»

Microsoft je predstavil novo generacijo tablic Surface

Surface Pro 2 v skorajda nespremenjeni obliki

vir: The Verge
The Verge - Na današnji prireditvi v New Yorku so pri Microsoftu predstavili novo generacijo 10-palčnih tablic Surface. Videli smo torej Surface 2 in Surface Pro 2, ki v primerjavi s predhodniki nekatere detajle obdržita nespremenjene (diagonala, arhitektura procesorjev), medtem ko so druge detajle spremenili.

Predstavitev se je začela s Surface Pro 2. Povedali so, da so uporabniki prve generacije nad tablico zelo zadovoljni, a to ni pomenilo, da so počivali na lovorikah. Surface Pro 2 tako pričakovano uporablja Intelove procesorje Haswell, ki kljub višji zmogljivosti prinesejo še boljšo avtonomijo v primerjavi s prejšnjo generacijo, osnovano na arhitekturi Ivy Bridge. Rezultat naj bi bila 20 % višja zmogljivost, kar 50 % višja...

45 komentarjev

FSAA v praksi

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so si zastavili vprašanje, kako FSAA oziroma celozaslonsko mehčanje robov vpliva na performanse grafične kartice. Tako so dobili VisionTekov Xtasy 9800 PRO kot najmočnejšega predstavnika kanadskega ATI-ja in pa LeadTekov WinFast A350 THD VIVO, ki je zastopal nVidiio. Obe kartici so nato preizkusili z različnimi FSAA nastavitvami v petih igrah ter v programu CodeCreatures, kako sta se kartici odrezali pa si preberite v petnajst strani dolgem testu.

0 komentarjev

Zanimiva Leadtekova kartica

vir: Guru 3D
Guru 3D - Kljub Herculesovi odpovedi številni proizvajalce še vedno veselo napovedujejo nove kartice. Med temi je tudi Leadtek, ki je pred kratkim napovedal serijo kartic na procesorju GeForce 4 MX, sedaj pa je povzročil še manjše razburjenje s svojo kartico WinFast a250 Ultra GeForce4 Ti4600. Tukaj ne gre samo za to, da bo kartica nosila neemiksovsko različico čipa GeForce 4, ampak tudi za zanimiv dizajn. Leadtek se je namreč odločil, da pomnilnik in grafični čip pokrije z ogromnim hladilnim rebrom, ki ga bosta hladila dva ventilatorja. Mnenja o učinkovitosti takega hlajenja so si deljena, vendar pa je Leadtek naredil dobro rešitev, ki bo še v večji meri preprečila pregrevanje pomnilnika, ki se na hitrih karticah rad prav nenormalno segreje. Slika: ...

2 komentarja

GeForcev še in še ...

več strani - Danes sem se odločil, da malo počistim svoj slavni "link database", in ugotovil, da se kar precej linkov nanaša na kartice z GeForce x čipom. No, ker so se nekatere GeForce kartice s čipi GeForce 2 GTS/Pro in GeForce 2 MX že tako pocenile, da si jih lahko privoščijo še tako škrti, tiste z GeForcem 3 pa se bodo vsak čas, sem vam za pomoč pri odločanju naredil nekakšen seznam. Do svoje porcije pa bodo prišli tudi tisti, ki kartice s temi čipi tudi navijajo. Gremo lepo po vrsti:

GeForce 2 MX: GeForce 2 GTS/Pro: Quadro 2 Go: GeForce 3:

0 komentarjev

Leadtek in matične plošče

Jaz - Leadtek se je očitno odločil slediti stopinjam svojih precej večjih "kolegov" (ATIja in Nvidie) ter se vreči v posel izdelovanja matičnih plošč. Za razliko od zgoraj omenjenih podjetij pa Leadtek ne bo popoln novinec, saj so pred leti že izdelovali matične plošče. Glede na to, da so njihove grafične kartice tudi pri nas zelo dosegljive in priljubljene, smo lahko upravičeno vznemirjeni zaradi te najave. Pa poglejmo, kaj nam pripravljajo:
  • WinFast 9500DDR: Gre za Socket370 ATX matično ploščo na osnovi VIA Apollo Pro266 čipovja. V 3 DIMM reže bomo lahko natlačili do 3GB PC1600/PC2100 DDR pomnilnika, imela pa bo tudi 5 PCI ter 1 AGP 4x režo. Seveda bo opremljena z raznimi dodatki, kot je ATA100/RAID krmilnik, AC97 zvok ter V-Link povezava med North in Southbridgom čipovja. Tudi na overclockerje niso pozabili: plošča bo omogočala spreminjanje VCora in FSBja od 66 do 250MHz (v korakih po 1MHz).
  • WinFast 9300DDR: Ta plošča je v bistvu MicroATX različica zgornje. Podrobnejši podatki niso na...

0 komentarjev

ATI Radeon SE

več strani - ATI bo v bližnji prihodnosti najbrž predstavil še eno kartico v sedaj precej veliki Radeon družini. Šlo bo za v govoricah že nekaj časa omenjani Radeon SE, ali, po domače, Radeon Ultra. Gre namreč za navito različio navadmega Radeona. Procesor bo tako deloval pri 240-250MHz (in bo izdelan v 0.15 mikronski tehnologiji), pomnilnik pa pri 440MHz. Kartica bo po performansah zelo blizu GeForcu2 Ultra, GeForcu3 pa ne bo mogla konkurirati (ATI pripravlja druge grafikulje, ki bodo namenjene temu), poleg tega pa bo na njej še TV-Out in Video-In. Kako in kdaj bo kartica izšla še ni znano, toda na kitajski PCPOP strani se je že pojavila prva slikica:...

2 komentarja

LeadTekov GF2 MX

PC Pop - Očitno je LeadTek pripravil pravo ofenzivo na področju grafičnih pospeševalnikov. Kot je povedal že TESKAn, so prenovili GTSja, prenove pa bo deležen tudi MX. Tako je Leadtek najavil verjetno najhitrejšo GF2 MX kartico, WinFast GeForce2 MX SH Pro. Na dotični karturini se bo svaljkal ElotronTechov 5ns SDRAM, pomnilnik pa bo že v osnovi navit na 200MHz. Seveda to ni nobena meja za ta pomnilnika, saj ga bomo po vsej verjetnosti lahko overclockali na 240-250MHz. Zraven tako hitrega pomnilnika sodi tudi hiter procesor in LeadTekovci so se spravili navijat tudi tega. Tako je čip na novem WinFast MXu klokan na 190MHz, skriva pa se pod kar obilnim hladilnikom. Poleg tega bo kartici priloženo tudi nekaj drugih bonbončkov, recimo tehnologija za nadziranje temperature in voltže na čipu ter števila vrtljajev ventilatorja na hladilniku grafične kartice. Zanimivo .

2 komentarja

Test grafikulj

Jaz - Pri Slo-Techu smo se spet podali v svet grafikulj in naredili že zelo potrebni primerjalni test trenutno aktualnih grafičnih kartic. Na testu so se znašle 4 kartice: ATI Radeon 64 VIVO, 3DFX Voodoo5 5500, Winfast GeForce2 GTS in Winfast GeForce2 MX, ki smo jih pošteno zmrcvarili in primerjali med seboj ter seveda na koncu podali zaključno modrost. Ogled obvezen!

18 komentarjev