»

Vodilni v optiki Korejci

Overclockers Australia - Medtem ko tudi naši ponudniki interneta po sramežljivih začetkih vedno odločneje ponujajo optiko, če seveda živite v četrti, ki so jo že uspeli razkopati, je njena razširjenost na Daljnem vzhodu v vzponu. Na prvem mestu v svetovnem merilu je Južna Koreja, kjer ima 12,2 % prebivalcev optično povezavo, 10,5 % kabelsko in 8,4 % DSL. Tako ima npr. več Korejcev optično povezavo kot ima sploh katerokoli širokopasovno povezavo Grkov, Poljakov, Slovakov, Turkov ali Mehičanov. Na drugem mestu so Japonci z 10,2 % optike, 9,6 % DSL in 3,1 % kabelskega interneta. Med Evropejci je na prvem mestu Švedska z šestimi odstotki, medtem ko ima Norveška najvišji delež širokopasovnih povezav (optika, DSL in kabel skupaj) na svetu. Klik!

87 komentarjev

Najugodnejši nakup Apple opreme

jabuk.net - Za vse, ki se pripravljate na nakup računalnika Macintosh ali sorodne opreme, so na strani Jabuk.net pripravili primerjalni cenik, v katerega so vključili pet nam najbližjih trgovin, ki prodajajo jabolčne izdelke ( E.P.L., Aris Jabolko, Mac & PC, CANCOM in digitalis). Razlike med najvišjo in najnižjo ceno (na seznamu je označena s krepko pisavo) lahko sežejo tudi do 80 tisočakov, tako da pred morebitnim nakupom vsekakor preglejte primerjalni cenik, ki bo po besedah avtorjev redno posodabljan.

24 komentarjev

SiOL ADSL le za 4 SIT (ni prvoaprilska šala!)

SiOL - SiOL je na zanimiv datum žačel ponujati ADSL za samo 4 SIT, pogoj pa je, da sklenete naročniško razmerje za vsaj 24 mesecev. Ponudba velja za vse, ki se bodo v mesecu aprilu zanimali za priklop ADSL. ISDN je še vedno predpogoj, koristite pa lahko 20% popust ob naročilu paketa ISDN.101 skupaj z ADSL. Glede na pričanje uporabnika, ki je klical na SiOLovo brezbplačno številko to ni šala, izvedel pa je, da naj bi 4 tolarska priljučnina veljala le za fizične osebe.
Da ne gre za šalo nam dajo misliti skrbno izdelane flash reklame in izjava v ADSL prijavnici:
Vsi, ki se boste za možnost vklopa zanimali v aprilu 2004, boste lahko sodelovali v akciji SiOL ADSL za 4 SIT.

Če ste zadnje čase razmišljali o nabavi ADSL je zagotovo zdaj tapravi trenutek za naročilo.
Take resnične prvoaprilske šale so nam zelo všeč (razen tistim, ki so pred kratim ADSL že naročili). Če pa gre le za šalo starega kova bo marsikdo jezen, morda tudi inšpektorji.

Hopnite na SiOL ADSL domačo stran in se...

32 komentarjev

Telemach ne pozna štiričrkovnih domen?

Slo-Tech - Od 27. junija 2001 imamo v internetu poleg tročrkovnih domen na voljo tudi štiričrkovno .info. In kaj ima to zveze s Telemachom?

Na njihovi spletni strani se nahaja nagradna anketa, na koncu pa mora vsak sodelujoči vpisati tudi nekaj podatkov o sebi. Med drugim je obvezen tudi vpis elektronskega naslova. Tu pa se zaplete, saj uporabniki, ki vpišejo elektronski naslov, ki se nahaja na domeni .info, na zaslon dobijo tole obvestilo:


Ko namesto .info vpišemo .inf, pa gre zadeva lepo skozi ... Da bi pri Telemachu ne vedeli, da imamo štiričrkovne domene že vsaj dve leti, ni ravno verjetno. Bolj verjetno pa je, da so bili programerji preprosto malce malomarni pri pisanju (prepisovanju) javascript kode.

Sedaj lahko le počakamo, da kakšna skupina imetnikov e-naslovov na...

16 komentarjev

Država spet podcenjuje Arnes?

Finance - Arnes, javni zavod, ki skrbi za omreženost celotne akadamske sfere skupaj z izobražujočo se slovensko populacijo, je bil le delno uslišan pri obsegu finančnih sredstev, ki jih bo prejel od ustanovitelja, t.j. države, za delovanje in razvoj. Namesto 1,76 je naša vlada potrdila 1,08 milijarde tolarjev za Arnes, kjer zaradi pomanjkanja denarja napovedujejo težave pri povezavi s tujino.

Pravzaprav izdatke, izključujoč stroške mednarodne povezave, ocenjujejo za minimalne, kamen spotike pa je zagotovo v visoki ceni infrastrukture, kot posledice neliberaliziranega slovenskega teletrga. Cene za zakupljene telekomunikacijske vode v Sloveniji naj bi tako bile tudi do 100-krat višje kot v tujini. Vode Arnesu zagotavlja Telekom Slovenije, saj ostala podjetja bojda tega še ne morejo ponuditi (ponudbo vodov so namreč dolžna ponuditi kot posebno podjetje). Evropa Arnesu za izobraževalno delo in razvoju hitrejšega interneta, interneta druge generacije, namenja 200 milijonov tolarjev. Izvorna...

