»

Mobilna zunanja grafična kartica

Daily Tech - Podjetje Asus je predstavilo prvo zunanjo grafično kartico za prenosne računalnike, imenovano XG Station. Na prenosni računalnik jo je mogoče povezati preko ExpressCard priključka, vsebuje pa PCI Express x16 režo za grafične kartice, kar pomeni, da je omogočeno menjavanje slednjih (standardni paket vsebuje Nvidia 7900GS). Izdelek ima vgrajen tudi LCD zaslon, ki prikazuje informacije o hitrosti ventilatorja in podobne podatke, za napajanje grafične kartice pa skrbi zunanji napajalnik. Cena zaenkrat še ni znana. Več lahko preberete v izvorni novici.

39 komentarjev

Hitrejši iBooki in PowerBooki

več strani - Kot pričakovano, je Apple danes najavil nove iBooke in PowerBooke.

Vsi, ki ste še vedno upali na G5 procesorje v PowerBookih, boste verjetno razočarani, saj v prenosnikih še vedno tiktakajo G4 procesorji. Opaznih sprememb v zunanjosti obeh prenosnikov ni, a z naslednjo posodobitvijo, ki jo bomo najverjetneje dočakali jeseni, lahko pričakujemo tudi novo zunanjost. Najvišja hitrost PowerBooka je 1,5 GHz, iBooka pa 1,2 GHz. Nekoliko večje so diskovne zmogljivosti pri posameznih modelih, v PowerBookih pa sedaj za grafiko skrbi ATI Mobilitiy Radeon 9700 v zmogljivejših in nVidia GeForce FX Go 5200 v manj zmogljivih modelih. Po novem imajo vsi PowerBooki že vgrajen AirPort Extreme (brezžični LAN - 54Mb/s).

Ostalih večjih razlik pa ni opaziti....

8 komentarjev

iBook G4

vir: Apple
Apple - Apple je predstavil prenovljene prenosniške iBooke, ki so po novem osnovani na G4 procesorjih. Vsekakor predstavljajo zelo zanimivo ponudbo, glede na to, da najcenejši model ($1099) vsebuje 12,1 palčni monitor, G4 800 MHz procesor, grafično kartico ATI Mobility Radeon 9200 in še kup drugih sladkorčkov.

Pa vendar postaja Apple dosegljiv množicam!? Klik.

51 komentarjev

Mobility RADEON 9600 in 9200 vs. GeForce FX Go 5600 in 5200

X-Bit Labs - Nemška računalniška revija PC Games Hardware Magazine je objavila rezultate testiranja najnovejših grafičnih kartic za prenosne računalnike. Govorimo torej o karticah Mobility Radeon 9200 in 9600 ter o GeForce FX Go 5200 in 5600. Kartice so primerjali v igrah Aquanox, Unreal Tournament 2003 in Serious Sam: The Second Encounter. Kot testni sistemi so bili uporabljeni prenosniki Toshiba Satellite 5200-902, Peacock Freeliner XP 2500+, Acer Travelmate 800 in Medion Titanium MD6200. Testi so pokazali, da so kartice Radeon kartice veliko zmogljivejše in hitrejše od konkurenčnih. Je nVidia izdelala preslabe gonilnike ali pa je žrtvovala zmogljivost na račun manjše energijske porabe? Podrobnosti si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Geforce FX 5600 256 MB

Geforce FX 5600 v vsem svojem veličastvu

vir: Tech Report
Tech Report - nVidii je spodletela NV 30 serija, zato so poskušali uspeti z verzijami za nižji cenovni razred - v tem primeru NV 31 in NV 34. Na TechReport so na ogled postavili GeForce FX 5600 iz NV 31 serije. Grafični procesor tiktaka pri 325 MHz, pomnilnik pa pri 500 MHz.

Na grafikulji pa je ena bistvena razlika: količina pomnilnika znaša kar 256 MB. Na test so le za primerjavo dodali še Radeon 9500 Pro, 9600 Pro, GeForce FX 5200 in pa GeForce 4 Ti4200. Kartica pa se na papirju zmogljivim lastnostim navkljub v praksi ne izkaže in zaostaja za ostalimi grafikuljami. Klik!

5 komentarjev

ATi Mobility Radeon 9600 Pro

Slo-Tech - Vstopamo v čas, kjer bo postal prenosnik glavni del vsakega razgibanega človeka. So dokaj mali, priročni, lahko ga imamo vedno s sabo. Takšne in podobne stvari so pripeljale glavna konkurenta ATi in NVidio do tega, da preusmerijo dosti časa tudi v razvoj mobilne tehnologije. Na HotHardware so nam tokrat postregli s testom ATI Mobility Radeon 9600 Pro, ki se ponaša s 350 MHz hitrim GPUjem in 300 MHz hitrim pomnilnikom.
Kako se kartica odreže proti GF Quadro 100 in GF4 si lahko pogledate v testu, kartica pa bo v trgovine prišla enkrat maja.

