»

Prototip prozornega telefona

The Verge - Prozorni ali vsaj prosojni zasloni obstajajo že nekaj časa, a so njihove izvedbe precej prepuščale željam. Videli smo tudi že primerke, ki so bili vgrajeni v mobilne telefone, a so vsi razočarali. Premierno je to preizkusil Sony Ericsson s svojim Xperia Pureness, a za tisoč dolarjev se kupcev ni trlo. Niti Lenovo niti Explay nista bila uspešnejša, a to se utegne spremeniti. Tajvansko podjetje Polytron Technologies je pokazalo prototip pametnega telefona, ki je praktično v celoti prozoren in precej prepričljivejši od starejših okornejših bratov.

Kot vidite na posnetku spodaj, je praktično cel telefon prozoren. Izjema so le sestavni deli, ki to v bližnji prihodnosti ne bodo - SIM, microSD, mikrofon, zvočniki in baterije. Ta del bodo v...

27 komentarjev

IBM in Global Foundries govorita o 22 nm, Toshiba s prebojem na 16 nm

X-Bit Labs - Tehnološka partnerja IBM in bivši AMDjev proizvodni del, Global Foundries, sta predstavila materiale in tehnologije, ki bodo potrebni za prehod na 22 nm proizvodni proces. Na simpoziju v japonskem Kyotu je Global Foundries prikazal način, kako EOT* debelino High-K metal tranzistorjev zmanjšati na raven, ki bo zadoščala ne le za 22 nm proizvodni proces, temveč tudi za kasnejše procese. Nova tehnologija bo nadvse primerna za mobilne in prenosne naprave, saj ne pričakujejo težav z uhajanjem toka, ki dvigne porabo čipa, obenem pa bodo lahko uporabljali še nižje napetosti, kar bo porabo še dodatno znižalo.

Napovedi, da se bo Mooreov zakon končal že pri 22 nm, očitno niso prispele na japonsko v tovarne Toshibe, saj se pripravljajo na morebitno proizvodnjo 16 nm tranzistorjev. To bodo dosegli z vnovično vrnitvijo germanija v svet mikroprocesorjev. Slednji je bil že nekaj časa tihi naslednik silicija, kateremu se izteka življenjska doba zaradi hitrega doseganja fizičnih omejitev. Preboj,...

4 komentarji

Izdelali najmanjšo klavirsko struno na svetu

digg.com - Na Nizozemskem, na delftski univerzi za tehnologijo, so uspešno izdelali ter "uglasili" najmanjšo struno na svetu. Izdelana je iz ogljikovih nano-cevk in meri približno 2 nanometra v premeru ter 1 mikrometer v dolžino.

Sama struna leži na silicijevem oksidu, skozi katerega teče močan izmenični tok. Pod vplivom tega toka začne struna nihati za približno 8 nanometrov, s frekvenco nekaj deset MHz. S spreminjanjem frekvence in moči toka elektrike, ki teče skozi silicijev oksid, jim je uspelo dovolj napeti nano-cevke, da delajo kot strune.



Več informacij o izdelavi teh cevk je na Physorg.

20 komentarjev

Začetki nevidnih naprav in konec znanstvene fantastike?

24 ur - Tokrat so znanstveniki na Japonskem pospešili delovanje transparentnih tranzistorjev. Pohitrili so jih kar za 10 krat, kar pomeni, da naj bi bili uspešni pri zasnovi "nevidnih" naprav - na primer prosojnih zaslonov. Transparentni tranzistorji, ki so jih sicer zasnovali v ZDA, so izdelani iz enokristalnih oksidov polprevodnikov (iridij-galijevega in cinkovega oksida) in se skoznje dobesedno vidi, saj so prosojni. Seveda gre za razvojne cikle, ki še zdaleč ne pomenijo dostopnosti tovrstnih izdelkov širši javnosti. Morda jih bodo uporabljali šele naši vnuki, kot mi danes LCD zaslone, da o ceni niti ne govorimo. Novica.

2 komentarja

Nokia ostaja prva

24 ur -

Razvoj barvnih zaslonov, digitalne predstavljivosti in vse večja združljivost z ostalimi napravami sta po mnenju analitikov IDC dobra napoved za celotno mobilno panogo v letu 2003, medtem ko bodo v prodaji prednjačili t.i. pametni telefoni.

Na prvem mestu največjih dobaviteljev po IDC-ovih izračunih ostaja finska Nokia, sledijo pa ji Motorola, Samsung, Siemens in LG, ki je s tega mesta izrinil družbo Sony Ericsson. Več o tem.

4 komentarji

Sony predstavil novo grafično srce

FlipCode - Sony je predstavil novo grafično srce, ki ga bo vsebovala prenovljena verzija Play Station 2. Čip je naravnost gromozanski, saj vsebuje kar 287.5 milijona tranzistorjev (GeForce 2 GTS - 25 milijonov)! Sony pa predvsem odpravlja napako originalnege verzije Play Station 2, ki zaradi premalo pomnilnika ni mogla dosegati predvidenih hitrosti. Nov čip bo tako vseboval kar 32MB pomnilnika (originalni Play Station 2 le 4MB), pri propustnosti 48G byte-ov na sekundo (enako kot originalna verzija). Vse ostale specifikacije pa so ostale nekako nespremenjene:
  • maksimalno 75M trikotnikov (majhni trikotniki)
  • 25M teksturiranih in prosojnih trikotnikov
  • 2.4G pik/sec
  • 1.2G teksturiranih pik/sec
Tukaj.

7 komentarjev