»

Western Digital bo bolje izkoristil prostor trdih diskov

Sprememba velikosti sektorjev

vir: engadget
engadget - Proizvajalci trdih diskov neprestano iščejo načine, kako povečati kapaciteto svojih trdih diskov, kar ponavadi dosežejo z večjim številom magnetnih plošč oz. z gostejšim zapisom podatkov na njih. Pri Western Digitalu so se zadeve zdaj lotili nekoliko drugače, saj bodo povečali delež magnetne plošče, ki se dejansko uporabi za zapis podatkov. Le-ti se zapisujejo na sektorje, vsak izmed njih pa je opremljen s Sync/DAM začetkom, ki nudi informacije o sektorju, in ECC zaključkom, ki omogoča reševanje napak v zapisu. Med posameznima sektorjema je tudi majhna reža, ki še dodatno poveča izgube pri prostoru. Pri WD-ju bodo z novimi diski (2 TB Caviar Green bo kot nov, Advanced Format Drive, naprodaj v nekaj tednih) uporabili večje, 4-kilobajtne sektorje. Velikost Sync/DAM začetka bo enaka manjšim sektorjem, medtem ko se bo nekoliko povečala velikost ECC dela....

28 komentarjev

Western Digital ponudil "kitajski" trdi disk

ComputerBase - Posebej za kitajsko oz. azijsko tržišče je Western Digital izdelal posebno verzijo trdega diska iz serije Caviar Green, ki se od običajnih razlikuje po kapaciteti. Nov model namreč sprejme 808,8 GB podatkov, kar bi moralo biti po godu kitajskim vraževernežem.

Kitajci imajo do številk prav poseben odnos. Števila štiri se na smrt bojijo, saj se prebere (四), kar je zelo podobno kot (死), ki pomeni smrt. Šli so celo tako daleč, da marsikakšen hotel nima četrtega (in štirinajstega, štiriindvajsetega ...) nadstropja, telefonske številke s štiricami se prodajajo slabše in ceneje itn....

32 komentarjev

Novosti podjetja Seagate

Seagate - Največji svetovni proizvajalec trdih diskov, ki med drugim dobavlja svoje nosilce podatkov tudi za predvajalnike iPod, Seagate je včeraj v svojem prodajnem programu najavil kar nekaj novosti. Trgu bodo tako ponudili prvi 2,5 palčni trdi disk z navpičnim zapisovanjem podatkov (160 GB model za prenosnike), prvi trdi disk s Full Disc Encryption za podatke, ki zahtevajo višjo stopnjo varovanja, prvi 1 palčni 8 GB disk za prenosne naprave (podobni 6 GB model najdemo v iPodu) ter trdi disk namenjen za vgradnjo v avtomobile (zmožnost delovanja pri temperaturnem razponu od -35 do 85 stopinj).



Iz paketa desetih pomladanskih novosti ameriškega podjetja...

10 komentarjev

9 GB na 96 kvadratnih centimetrih (DL DVD-/+R)

DigiTimes -

Konec tega, začetek naslednjega četrtletja lahko pričakujemo iz tovarn podjetij Ritek in CMC Magnetics prve enostranske dvoslojne zapisljive DVD medije. Kapaciteta takih medijev znaša 2*4,7*109 bajtov (8,75 GiB) - taki kapaciteti pravimo tudi DVD9.

Philips in Pioneer uvajata striktnejšo licenčnino za proizvajanje DVD+R DL medijev, zato bo proizvodnja teh medijev za manjše izdelovalce onemgočena, kar pa za nas v končnem efektu pomeni boljše medije. Ritek med drugim načrtuje masovno proizvodnjo ploščkov, okrog konca junija.

Prve enote Japonci že napovedujejo za sredino maja, Tajvanci so pa povedali, da bodo njihovi mediji 20-30% cenejši od konkurenčnih iz Japonske.

Opozarjajo pa nas, da naj ne pričakujemo hitrega padanja cen...

