»

Pametni telefoni vedno bolj priljubljeni

Pametni telefoni osvajajo svet.

Slo-Tech - Vse več raziskav in napovedi kaže, da bodo v zelo bližnji prihodnosti računalniki za delo in konzole za igranje iger svoj primat prepustili pametnim telefonom. Tako IDC ocenjuje, da bodo v prihodnjih 18 mesecih pametni telefoni, tablični računalniki in druge male prenosne naprave prehitele računalnike po prodaji. Letos bo prodanih okoli 284 milijonov pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, prihodnje leto pa naj bi se ta številka povzpela na 377 milijonov. Leta 2012 bo znašala 462 milijonov, s čimer bodo za seboj pustili osebne računalnike, ki jih bo leta 2011 prodanih 402...

10 komentarjev

BBC demonstriral zlo kodo za pametne telefone

Napisali so križce in krožce

vir: BBC
BBC - Angleški BBC je demonstriral, kako enostavno je napisati in razširiti zlobno kodo za pametne telefone. Zadnjih nekaj tednov so fantje pri BBC-ju pisali igro za pametne telefone, ki je poleg osnovne naloge tudi vohunila za uporabnikom telefona. Pri tem so uporabili zgolj standardne dele programskih paketov orodij (angl. software toolkit), zaradi česar je njihova detekcija težja, saj iste funkcije kličejo tudi povsem neškodljive aplikacije.

Chris Wysopal, soustanovitelj in vodja tehnološkega oddelka v podjetju Veracode, ki je sodeloval pri BBC-jevem projektu, pojasnjuje, da večina zle kode resda meri na računalnike, a se zlikovci vedno pogosteje lotevajo tudi drugih platform. Pametni telefoni naj bi bili tako na isti točki kot osebni računalniki konec 90. let....

22 komentarjev

Prvi v Sloveniji- Opis Google Phone

Projekt9 - Vse, česar se Google dotakne, se pozlati. Najnovejši poskus v tej smeri je platforma Android, programska oprema ali, če hočete, operacijski sistem za pametne telefone, s katerim naj bi spletni gigant spodmaknil stolček telefonskim gigantom, kot so Nokia, RIM in Microsoft. Prvi rezultat je pametni telefon G1, ki pri nas sicer ni naprodaj, vendar nam ga je uspelo pridobiti iz Velike Britanije.

Prvi v Sloveniji, za vse željne novih informacij, naj vam bo branje članka užitek, tako kot je bilo nam preizkušanje in uporaba pametnega telefona. Celoten članek si lahko preberete tukaj.

77 komentarjev

Nokia se spušča v odprtokodne vode

BuisnessWeek Online - S prihodom novih in zagretih tekmecev á la Microsoft in Apple na mobilni trg, so se pri Nokii v torek, 24. junija, odločili kupiti britansko razvijalsko hišo mobilnih operacijskih sistemov, bolje znano pod imenom Symbian.

Namen je združiti večino nivojev izdelave programskih rešitev in ustanoviti fundacijo za odprotokodno distribucijo le-teh. Glavni "motivator" pri tej odločitvi je vedno večji vpliv enostavno razširljivih in/ali odprotokodnih rešitev konkurence. Oddelek sam bi naj vodila skupina 10 članov mobilnih podjetij in operaterjev po svetu. Nov Symbian Foundation si je zastavil cilj poenotiti programski sloj mobilnih aparatov in postati najbolj uporabljena platforma na svetu v vseh cenovnih razredih.

Vsekakor je to korak naprej tako na odprtokodni sceni kot na mobilnem trgu, vendar v žarišče prihaja tudi Apple-ov iPhone, ki se najbrž ne bo sprijaznil s tujim programskim okoljem.

13 komentarjev

Finci bodo povezovali Irak

The inquirer - Če gre verjeti sledeči novici, je sistem pred padcem prejšnega voditelja ljudi omejeval pri nekaterih nam zelo samoumevnih tehnologijah. Govorim o mobilni telefoniji.