1 komentar

Radeoni Vs GeForcei

X-Bit Labs - V današnjem svetu grafike obvladujeta trg grafičnih čipov dva velika rivala: ATI Technologies in nVidia. V preteklosti je vedno ATI capljal za nVidio. Z izdajo R9700 PRO pa je ATI prevzel glavno vlogo med grafičnimi karticami, kar nazorno kažejo tudi testi šibkejšega modela 9500 PRO, ki je v nekaterih segmentih celo močnejši od GeForce4 Ti 4600 in tudi cenejši. Na x-bit labs so spisali test trenutno najmočnejših grafičnih kartic:
  • R9700pro in R9700;
  • R9500pro in R9500;
  • GeForce Ti4200 in
  • GeForce Ti4600.
Če se v tem trenutku odločate za nakup katerega od teh modelov, vam bo ta test prišel zelo prav.

6 komentarjev

Test grafičnih kartic z Unreal Tournament 2003

AnandTech - Anandtech že kar lep čas testira grafične kartice s programom, ki ga poganja srce Unreala II, sedaj pa so se spravili testirati še z igro Unreal Tournament 2003. V test so vključili vse GeForce 3 in 4, celotno paleto kartic GeForce MX, ostarelega a še vedno močnega Kyra II, ATI-jeve Radeone 7500, 8500 in 8500 LE ter Matroxovo Parhelijo. Kartice so prestajale težke trenutke pod bremenom te igre, ki je tekla v različnih ločljivostih in z različno količino podrobnosti. Kako so se kartice odrezale, si lahko ogledate tukaj. Ne bo pa škode, če kar takoj povem, da premočno vodijo GeForci 4 Ti, zanimivo pa si je ogledati tudi nihanje Parhelije, ki je enkrat popolnoma pri dnu, drugič pa se povzpne vse do vodečih Nvidiinih kartic.

3 komentarji

Radeon Mobility

The inquirer - Zadnje čase sem bil precej odsoten, ker sem odšel na "prisilen" dopust. Tega nisem preživel z ležanjem na plaži, ampak kar aktivno - v planinah, kjer sem 5 dni hodil kot zmešan. Posledica: "muskelfiber", da te kap . No, da pa ne bom izpadel kot Trontel, ki kar malce preveč "popestri" (ironija, get it? ) vremensko napoved s svojimi komentarji, se raje preselimo k bistvu - novicam.
Pred kratkim so na področju mobilnih grafičnih pospeševalcev (tistih za prenosnike) kraljevali mobilni S3-jevi Savage4 in ATI-jevi grafični čipi (družina Rage). S prihodom GeForce 2 Go čipa pa se je ta dolgotrajna vladavina prenehala. GeForce 2 Go je dolgo časa ostal eden izmed najboljših, če ne že kar najboljši grafični pospeševalec za prenosnike, sedaj pa je prišlo do manjše krize, saj dosedanjemu kralju po besedah The Inquirerja kar pošteno diha za vrat ATI-jev Radeon Mobility. Ta procesor naj bi prvi uporabil Sony v svojih Vaio prenosnikih. Natančnih podatkov o procesorju še ni, saj je ATI z...

0 komentarjev

Serious Sam kot test

Tech Extreme - Že kar nekaj časa sta za test grafičnih karic obstajala dva programa: 3D Mark in pa Quake 3 Arena. V zadnjem času pa je postala popularna tudi igra naših južnih bratov (CroTeama), Serious Sam. V njej obstajata dva testa. Prvega, ki vam pove zapolnitvene zmožnosti vaše grafične kartice, zaženete v konzoli z ukazom /benchmark () . Drugi pa je podoben Quakeovemu timedemu, ki ga prav tako zaženete v konzoli z ukazom /dem_bprofile=1 in zatem poženete enega od demotov. Za primerjavo vam povem, da jaz s P3 800, 384MB pomnilnika in Herculesovim Geforcem 2 Pro v Windowsih 2000 pri ločljivosti 1024×786 z vsemi nastavitvami na high v prvem demu dobim povprečno 45 slik na sekundo. Celoten članek o testiranju s Serios Samom, ki je zelo dobra igra, lahko preberte tukaj, opis same igre, njenih novosti, prednosti in uporabljenih tehnologij ter efektov pa prav tako najdete na TechExtremu.

9 komentarjev

GeForce2 Pro vs GeForce2 Ultra

Legion Hardware - Nvidio bi res lahko oznašili za hiperproduktivno podjetje: samo poglejte koliko različnih modelov so iztisnili iz svojega zadnjega procesorja. Dva zadnja, Pro in Ultra sta si med seboj v bistvu zelo podobna in zato se postavlja vprašanje kakšne so dejanske razlike ter ali se izplača vložiti tistih dodatnih $100 v Ultro. Na to vprašanje so poskušali odgovoriti na Legion Hardware s svojim primerjalnim testom. Meni osebno bi še MX čisto zadostoval .

0 komentarjev

Testni sistem, kot se šika

Trainwrecker - Ok, fante pri Trainwreckerju res moram izredno pohvaliti za ta testni sistem za hladilnike. Verjetno bodo njihovi testi hladilnikov odslej najnatančnejši in najrealnejši. Zadeve so se namreč lotili izredno profesionalno. Kaj bi govoril... stvar si res morate ogledati, saj so v njo očitno vložili neskončno ur načrtovanja, izdelovanja in nastavljanja. Celo svojo lastno programsko opremo so spisali. Neverjetno !

1 komentar