12 komentarjev

Kablaši nezadovoljni, kriva država

Finance - Združenje kabelskih operaterjev ( ZKO) je v okviru redne letne skupščine organiziralo okroglo mizo o stanju trga, ki ga obvladujejo kabelski operaterji v Sloveniji. Po njihovi oceni kabelsko televizijo uporablja 250 tisoč gospodinjstev - od tega 60 odstotkov moderniziranih, 15 tisoč pa jih uporablja tudi kabelski internet. Med večjimi ovirami za razvoj telekomunikacijskega trga kajpak niso pozabili omeniti Telekoma Slovenije in dvojne vloge države, ki je po eni strani lastnica kokoši z zlatimi jajci, po drugi strani pa piše zakone o urejanju teletržišča. Kabelska kanalizacija je bojda izključno v lasti monopolista, čeprav naj bi pri gradnji sodelovalo več podjetij. Izvirni novici: 1, 2.

Uporabnike našega spletišča hkrati vljudno prosimo, da ne odpirajo dolgočasnih in žaljivih polemik o delitvi slovenske spletne javnosti na boljše in slabše omrežene.

11 komentarjev

Telemach nadgradil povezavo s SiOLom

Telemach - Pri največjem kabelskem operaterju v Sloveniji so sporočili, da so nadgradili še zadnjo 100 megabitno medomrežno povezavo, tokrat s SiOLom, s čimer bodo uporabnikom obeh omrežij olajšali delo in pospešili prenos podatkov. Telemach ima po novem lastne medomrežne povezave z ostalimi internetnimi ponudniki. Če se ozremo na mnenja uporabnikov v našem forumu, pa se s pozitivno oceno delovanja Telemacha ne moremo strinjati. Če preberemo njihovo sporočilo za javnost, kjer omrežje označujejo kot "Sodobno zasnovano in tehnološko napredno omrežje", dobimo občutek, da gre za dve podjetji -- Telemach in Telesmeh, kot mu pravijo nezadovoljni uporabniki. Naj samo spomnimo na javno repliko enega od ljubljanskih podjetij (zoper raziskavo Financ o prednosti kabelskega interneta pred ADSL tehnologijo), ki je s Telemachom vse prej kot zadovoljno. Mnenja se seveda trejo v našem forumu.

14 komentarjev

Uporabniki udrihajo po kablu. Kriv Telemach.

Finance - Pred kratkim so v časniku Finance pisali o primerjavi med ponudbo kabelskega interneta in ADSL dostopa v Sloveniji, pri čemer so ugotovili, da je ADSL manj ugodna možnost. Mnenje o njihovi ugotovitvi prepuščam vsakemu posebej, na voljo pa je tudi že dokaj obširna tema o dotični razpravi v forumu.

Na avtorja omenjene primerjave pa se je javno opogumil replicirati gospod, katerega podjetje (naročnik Telemach-a) plačuje slabih 50 tisočakov mesečno za 128 kbit/s. Telemach je omenjeno hitrost obljubil za promet s tujino, medtem ko za promet po Sloveniji kar 10 megabitov (ker uporabljajo optični kabel). Meritve hitrosti v podjetju so pokazale na krepka odstopanja od "zagotovljenih" hitrosti, pritožujejo pa se tudi vsi zaposleni, ki morajo kabelske modeme redno izklapljati in vklapljati, saj ti pogosto "zmrzujejo". Posamezne prekinitve povezave s ponudnikom pa bojda trajajo tudi do 5 dni. Skoraj odveč je dodati, da so s testi ADSL povezave dosegli bistveno boljše rezultate.

Kot lahko...

12 komentarjev

Kabelski internet cenejši kot ADSL

vir: Finance
Finance -

Kot ugotavljajo pri časopisu Finance cenovna primerjava med ponudniki širokopasovnega interneta pri nas kaže, da je izbira kabelskega interneta cenejša. Največji kabelski ponudniki pri so Telemach, Ljubljanski kabel in KKS Online. Najugodnejša je uporaba kabelskega ARNES-a, če seveda dostop do njega omogoča kabelski ponudnik.

Po številu kabelskih deskarjev je na prvem mestu vzhodni del Slovenije s pomočjo ponudnika KKS Online, kjer so že leta 1996 začeli ponujati dostop do interneta. Kot zanimivost v raziskavi še dodajajo, da je koaksialni kabel (za kabelska omrežja) kakovostnejši od navadnega bakrenega vodnika (tega uporabljajo DSL tehnologije), a očitno...

54 komentarjev

Omejitev širokopasovnega interneta

The Register - Ponudnik širokopasovnega interneta NTL:home, ki poteka po mogočnih optičnih povezavah, o katerih mi lahko samo sanjamo (in se slinimo), je svojim uporabnikom omejil promet na 1 GB enic in ničel na dan. Čeprav to pomeni, da lahko na dan prenesejo do 200 MP3jev, 650 kratkih filmčkov, 10.000 slik ali okoli 100 obsežnih programov, se je našel osebek, ki temu nasprotuje. Njegove proteste lahko preberete tukaj, celotno novičko pa tukaj. Pa veliko zabave ob branju.

20 komentarjev

http://www.ljubljana.si pohekana

Jaz - Hehe, da so hekerji aktivni tudi pri nas, kaže zadnji primer, ki si ga lahko ogledate na http://www.ljubljana.si. V stilu "defacov" večjih strani se je neka uboga črna duša spravila tudi na domačo stran našega glavnega mesta in na njo postavila nekaj povsem neprimernih parol. Ogledate si jih lahko na spodnji sliki, oziroma, v času tega pisanja celo na strani sami. Me prav zanima, kako dolgo bodo rabili, da bodo "napako" odpravili . Thnx, Marko.

47 komentarjev