»

Powerchip izstopa s pomnilniškega trga

X-Bit Labs - Powerchip in Elpida sta do sedaj imela vzpostavljen dogovor, da Powerchip za Elpido izdeluje osebnim računalnikom namenjene pomnilniške čipe, a polovico izdelka lahko proda pod svojim imenom. Poleg lastnih rezin so bili upravičeni še do nakupa 30.000 rezin mesečno, izdelanih pri Rexchip Electronics Corp. A dogovor se je spremenil, saj bo od zdaj naprej Elpida od Powerchipa odkupovala celotno mesečno proizvodnjo, ki znaša okrog 80.000 rezin, s tem pa Powerchip efektivno izstopa s pomnilniškega trga za osebne računalnike - celotno...

3 komentarji

Asus Marine Cool z vgrajenim hladilnikom, UPS in RAM

Slo-Tech - Letošnji CeBIT se sicer s sejemskim delom začenja šele v torek, a podjetja že pridno pripravljajo in kažejo izdelke, ki so namenjeni zanj. Z zanimivim izdelkom nas je navdušil Asus, ki predstavlja matično ploščo z imenom Marine Cool.

Gre za koncept plošče, ki ima poleg standardnih pritiklin še nekaj nekonvencionalnih. Najopaznejši je ogromen hladilni sistem iz kovinskih toplotnih cevi (heatpipe) in mikroporozne keramike, ki naj bi po Asusovih zagotovilih toploto odvajala dvakrat hitreje od običajnih rešitev. Drugi detajl je baterija z litijevim polimerom, ki premošča izpade električne energije kot nekakšen UPS, tako da se neizvirno imenuje Onboard UPS. Tretja novost nosi ime Failover Memory, kar pomeni, da ima plošča...

9 komentarjev

DDR 566 MHz

X-Bit Labs - OCZ Technology je na Comdexu za zaprtimi vrati že predstavil nove pomnilniške module, ki bodo prehiteli trenutno najhitrejše 533 megaherčne in sicer bodo to PC4500 moduli s časi CL3-4-4-8, ki bodo na voljo že v drugi četrtini naslednjega leta. Cena in dobavljivost po svetu še ni znana, vemo pa da si jih bodo lahko privoščili le najbolj ekstremni navijači. Klik!

4 komentarji

Pomnilnik se cení

X-Bit Labs -

Sodeč po novici na X-Bit Labs, je pomnilnik za osebne računalnike vedno cenejši. Cena 256 Mb DDR SDRAM čipa je v manj kot dveh tednih padla za več kot tri odstotke na 4,35 dolarjev, medtem ko se je cena enakih DRAM čipov spustila kar za sedem odstotkov na 4,81 dolarja.

Analitiki pri Gartner Dataquest poročajo, da se je pomnilnik v zadnjem letu pocenil za slabo tretjino oz. približno devet odstotkov vsako četrtletje. No, kljub ugodnemu trendu za potrošnike ne pričakujte preveč, saj so proizvajalci pomnilnika že pred časom prišli k pameti, tako da cene niso več povsem proste, temveč delno regulirane, da držijo minimalen dobiček in ne zaidejo v izgube. Več o tem.

5 komentarjev

Micron v rdečih številkah

X-Bit Labs - Pomnilniški gigant Micron Technology je objavil poslovne rezultate četrtega fiskalnega kvartala in celotnega fiskalnega leta, ki se je končalo konec avgusta. Rezultati kažejo, da je Micron že tretje leto zapored posloval negativno, saj je v zadnjem z 889 milijoni dolarjev kar 132 milijonov izgube, v celotnem letu pa je izguba znašala 1,2 milijarde, prihodki od prodaje pa dobre tri. Več o tem.

0 komentarjev

Samsung še vedno največji

X-Bit Labs - Sodeč po poročilu Gartner Dataquest je bil Samsung v drugem letošnjem kvartalu še vedno največji proizvajalec pomnilnika, saj obvladuje slabo tretjino trga (31 odstotkov), kar je za odstotek več kot v prvem letošnjem četrtletju. Povečali so tudi prihodke od prodaje, ki so zdaj znašali 1,155 milijarde dolarjev. Na drugem mestu je Micron, sledijo pa mu Infenion, Hynix, Nanya in Elpida. Več o tem.

3 komentarji

PSC z lastnim pomnilnikom

X-Bit Labs - Powerchip Semiconductor Corporation, skrajšano PSC, so se odločili, da bodo kmalu začeli prodajati svoje lastne DRAM-čipe, ki naj bi predstavljali do 40 odstotkov vseh njihovih izdelkov. PSC upa, da bodo izdelke prodajali na evropskem, tajvanskem in kitajskem tržišču, dočim na ZDA še ne računajo. Dokončnih odločitev še ni, zatorej se lahko načrti še spremenijo. Klik!

0 komentarjev

Koliko v resnici stane RAM?

Kiberpipa - Odgovor na vprašanje v naslovu vam dam kar takoj: 16 megabajten DRAM čip, ki tehta pičla 2 grama, stane -- 32 litrov vode, 1,6 kilograma fosilnih goriv, 700 gramov elementarnih plinov (največ dušika), 72 gramov kemikalij (čez 100 različnih, med temi veliko smrtonosnih).

To verjetno ni ravno odgovor, ki ste ga pričakovali, toda uničevanja okolja se pač ne da izmeriti v dolarjih, funtih, jenih in tolarjih.

Kljub temu, da se računalništvo zdi hi-tech in čisto, se okoli njega dogaja veliko takšnih in drugačnih umazanij. To so ugotovili raziskovalci na Tokijski univerzi Združenih narodov. Omenjeno raziskavo bomo med nakupom svojega naslednjega mlinčka verjetno raje poskušali odmisliti.

Kam vse to pelje pa prepuščam vaši domišljiji ali še verjetneje, nočnim moram ...

33 komentarjev

Hynix v težavah

100si - DRAM trg še vedno ostaja eden izmed najbolj kritičnih področij, saj nič ne kaže, da bi cene DRAM čipov pričele rasti. Pred kratkim smo bili priča dogodku, ko je Hynix, upajoč na izboljšanje razmer, enostavno ugasnil proizvodnjo. Isto podjetje pa se je znašlo v težavah, saj se pritok denarja kar noče in noče povečati. Kljub izključitvi proizvodnje pa je le-ta poseg imel zelo malo učinka na celoten trg. Po nekaterih poročilih, bo moral Hynix prodati svoj LCD oddelek, da bo rešil finančne probleme. Proizvajalcev DRAM čipov se res ne obetajo dobri časi. Mimogrede: čeprav naj bi bilo po vseh pravilih povpraševanje po DRAM čipih zelo slabo, se po nekaterih podatkih Micron oz. njegova veja Cruical trenutno ubadata z blaznim pomanjkanjem DDR SDRAM čipov. Res čuden tale DRAM trg: nekje se ubadajo s slabo prodajo, medtem ko se nekje spopadajo s pomanjkanjem modulov. Mogoče pa nam le Digitimes s svojo godljo govoric na krožnik servira zavajajoče podatke. Kdo ve... ...

0 komentarjev