»

Kupujete rabljen avto? Vas zanima njegova zgodovina? Nič lažjega, tukaj je e-uprava!

Slo-Tech - Slovenska e-uprava je bogatejša za novo storitev, na tem spletnem naslovu si je odslej moč ogledati podatke o vsakem v Sloveniji registriranem motornem vozilu. Za dostop do njih je potrebno poznati številko prometnega dovoljenja in registrsko oznako vozila, ki je predmet zanimanja.

Nova storitev Virantovega ministrstva zna marsikomu olajšati nakup rabljenega vozila. Kupcu se namreč ne bo več potrebno zanašati zgolj na obljube prodajalca, temveč bo lahko iz domačega naslonjača (ali na licu mesta, v kolikor si lasti prenosno napravo, zmožno povezovanja z internetom) preveril ali prodajalec govori resnico.

Ob sicer hvalevredni potezi državne uprave pa se zastavlja vprašanje varnosti. Za dostop do vseh podatkov o vozilu (izjema so podatki o lastniku) zadostuje poznavanje številke prometnega dovoljenja in registrske oznake, do česar je z nekaj znanja social engineeringa dokaj enostavno priti. To je še toliko bolj zaskrbljujoče, ker se med izpisanimi podatki nahaja tudi številka...

84 komentarjev

Je OpenOffice.org za slovensko državno upravo predrag?

Večer - Spletni Večer je 2. februarja objavil članek v katerem navaja, da je slovenska država z Microsoftom obnovila pogodbo Enterprise Agreement. Država se je torej odločila za MS Office, in sicer na podlagi študije, ki pa je novinarjem Večera niso hoteli posredovati (ogledali naj bi si jo lahko le na sedežu ministrstva, ker da sodi med avtorska dela). Novinarji Večera so se pritožili pooblaščenki za dostop do informacij javnega značaja in poročilo končno le prejeli.

Za kaj točno gre?

V dokumentu "Primerjava ekonomske upravičenosti nabav pisarniške zbirke za potrebe državnih organov RS" je v prvem poglavju zapisano da "po do sedaj preverjenih lastnostih pisarniška zbirka OpenOffice.org porabi več pomnilnika na delovni postaji in se tudi opazno počasneje nalaga, kar predstavlja manjšo pomankljivost", ter da "še vedno pa obstaja nerazrešen največji problem, to pa je prenosljivost dokumentov med obema pisarniškima zbirkama". V nadaljevanju je pojasnjeno, da OpenOffice.org ponuja delno...

421 komentarjev

Biometrični potni listi tudi v Sloveniji?

Slo-Tech - V času vsesplošne paranoje pred teroristi in "teroristi" so se ameriške oblasti odločile zagnati projekt US-VISIT (United States Visitor and Immigrant Status Indicator Technology). Program predvideva zbiranje osebnih podatkov za vse tujce, ki za vstop v ZDA potrebujejo vizum, osebni podatki pa vključujejo med drugim tudi fotografiranje in oddajo prstnih odtisov. Celoten postopek naj bi trajal okrog 15 sekund.
Za državljane 28 držav, ki so vključene v program visa waiver oz., ki za obisk ZDA do 90 dni ne potrebujejo vizuma pa ta program ne velja, vendar...
Vendar pa ZDA zahtevajo, da te države v svoje potne liste po 26. oktobru vključijo biometrične podatke, sicer bodo njihovi državljani ob vstopu v ZDA obravnavani na enak način kot državljani drugih držav, ki za vstop potrebujejo vizo.

Ministrstvo za notranje zadeve RS je tako 12. januarja izdalo sporočilo za javnost, iz katerega je moč razbrati, da bodo imeli novi slovenski biometrični potni listi vgrajene brezkontaktne čipe z...

43 komentarjev

E-uprava ponuja dostop do registra prebivalstva

MNZ - Notranje ministrstvo nam je v okviru E-uprave ponudilo novo storitev -- možnost vpogleda v Centralni register prebivalstva (CRP) prek spleta. Gre za bazo osebnih podatkov o vsakem državljanu naše države (enotna matična številka občana, kraj rojstva, ime in priimek, državljanstvo, prebivališče, zakonski stan, volilna pravica in še bi lahko naštevali). Varnost je zagotovljena tako, da je vpogled omogočen le imetnikom digitalnega potrdila SIGEN-CA oz. SIGOV-CA. Za razliko od vsem znanega spletišča UDBA.NET boste imeli vpogled le v svoje podatke, čeprav zgodovina govori o vdorih v še tako zavarovane elektronske trdnjave, med katerimi pa smo Slovenci najverjetneje manj zanimivi "podatki". Sodeč po Udbovski aferi seveda z izjemo nas samih. Vladni PR.

6 komentarjev