja, da na tak dolgočasen dan, kot je danes, ne veste, kaj bi počeli, imamo na Slo-techu rešitev. Kot ponavadi, nam je nedelja postregla s kupom testov, in nekaj teh vam vam priporočamo tudi mi.

Na Metku.net so testirali Seagate Barracudo 7200.7, na Tech Warelabs pa so pod drobnogled vzeli Liteon-ov 52 kratni pekač. V Navijalski kavarni imajo kot ponudo dneva Chaintech FX71 Apogee, isto kartico pa so testirali tudi na Monkey Review-u.

Na AMDmb so si ogledali zanimiv dodatek prozornim stranicam, pri OC Modshop pa so oko vrgli na Zalmana CNPS7000A-Cu. Podoben test...

1 komentar

LAN party

Amdmb.com - Malce pozno, a nič ne de. Še ena slika s Slo-Tech LAN partyja: No, če ste že mislili verjeti; slika je v resnici s Quakecona 2003, največjega LAN partyja v ZDA, kjer so bili letos tudi predstavniki nVidie, Vie in AMD-ja. Reportažo tem veledogodku, ki se ga je udeležilo več kot 5.000 ljudi si lahko preberete na Amdmb.com. Igrali seveda niso le iger, temveč so se preizkusili tudi v modificiranju in navijanju svojih mlinčkov, kar je za računalniške obsedence tako ali tako klasika, svoje pa so povedali tudi predstavniki pokroviteljev.

6 komentarjev

ATi-jeve in nVidiine grafikulje na kupu

Amdmb.com - Boj med ATi-jem in nVidio je včasih nevzdržen, saj se kupec težko odloči kaj je bolje za njegov računalnik. Na AMDMB.com so preizkusili nekaj grafičnih kartic iz tako imenovanega "zlatega povprečja". Preizkus je obsegal tri nVidiine ter dve ATi-jevi kartici. Test je obsegal nekaj iger ter "ZaTesteNujen" 3D Mark. Presenetljivo je tudi dejstvo, da na testu ni nekaterih danes že zelo uveljavljenih grafikulj. Vse in še več pa si lahko preberete tukaj.

2 komentarja

Še drugi Athlon s 400 MHz

Amdmb.com -

Po Athlonu XP 3200+, ki je prvi AMD-jev procesor, delujoč pri 400 MHz zunanjega vodila, se je danes na prodajnih policah pojavil še njegov šibkejši bratec -- AthlonXP 3000+. Preden se preveč razveselite, vas moram žal obvestiti, da je za zdaj naprodaj le na Japonskem, a nič ne de, gotovo bo kmalu prišel tudi k nam. Trenutna cena znaša 60.000 jenov ali preračunano približno 100 tolarskih tisočakov. Klik!

Omeniti velja še podrobnost, da se 333 MHz in 400 MHz modela rahlo razlikujeta, dasiravno sta oba označena kot 3000+. Na Amdmb.com so namreč opazili, da nov model teče v resnici pri 2100 MHz in ne pri 2167 MHz kot starejši.

1 komentar

Opteron in Seti@Home

Amdmb.com - Medtem ko smo danes stopili med prvih 200 pri iskanju vesoljčkov (več boste izvedeli kmalu), bo za še boljši rezultat potrebno pognati še kak sistem. Tak s štrimi Opteroni bi bil kar v redu. Amdmb so pognali Setija na taki mašini in zapisali ugotovitve. Le en 1,8 gigaherčni Opteron se lahko po hitrosti računanja meri s 500 MHz hitrejšim Athlonom XP (2,3 GHz) s Thoroughbred jedrom.

Mislili pa so, da bodo ob vklopu še preostalih treh procesorjev precej zmanjšali končni rezultat posameznega procesorja, a izkazalo se je, da temu ni tako. Čas računanja štirih paketkov pri obremenjenih vseh štirih procesorjevso je bil zelo enak času, ki ga je potreboval en procesor za en paketek. Kaj nam to pove? Tudi če v sistemu tečejo vsi štirje procesorji hkrati, to ne vpliva bistveno na porabo drugih sistemskih virov, kar je velika prednost Opteron sistemov.

33 komentarjev

Malo o Opteronu in ploščah zanj ...

Prva plošča za Opterone z AGP režo

vir: AMDboard.com
več strani - AMD-jev pred kratkim izdani procesor, ki je zmožen poganjati tako 64- kot tudi 32-bitne aplikacije - Opteron - je sedaj veliko na preizkušnjah. Seveda so tu izpostavljene tudi matične plošče ter vezja zanj. Na AMD Board so nam na kratko predstavili bistvene karkateristike prve plošče, na katero lahko "nataknemo" dve procesorski čudesi in ima poleg tega tudi AGP režo. Več.
Na AMD MB so izvedli kratek test večprocesorskega Opteron sistema. Test je zelo zanimiv, saj so v testno posteljico posadili kar štiri Opterone, tiktakajoče pri 1,8 GHz, in zajetnih 7,5 GB pomnilnika, a so naredili napako in testirali s Sandro. Klik!
Seveda pa si za konec lahko ogledate...

2 komentarja