»

Sisovo čipovje za Athlone 64

X-Bit Labs - Če ste bili doslej lastniki novih Athlonov 64 obsojeni na Viina in nVidiina čipovja, je tu za vas zanimiva novica, da se jima je pridružilo še tretje podjetje, ki je izdelalo svoj vezni nabor za te procesorje. SiS ga je poimenoval 775. Prvi so na njem osnovali matično ploščo Elitovci. ECS-755 nam tako ponuja AGP 8x, ATA133, SATA150, RAID, 100 megabitni Ethernet, šestkanalni AC '97 zvok, USB 2.0 in podporo PC3200 DDR pomnilniku. Cena? Osemdeset dolarjev za kos. Več o tem.

14 komentarjev

RDRAM še brca

več strani - Čeravno smo v nedeljo poročali, da se RDRAM nezadržno poslavlja, po tem ko mu je svojo podporo umaknil Intel, RDRAM še brca in kaže, da ga vendarle še ne bomo pokopali. SiS je tu videl trižno nišo in prestrašenim ljudem so obljubili novo štirikanalno čipovje za Pentiume, ki bo podpiralo RIMM 4200 pomnilniške module, ASUS in EPOX pa sta se zavezala, da bosta še to poletje izdelala tudi ustrezne plošče. Klik, klik!

2 komentarja

RDRAM se poslavlja

X-Bit Labs -

RDRAM je bil že dolgo časa nazaj na papirju favorit med pomnilniki, ki pa ni uspel. Pokopali so ga previsoki proizvodni stroški in premali pospeški napram obljubljenim. Krono je potemtakem prevzel DDR (in v novejšem času DDR-II).

Danes je Intel objavil, da namerava ukiniti proizvodnjo preostalih svojih čipovij, ki še podpirajo RDRAM. To sta i850E in i860. Njun uradni program razpustitve se je pričel že 9. maja, naročiti jih bo moč še do 31. oktobra, čez natanko eno leto pa bo Intel na trg poslal zadnjo pošiljko in tako ukinil svojo podporo RDRAM-u. Poleg Intela ga takó podpira le še SiS s svojima R658 in R659, ki pa se slabo prodajata. Zbogom, RDRAM.

7 komentarjev

Konec P4 sporov med Intelom in VIA

X-Bit Labs -

Podjetji Intel Corporation in VIA Technologies sta včeraj objavili, da sta končno podpisali sporazum in se zunajsodno pogodili glede mnogih tožb s strani Intela, ki so VIA obremenjevale neupravičene uporabe Intelovih patentov v svojih čipovjih za Pentium4 procesorje. Skupno so tako odpravili enajst tožb v različnih državah, ki so se nanašale kar na 27 različnih patentov.

Kaj to pomeni za nas? Kakšne bistvene spremembe zagotovo ne, dasiravno so VIA-čipovja za Pentium4 procesorje sedaj uradno požegnana od Intela, kar posledično pomeni, da se bo verjetno več izdelovalcev matičnih plošč opogumilo izdati plošče temelječe na njih. Pričakujemo lahko tudi boljša čipovja, zakaj Intel se je zavezal, da bo VIA dobavljal detajlne informacije o svojih procesorjih, tako da bodo lahko izdelovali karseda dobra čipovja. Več o tem.

7 komentarjev

Intel in pomnilniki

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so objavili zanimiv članek, ki govori o razvoju različnih pomnilnikov do danes in Intelovem odnosu do njih. Zakaj naprimer ni Intel takoj podprl DDR2100 in DDR2700, čemu je nasprotoval JEDEC-ovi potrditvi DDR3200. Odgovore na vsa ta in še druga vprašanja najdete v članku, govor pa bo tudi o RDRAM pomnilniku in o tem, kako se je Intel zafrknil s podpisom eksluzivne pogodbe z RAMBUS-om. Več o tem.

0 komentarjev

HP pravi: Nič več Rambusa.

X-Bit Labs - Hewlett-Packard, vodilni proizvajalec delovnih postaj je objavil, da bodo prenahali dobavljati in izdelovati delovne postaje za Penitum4 z i850 čipovjem, ki je eno izmed redkih, ki še podpira RDRAM. Namesto teh bodo uvedli več modelov, ki bodo temeljili bodisi na i845 (DDR) bodisi i860 (SDR). Poteza je vsekakor razumljiva, saj je RDRAM predrag in premalo doprinese h končni hitrosti, še posebej v časih dvokanalnega DDR pomnilnika. Omeniti velja še, da je bil trži delež računalnikov z RDRAM pomnilnikom v lanskem novembru 3,4 %. In pada. Več o tem.

0 komentarjev

Nov, hitrejši RDRAM

Ace's Hardware - Čeprav Intelu ni najbolje uspelo, ko je na začetku pohoda Pentiuma 4 podprl le in samo RDRAM, pa ta neuspeh ni zaustavil razvoja. Tako je sedaj na voljo še hitrejši RDRAM z oznako PC1066. Sedaj pa samo še čakamo na plošče, ki bodo zmogle izkoristit poln potencial tega pomnilnika...

1 komentar

Lepi časi

X-Bit Labs - Obetajo se nam lepi časi. Odkar so se P4 procesorji tako občutno pocenili, je edina ovira, da ljudje ne začnejo z množičnim kupovanjem teh procesorjev to, da pomnilnik (RDRAM) še vedno stane ogromno denarja. To se bo spremenilo.
Januarja letos je Samsung, največji proizvajalec RDRAM-a, izdelal 5 milijonov "čokoladic" na mesec. Ob koncu marca je ta številka bila že 10 milijonov. Junija bo, ob izdatni pomoči Intela, Samsung izdelal po 20 milijonov "čokoladic" na mesec. To znaša 30% celotne Samsungove proizvodnje. Toshiba bo septembra izdelala po 8 milijonov "čokoladic" na mesec, kar znaša 60% njene proizvodnje moči. Tudi drugi proizvajalci povečujejo število izdelanih RDRAM čokoladic. Cena modulov je zato vsak dan nižja...

5 komentarjev