9 komentarjev

Diski Hitachi Deskstar mijavkajo

The inquirer - Menda naj bi karakteristika Hitachijevih diskov 7K250 bilo mijavkanje. Več nezadovoljnih kupcev se je pritožilo, da njihov disk mijavka. Po besedah predstavnika družbe Hitachi je zvok podoben oglašanju mačk, posledica nove tehnlogije, ki preverja učinkovitost in zanesljivost diska. Na žalost Hitachiju zvoka še ni uspelo odpraviti. Zvok se pojavlja na približno 10 minut ali 6-krat na uro. Zahvaljujoč enemu uporabnikov dotičnega diska, kroži po spletu zvočna datoteka, iz katere je jasno razvidno, da je zvok res podoben mačjemu oglašanju.

Če v bližnji prihodnosti nameravate kupiti dotični disk, dobro premislite. Razen, če ste predan ljubitelj mačk. [:)]

10 komentarjev

Povpraševanje po zapisljivih DVD-jih raste

DigiTimes - Sočasno s padanjem cen DVD zapisovalcev in zapisljivih medijev DVD se povečuje tudi povpraševanje po njihm, ugotavljajo na DigiTimes. Gordon Yeh, Ritekov generalni direktor, tako napoveduje, da se bo povpraševanje v prihodnjem letu podvojilo in doseglo vrednost 1,5 milijarde medijev. Prav tako načrtuje dvotretjinsko rast prodaje DVD pogonov, saj naj bi jih prodali kar 50 milijonov. Več o tem.

11 komentarjev

Modem? Tajvanski. WLAN-kartica? Tajvanska.

DigiTimes -

Evropejci in Američani se imamo za tehnološki velesili, ki združujeta najbolj izobražene ljudi in najboljšo tehnologijo. Recimo, da to do neke mere res drži, a je po drugi strani zanimivo pogledati statistiko, od kod naša oprema izvira.

Na DigiTimes pravijo, da naprimer kar 70 odstotkov xDSL-modemov izvira s Tajvana (18 od 26 milijonov). Največji proizvajalci so Ambit Microsystems, Askey Computer in Zyxel Communications. Klik!

Pri opremi za WLAN je ta številka še višja in se približa osemdesetim odstotkom, s čimer so tajvanski proizvajalci zaslužili okrog 164 milijonov dolarjev v drugem četrtletju letos. Celotni prihodki od prodaje omrežnih komponent (vključujoč ne brezžične) pa je znašal 400 milijonov dolarjev, kar je za slabih 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Klik!

4 komentarji

Seagate, Hitachi in Maxtor ...

Slo-Tech - ... so iz prodaje začeli umikati trde diske s kapaciteto med 40 in 80 GB, kar pomeni da umikajo prav najbolj prodajane. Razlog za umik proizvodov je slaba kvaliteta diskovja, narejenega na Kitajskem. Diski so imeli namreč slabe sektorje in so se čudno obnašali pri formatiranju. Največ, kar 15.000 teh pogonov je odšlo na Tajvan. Edini izmed štirih velikih proizvajalcev trdih diskov, ki ni imel nobenih težav, je Western Digital, saj ta nima tovarne na kitajsekm. Klik!

Hvala ReSpEcTu za novičko.

3 komentarji

600 srečnežev

uebertakten.de - Danes je prišla ena srečna novica za kakih 600 kupcev Western Digital 60GB diskov. Zakaj? No v Tajvanu si je proizvajalec privoščil eno manjšo napako. Namesto da bi v pakete, kjer je bila oznaka 60GB dal 60GB disk, je v le te dal svoje 80GB diske in jih okoli razposlal kot 60GB. Tako bo okoli 600 kupcev pri svojem nakupu dobilo večjega bratca za isto ceno. Seveda pa na žalost nobeden od teh diskov ne bo priromal v Slovenijo, saj so diski žal bili namenjeni prodaji v Tajvanu. Zakaj si kake take napake proizvajalci ne privoščijo v Sloveniji ?

3 komentarji