»

VIA aprila uspešnejša

X-Bit Labs - Po malce slabšem marcu, ko sta Viina prodaja in dobiček v primerjavi s februarjem znatno padla, je bil april uspešnejši, čeravno ne tako uspešen, kot lanski april. Dohodki od prodaje so znašali dobrih 45 milijonov dolarjev, kar je za šest odstotkov več kot marca, a še vedno dvanajst odstotkov manj od lanskega aprila. Skupno je tako VIA v prvi tretjini letošnjega leta zaslužila 175 milijonov, kar je za petino manj kot v enakem obdobju lani. VIA sicer letos namerava izdati še PT890 in KT890, od katerih pričakuje znatno povečanje prihodkov. Več o tem.

1 komentar

VIA v februarju pozitivno

X-Bit Labs -

Poslovni rezultati za pretekli mesec, ki jih je objavila tajvanska VIA, kažejo, da je februarja poslovala zelo uspešno. Prihodki do prodaje so se napram januarju povečali za 31,6 odstotkov in so tako znašali 49 milijonov dolarjev. Čeprav je to še vedno za dobrih pet odstotkov manj kot februarja lani, je to dober rezultat, saj so prihodki že dolgo časa vsak mesec padali.

VIA ni uradno komentirala, kaj je zaslužno za takšno povečanje, na DigiTimes pa špekulirajo, da predvsem čipovje VIA PT880 za Pentiume 4. Še večji porast prodaje lahko VIA pričakuje ta mesec in aprila, ko bodo na tržišče prišli nabori PT890, K8T800 Pro in KT890. Več o tem.

0 komentarjev

Poslovni rezultati: VIA, julij 2003

X-Bit Labs - Tajvanski računalniški gigant se očitno še naprej odlično drži. Še sveži Viini poslovni rezultati za pretekli mesec namreč kažejo, da so prodali za skoraj polovico več kot mesec poprej -- 48 milijonov dolarjev namesto 33. Vse žal ni tako rožnato, saj se dohodki od prodaje, če jih primerjamo z lanskim julijem, hitro znajdejo na negativni skali; letos so prodali za slabih devet odstotkov manj. No, če se bo novo čipovje za Opterone dobro prijelo, lahko računamo še na povečanje teh številk. Več o tem.

0 komentarjev

VIA poroča junijske poslovne rezultate

X-Bit Labs - VIA, podjetje ki je znano po svojih čipovjih in ji zadnje čase ne gre najbolje, je sporočila junijske poslovne rezultate. Tako je junijski prihodek znašal 33,12 milijona dolarjev, kar je za skoraj 3 odstotke več od meseca poprej. Ta številka je za kar 25 % nižja od enakega obdobja lani. Dohodek se je od lanskega junija pa do danes znižal za 23 % v primerjavi z enakim časovnim obdobjem leto poprej. Razlog za to je predvsem problem, da KT600 ter PT800 nista tako imenovana high-end izdelka. To pa se dogaja prav zaradi tega, ker nVidia preveč meša štrene VII. Več o tem si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Poslovni rezultati: SiS, maj 2003

X-Bit Labs -

Dodobra smo že vstopili v junij, tako da so imela podjetja čas zbrati in urediti svoja poročila o poslovnih rezultatih za mesec maj. Tokrat je na vrsti SiS.

Dohodki od prodaje so pretekli mesec znašali 33 milijonov dolarjev, kar je za 10 odstotkov več kot v istem obdobju lani, a hkrati kar za četrtino manj kot letošnjega aprila. SiS načrtuje, da bodo njihovi celotni prihodki letos znašali 218 milijonov dolarjev, kar bi bilo za 30 odstotkov več kot lani. Poudariti velja tudi, da je SiS ta mesec prvikrat prodal več kot VIA. Novica.

0 komentarjev

Poslovni rezultati: VIA, april 2003

X-Bit Labs - Tajvansko podjetje VIA je včeraj objavilo poslovne rezultate za prejšnji mesec. Dohodki od prodaje so znašali okroglih 50 mio dolarjev, kar je za 15 % manj kot lanskega aprila in za 7 % manj kot predpreteklega meseca letos. Objavili so še podatke o prihodkih celotnega zadnjega četrtletja lani in prvega letos -- 191 in 166 mio dolarjev, ob čemer so pridelali 22 in 19 mio dolarjev izgub. Izvirna novica.

1 komentar

VIA in UMC s svojimi poslovnimi rezultati

X-Bit Labs -

Akoravno smo že pošteno zakoračili v drugo letošnje četrtletje, še vedno kapljajo poslovni rezultati IT podjetij za prvo četrtletje. Tokrat sta na tapeti VIA in UMC. VIA je prodala za 5,7 mrd dolarjev izdelkov, kar je 16,6 % manj kot v zadnjem četrtletju lani. Padec glede na prvo četrtletje lanskega leta je še opaznejši, saj znaša dobro četrtino (28 %). VIA takisto ni pridelala dobička, nasprotno, ustvarili so za 704 milijone dolarjev izgube, medtem ko so lani v istem času ustvarili skorajda milijardo dolarjev dobička.

