»

Vegovi dnevi 2004

Slo-Tech - Te dni potekajo Vegovi dnevi 2004, ki jih v čast 250-letnice rojstva barona Jurija Vege prireja Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Program je zelo bogat: osrednja proslava je potekala v soboto v Zagorici, danes so odkrili Vegovo spominsko ploščo, do jutri bo potekalo mednarodno srečanje iz zgodovine matematičnih znanosti, v sredo je na sporedu simpozij Matematika in umetnost, v četrtek pa bodo v Tehniškem muzeju odprli razstavo Stara učila in učni pripomočke idrijske realke. Ob obletnici so izšli tudi priložnostni kovanci z motivi našega velikega matematika, artiljerijskega časnika in balistika. Klik!

2 komentarja

(Ne)zadovoljstvo slovenskih mobilnih operaterjev

Finance - Finance so objavile intervju z direktorji slovenskega Mobitela, avstrijskega Simobila, in ameriške Vege. Vsi operaterji so naznanili spremembe pri cenovni politiki mobilnih storitev in predvsem pogovorov. Operaterja s pomembno tržno močjo (Mobitel in Simobil) sicer pozitivno ocenjujeta naš teletrg, hiter razvoj novih storitev, nizke cene glede na ostale evropske države in nadaljnjo bitko za nove naročnike, ki pa jih glede na zasičenost trga ni ostalo veliko. Simobil stavi na partnerstvo z Vodafonom, Vega pa ponižno upa na ostrejšo Agencijo za telekomunikacije in znižanje cen pogovorov med omrežji operaterjev.

21 komentarjev

Slovenska reakcija na mobilno afero Ericsson

vir: Finance
Finance - Pri Mobitelu najprej zavračajo obvestilo Ericssona iz leta 2000, ko se je slednji "pohvalil" z dobavo opreme za UMTS. Takrat naj bi šlo le za podpis pisma o nameri za dobavo testnega sistema UMTS. Zaradi zamude pri dobavi sistema pa je Mobitel odstopil od pisma o nameri. Mobitelov šef, Anton Majzelj, tudi pojasnjuje, da dobro ve, kaj je takrat podpisoval v pogodbi in da ga ne zanima, s čim se Ericsson hvali dandanes. Ericssonovo opremo v vrednosti milijon evrov so na Mobitelu izbrali brez razpisa, ki po zakonu ni potreben. Kljub vsemu z Ericssonom še vedno dobro sodelujejo.

Mobitel torej zanika kakršnekoli nepoštene posle, prvi mož nadzornega sveta Mobitela, sicer šef SiOLa Miran Kramberger pa dodaja, da gre za medsebojno obračunavanje med mobilnimi operaterji v vse ostrejši svetovni konkurenci. Kot zanimivost naj še...

6 komentarjev

Rast dobička skupine Telekom za 2002: 8,2 odstotka

Finance - Telekom je brez hčerinskih družb (Mobitela ter SiOLa) v prejšnjem letu povečal čisti dobiček za dobrih 99 odstotkov -- pa naj še kdo verjame njihovim očitkom, da država z nizko ceno impulza in analogne naročnine ustvarja veliko izgubo. Mobitelov čisti dobiček je nižji za 18,5 odstotka kot leto poprej, SiOLov pa za slabih 5 odstotkov. V Mobitelu so dodatno zaposlovali, v Telekomu pa ravno nasprotno. SiOL je minulo leto imel 16.620 ADSL naročnikov (83,1 odsotna realizacija načrtovanega), uporaba klicnega dostopa pa je padla za slabih 13 odstotkov. Stroški uprav skupine Telekom in nadzornega sveta pa so lani znašali neverjetnih 332 milijonov tolarjev. Uradna novica.

7 komentarjev

Zarota ali korupcija?

Finance - Kot se je v preteklosti že zgodilo, se bo tudi tokrat zgodba vrtela okoli Onkološkega inštituta, ki ga rakava Slovenija več kot potrebuje. Pri nakupu telefonske centrale, katere kupec je omenjeni Inštitut, je razpis dobilo podjetje Procom in tako premagalo Telekom, kot drugo na razpis prijavljeno podjetje. Bojda je sporno to, da je Inštitut nakup opravil po svetovanju Agencije za telekomunikacije, ki jo vodi Nikolaj Simič. Slednji pa je solastnik podjetja, ki je zmagalo na razpisu.

Vendar pri Inštitutu pravijo, da so od Agencije zahtevali le strokovno mnenje o vsebini obeh ponudb in dobili odgovore brez navedb priporočenega prodajalca. Nikolaj Simič pa obljublja, da bo svoj delež podjetja, ki je dobilo razpis, prodal v naslednji dneh kot je to pred časom že zagotovil. Izstopa pa tudi njegov očitek, da za "napadom" nanj stojijo igralci na telekomunikacijskem trgu, ki ne želijo sprememb (namig: monopolni trg). Agencija ostaja odločna odpreti trg telekomunikacij, zagotavlja...

0 komentarjev

Poštni nabiralniki brez računov

Finance - Pri Pošti Slovenije so na NT konferenci predstavili novo storitev e-predal. Omenjena storitev omogoča sprejemanje in pregled elektronsko podpisanih računov, izpiskov in obvestil raznih izdajateljev. Storitev bodo skušali aktualizirati tudi z nižjimi stroški, ki jih imajo trenutno pošiljatelji navadnih (pisnih) računov. Uporabnika bo storitev stala do največ 2 tisočaka letno. Vsakdo bo lahko na posebno željo račune še naprej prejemal v klasičen nabiralnik.

0 komentarjev

Telekom vs. Si.Mobil ali obratno?

Dnevnik - Dnevnik poroča, da je Telekom Slovenije včeraj ob 14.30 namerno onemogočil mednarodni promet Si.Mobila preko sistema Telekoma za določene mednarodne destinacije.

Si.Mobil sicer trdi, da odklop ni povzročil motenj v njihovem omrežju, a jim je povzročil nekaj dodatnih stroškov. Na Si.Mobilu še pravijo, da so navajeni sovražnega delovanja Telekoma in le-tega obtožujejo, da ima namen škodovati liberalizaciji trga telekomunikacij v Sloveniji. Klik!

9 komentarjev