»

Peticija za gonilnike ATI-jevih garfikulj

Slo-Tech - ATI ima veliko ljubiteljev, vendar je med njimi le malo uporabnikov prostega in brezplačnega operacijskega sistema. Za razliko od velikega konkurenta se je ATI odločil, da za Linux ne ponudi enakovrednih gonilnikov za svoje izdelke, pa še te so se namenili izdelati le za izbrane modele. Jeza uporabnikov Linuxa in imetnikov kanadskih kartic je narasla do te meje, da so vložili peticijo za gonilnike ATI-jevih kartic za Linux. Število podpisnikov je že močno preseglo 10 tisoč.

Kdo ve, morda pa tudi ATI misli, da Linux ne obstaja.

45 komentarjev

ATi ne bo prenehal z izdelovanjem lastnih kartic

X-Bit Labs - Včeraj smo poročali o internetnih špekulacijah, da naj bi se bil ATi odločil, da bo prenehal izdelovati in prodajati grafične kartice pod lastno blagovno znamko (torej Built by ATi kartice). Danes smo izvedeli, da so bile včerajšnje napovedi preuranjene. ATi je danes v svoji izjavi uradno zagotovil, da bo nadaljeval z izdelavo in prodajo vseh svojih grafičnih kartic, ki pa bodo namenjene zlasti Severni Ameriki, medtem ko bodo področje Evrope, Azije in Pacifiško skupino držav pokrivali doslej uveljavljeni distributerji. Klik!

7 komentarjev

Nič več ATIjevih domačic

vir: ATI
X-Bit Labs - Kanadsko podjetje ATi se je odločilo, da ne bo več prodajalo grafičnih kartic, osnovanih na njihovih čipih, pod svojo lastno trgovsko znamko. Zaradi spremembe v ATIjevi prodajni strategiji bomo tako videli več kartic njihovih poslovnih partnerjev (Sapphire, TYAN, Gigabyte, Club3D, Power Color, Hercules, ... ), medtem ko se bo ATi bolj posvečal sami izdelavi čipov. Pod ATijevem lastnim imenom se bodo tako prodajale samo še njihove multimedijske kartice All-In-Wonder. Podjetje pa naj bi začelo tudi zaračunavati njihovo do sedaj brezplačno telefonsko tehnično podporo. AthlonXP sklepa, da se bodo zaradi ATIjeve odločitve spremenile cene grafičnih kartic. Velja pa še omeniti, da podjetje še ni podalo...

8 komentarjev

Konec Socket370 procesorjev

X-Bit Labs - Štiri leta dolga doba Socket370 procesorjev se očitno končuje. Intel je namreč danes javno objavil, da bo prenehal z izdelovanjem svojih procesorjev (Celeronov) za to podnožje. S postopkom prenehanja proizvodnje so začeli že pred dobrim tednom, 11. april 2003 pa postaja datum, po katerem ne bo več možno dobiti novih Socket370 procesorjev. Klik!

4 komentarji

Kitajci brez Built by ATI kartic

X-Bit Labs - Kandaski gigant ATI Technologies nadaljuje z uresničevanjem svojega načrta o postopnem prenehanju izdelave lastnih (Built by ATI) grafičnih kartic. Trenutno sta na vrsti Tajvan ter Kitajska, kar je logičen in pričakovan korak, glede na to, da je cena v Azija najpomembnejši dejavnik pri prodaji računalniške opreme.

ATI bo tako izdelovanje grafičnih kartic na svojih čipih za področje Azije prepustil podjetjem, kot so CP Technology and Gigabyte. Podobno se bo po napovedih zgodilo tudi v Evropi, kjer naj bi ATI tako naredil prostor za svoje partnerje, kot so Hercules, Sapphire in drugi. Tako naj bi bile originalne ATIjeve grafične kartice dostopne samo še v Severni Ameriki. Klik!

5 komentarjev

ATI-jeve oznake

Reactor Critical - Gotovo veste, da se je ATI odločil, da bo izdeloval številne izpeljanke Radeona8500, ki se bodo razlikovale samo po frekvenci grafičnega čipa. Pa kaj potem, pravite. Vse je v redu, problem nastane le, ko je treba kartice razločiti, saj so si na prvi pogled vse enake. In kako jih razločiti? Po posebni številki P/N:
  • RADEON 8500 (275 MHz): 1028571100

  • RADEON 8500 LE (250 MHz): 1028571200

  • RADEON 8500 LELE (230 MHz): 1028571500

Kartice se razlikujejo med sabo po predzadnjih dveh številkah. Višji kot sta ti dve številki, s počasnejšim taktom deluje kartica. Preden si kupite omiljenega Radeona8500, si zato raje oglejte številko P/N in se ne pustite preslepiti trgovcu. Več o tem si lahko preberete na Reactor Critical.

3 komentarji