UMC je na drugi strani s slabimi 18 mrd dolarjev prometa ustvaril 403 milijone dolarjev dobička, kar je za dva odstotka več kot v zadnjem četrtletju preteklega leta in kar za četrtino več kot v istem obdobju lani. Napovedujejo še večje dobičke v nadaljevanju leta. Izvirna novica.

0 komentarjev

Poslovni rezultati Transmete

X-Bit Labs -

Podjetje Transmeta je prejšnji konec tedna objavilo poslovne rezultate prvega fiskalnega četrtletja letošnjega leta. Kot so analitiki že dalj časa napovedovali, je podjetje poslovalo z izgubo. Neto dohodki od prodaje so znašali 6 mio dolarjev, medtem ko so lani znašali 6,1 mio v zadnjem in 4,1 mio dolarjev v prvem četrtletju. Izgube so znašale 20,1 mio dolarjev ali 0,15 dolarja na delnico. Izguba se je v primerjavi z lanskim leto zmanjšala; lani v prvem četrtletju 30,9 in v zadnjem 21,7 mio dolarjev.

Še besedica o pričakovanjih. Podjetje načrtuje okrog pet milijonov dolarjev prihodkov v tem četrtletju, izguba pa naj bi se spustila na 0,13 dolarja na delnico. Več o tem.

0 komentarjev

Spet VIA

Tom's Hardware - VIA je zagotovo eno izmed najboljših proizvajalcev čipovij za matične plošče. V zadnjem času je na prestolu nVidia z nForce II čipovjem, a njeno prihodnost ogroža VIA s KT400a. Prišli so do zanimivih zaključkov, saj je plošča, temelječa na KT400a z DDR 400 pomnilnikom počasnejša kot KT400-osnovana plata z enakim tipom pomnilnika. Priljubljenost izdelka bo pa, se ve, stvar prihajajočih mesecev. Več o tem.

5 komentarjev

Vplivi pogodbe med VIA in Intelom

X-Bit Labs -

Prejšnji teden smo poročali o sklenitvi sporazuma med VIA in Intelom, s čimer so se zavezali, da se bodo prenahali medsebojno tožariti. Kakšne bodo dolgoročne posledice tega dogovora seveda ne moremo vedeti, a so se na X-Bit Labs vseeno potrudili in spisali svoje mnenje, kako bo ta dogovor vplival na svetovni računalniški trg.

Če na hitro povzamemo dejstva za vse, ki se vam ne ljubi brati članka:
  • VIA lahko sedaj legalno izdeluje P4 čipovja in konkurira Intelu;
  • Intel bo dobival odstotke od vsake prodane plošče;
  • večja konkurenca na tem področju, kar bo prisililo proizvajalce k racionalnejšemu obnašanju;
  • sámi izdelovalci čipov bodo nedvomno na boljšem; vprašanje je, kako bo z izdelovalci matičnih plošč;
  • Kentron Technologies je še eno podjetje, ki izrazito pridobilo s podpisom te pogodbe.
Celoten članek je na voljo na tem naslovu, zagotovo pa ni odveč poudariti, da lahko o dolgoročnih vpliv bolj ali manj zgolj špekuliramo; točnih informacij pač ni.

1 komentar

Slaba prodaja strežnikov

X-Bit Labs - Za strežniški trg v Evropi, Afriki in na Bližnjem Vzhodu je bilo preteklo leto eno izmed najslabših. Število pošiljk se je celó zmanjšalo za odstotek v primerjavi s predpreteklim letom, medtem ko so se dohodki od prodaje zmanjšali kar za 12 % -- skupno 15 milijonov dolarjev. Podjetji z največjim zmanjšanjem sta bili IBM in HP, medtem ko je večina ostalih poslovala pozitivno glede na predhodna leta. Podrobne informacije in izvirna novica.

0 komentarjev

Maxtor dobičkonosen

X-Bit Labs -

Podjetje Maxtor Corporation je objavilo poslovne rezultate preteklega četrtletja. Prihodki od prodaje so znašali dobro milijardo dolarjev, kar je za slabe tri odstotke manj kot v enakem obdobju leta 2001. A to niti ni tako pomembno, pomembnejše je dejstvo, da je Maxtor posloval z dobičkom, ki je znašal $37 mio. V primerjavi s predlanskimi $150 mio izgube je to več kot odlično.

Če pogledamo še celoletne lanske podatke. Lani so njihovi dohodki od prodaje znašali $3.780 mio, kar je za slab odstotek več kot predlani. Lanska celoletna izguba je sicer znašala $260 mio, kar je manj v primerjavi s predlanskimi $600 mio, vsekakor pa lahko trdimo, da gre Maxtorju, vsaj glede na zadnje rezultate, na bolje. Celotna novica.

1 komentar