»

Pentiumi 4 z 800 MHz FSB

Intel vrača udarec!

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Poročali smo že o novih Intel procesorjih in čipovjih. Tokrat je striček Tom na test postavil procesorje in skušal ugotoviti koliko pripomore k hitrosti hitrejše vodilo. Testirali so najnovejše modele v najrazličnejših testih (članek obsega kar 25 strani).

Po rezultatih sodeč je Intel zadal AMD-ju hud udarec, saj se njihov trenutno najhitrejši procesor AthlonXP 3200+ v večini primerov postavi celo za Pentiuma 4 2,4 GHz. Prvo mesto si delita Intelova Pentium 4 s tremi gigaherci in 800 MHz FSB-ja ter Pentium 4 3,06 GHz s 533 MHz prednjim vodilom. Vzporedno s tem testom pa so izvedli še test...

19 komentarjev

Abit NF7 2.0 in Bartoni s 400 MHz FSB

Abit NF7 2.0

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Abitova najnovejša revizija njihove matične plošče NF7 2.0 je že kar nekaj časa na trgu. V tem času so internetne strani izvedle mali miljon testov. Tokrat pa so si na X-Bit Labs postavili zanimivo nalogo. Namreč: Združitev najnovejše Abitove inačice matične plošče NF7-S in AMDjevega Athlon XP procesorja z Barton jedrom in 400 MHz prednjim vodilom, katerega naj bi malo prej omenjena plošča podpirala. Na test so postavili 3200+, 3000+, ter 3000+ s 333MHz FSB. Primerjali so jih s Pentiumoma 4 3,06 GHz ter 3,0 GHz z 800 MHz FSB. Rezultati testov so kar zanimivi, saj v nekaterih pognanih testih prevladujeta Intelova izdelka, v drugih pa AMDjevi. Klik!

5 komentarjev

"Modificirani" Athloni XP naprodaj. Pazite se!

"Modificiran" AthlonXP

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs -

AMD je danes posvaril kupce in prodajalce svojih procesorjev, da so se med zaloge Athlonov XP, namenjenih prodaji, pomešali nekateri "modificirani" procesorji. Glavnina njih naj bi bila v vzhodni Evropi, Rusiji in Aziji, a kakšen se lahko pojavi tudi pri nas.

Nekaj prebrisancev je namreč ugotovilo, kako lahko z malo trudi počasnejše Athlone XP predelajo v hitrejše (za nepoučene: navijejo) in jih dražje prodajo. Takšni procesorji naj bi bili potencialno nestabilni in predvsem neoverclockabilni, kar gotovo ni želja slehernega Slo-Techerja. Več o tem in kako razlikovati prave procesorje od...

26 komentarjev

V znamenju procesorjev

The inquirer - Letošnje leto je bilo predvsem v znamenju procesorjev, kakor poročajo na The Inquirer. A leta še zdaleč ni konec - ljubitelji AMD procesorjev se lahko veselite prihajajočega Athlona 3200+, s 400 MHz prednjega vodila, Intelovi navdušenci pa lahko pričakujete 3,2 gigaherčnega Pentiuma 4 s podporo Hyperthreading-u. Obeta se nam zanimiv boj med dvema velikanoma.

Poleg samih procesorjev pa bodo na tržišče prišle tudi matične plošče in druga periferija, ki bodo ustrezale novim tehnologijam. Na straneh, katerih vsebina govori o računalništvu, se bo tako posledično pojavilo veliko število testov ter člankov, vezanih na prihajajočo strojno opremo. Mimogrede: AMD je zavrnil špekulacije glede obstoja Thorton procesorja, ki naj bi bil Barton s količino predpomnilnika Thoroughbreda. Izvirna novica.

3 komentarji

Barton XP 3000+ ter Pentium4 3.0 G

OC Workbench - Na OC Workbench so se lotili testiranja dveh najmočnejših procesorjev -- Bartona, ki podpira 200 MHz zunanje vodilo, in P4 s 800 MHz FSB. Naj povem še, da VIA in SiS še nista izdala ustreznega čipovja, ki bi podpiralo procesorje Barton na 200 MHz vodilu, medtem ko se nVidia lahko pohvali že z njenim nForce2 s podporo dvokanalnemu pomnilniku. Na drugi strani pa Pentiume4 na 800 MHz FSB podpira le Intelov Canterwood (i875P), v prihodnosti pa kanimo ugledati še Springdale. Preberite si celoten test.

0 komentarjev

Opteron 2,0 GHz kmalu?

The inquirer - Bo AMD res izdelal Opterona, tiktakajočega pri 2000 MHz? Na strani The Inquirer poročajo, da se bo novi Opteron pridružil 1,40, 1,60 ter 1,80 GHz modelom, ki se že prodajajo. Na strani X-bit labs pa poročajo tudi o tem, da naj bi se delavna napetost iz sedanjih 1,55 V znižala na samo 1,45 V. To pa lahko pomeni, da je stopnja donosa high-end Opteronov visoka. Če je temu res, bomo jeseni že lahko občudovali še hitrejše Athlone 64. Celoten članek.

11 komentarjev

Athlon XP 3000+: končno procesor, ki prehiti P4 3,06 GHz?

Hardware Analysis - Podjetje AMD je nedavno izdalo njihov najnovejši procesor, temelječ na Barton jedru. Zgrajen je v 0,13 mikronski tehnologiji, ki bo tudi uporabljena v prihajajočih Athlon-64 procesrjih. Deluje pri 333 MHz FSB taktu. Za razliko od tistih procesorjev z Thoroughbred jedrom ima ta Barton tudi povečan drugostopenjski pomnilnik iz 256 na 512 kB.

Na Hardware Analysis so testirali ta procesor. Za primerjavo so mu dodali še Pentium 4 3,06 GHz ter Athlona XP 2700+. Izvedli so nekaj testov, kot so 3D Mark 2001 SE/2003, SiSoft Sandra 2003 ter SYSmark 2002. Ugotovili so, da se najnovejši AMDjev procesor zelo približa najhitrejšemu Pentiumu, vendar ga v izvedenih testih ni nikoli prehitel. Verjetno je Pentiumu pomagal tudi Hyper Threading. Test je kratek, a zanimiv, zato...

37 komentarjev

Abit gre v Dual-MP vodé

ABIT - Abit bo, vsaj tako piše na njihovi strani, izdal strežniško usmerjeno dvoprocesorsko osnovno ploščo za AMDjeve Athlone MP, čeprav lahko v paru na plošči delujejo tudi Duron MP ter Athlon XP procesorji. Temelji na AMD-760 MPX čipovju ter je po specifikacijah sumljivo podobna Tyanovi Tiger MPX. Nanjo lahko damo 4 GB registriranega pomnilnika, ima vgrajen omrežni vmesnik, dve 64-bitni PCI reži ter AGP-PRO vmesnik. Če to sparimo še z kvalitetnim modulom za nadzorovanje temperature ter napak, se zna zgoditi, da bo Abit dobil prvo pravo naslednico BP6 plošče :D. No, malo pretiravam.

1 komentar