Tako je The Inquirer ravno na neuradni dan brez mobitela objavil, da je finska Nokia prevzela (verjetno finančno zajeten) projekt postavljanja mobilnega omrežja v južnem Iraku, med drugih tudi v zadnjem času večkrat omenjeni Basri. Kot navajajo, bo Nokii prihranjeno vsaj razkopavanje terena, za kar bodo poskrbela lokalna podjetja. Precej skandinavsko razmišljanje, morate priznati. Še klik.

6 komentarjev

Nokia del storitev prenaša na IBM

The inquirer - Ko sem razmišljal, kako naj podam uvod, brez katerega sestavek (oziroma v tem primeru novica) ponavadi izgubi patino, v sledečo novico, mi je na misel prišla ideja, kako sem začudeno pogledal, ko sem v že precej oddaljeni preteklosti na enem od predavanj prvič slišal za termin outsourcing. Kratka razlaga pojma pravi, da gre za prenos dejavnosti ali razvoja določenega pravnega ali zasebnega subjekta na drugega, z namenom optimizacije časa in stroškov.

Sledeča novica je zgleden primer te definicije. Kot poroča Inquirer, je Nokia razvoj in podporo za informacijske storitve v roku naslednjih petih letih prenesla na IBM. Posel, ki ima vrednost 200 milijonov evrov, bo sicer pomenil, da bo približno 400 zaposlenih v 57 državah dobilo novega delodajalca. Kot pravijo tukaj, se bodo Finci sedaj lahko bolj posvetili poslovni infrastrukturi in hkrati prihranili denar. Bo že držalo...

15 komentarjev

Pohekane N-igre

Wired News - Krekerji/hekerji/kakor-koli-jih-že-imenujete so uspeli razbiti tudi zaščito proti kopiranju Nokiinih igric N-Games na karticah MMC. Tako naj bi bilo zdaj mogoče igrice namestiti na vse telefone, ki delujejo na operacijskem sistemu Symbian in Series 60. Nokia je že uprla vse svoje sile, da bi ustavila ljudi, ki stojijo za tem. Več o tem lahko preberete tu in tu.

Vse skupaj je bilo le vprašanje časa ...

14 komentarjev

IDC, Prenosniki: 25 % padec ravni cen

IDC - Tudi na Slotechu se nam zadnje čase vse večkrat zapiše, da prenosniki marsikje počasi nadomeščajo stacionarne kolege, dejansko stanje pa to zgolj potrjuje. Ekspanziji pa botruje tudi kar precejšen padec cen, ki bi ga lahko (na lastno pest, seveda) primerjal z obdobjem prihoda Pentiumov.

IDC je tako objavil rezultate opazovanja trga, ki nakazujejo kar 25 % padec ravni cen prenosnih računalnikov v obdobju zadnjega leta. Indeks cen v primerjavi z avgustom 2000 tako znaša le 68, septembrski padec napram avgustu pa znaša 1,7 %.

Tovrstno zniževanje cen, ki je po predvidevanjih plod predvsem konkurenčnega boja, seveda pomeni tudi nižje prihodke podjetij. Verjetno ne pretiravamo, če ocenimo, da je trg prenosnih sistemov v primerjavi z namiznimi relativno precej manj razvit, to pa posledično verjetno pomeni tudi začasno precej visoko cenovno elastičnost povpraševanja, na podlagi katere je ocenjena kar 50 % rast končnopotrošniškega segmenta.

6 komentarjev

Začetki nevidnih naprav in konec znanstvene fantastike?

24 ur - Tokrat so znanstveniki na Japonskem pospešili delovanje transparentnih tranzistorjev. Pohitrili so jih kar za 10 krat, kar pomeni, da naj bi bili uspešni pri zasnovi "nevidnih" naprav - na primer prosojnih zaslonov. Transparentni tranzistorji, ki so jih sicer zasnovali v ZDA, so izdelani iz enokristalnih oksidov polprevodnikov (iridij-galijevega in cinkovega oksida) in se skoznje dobesedno vidi, saj so prosojni. Seveda gre za razvojne cikle, ki še zdaleč ne pomenijo dostopnosti tovrstnih izdelkov širši javnosti. Morda jih bodo uporabljali šele naši vnuki, kot mi danes LCD zaslone, da o ceni niti ne govorimo. Novica.

2 komentarja

Ericsson podkupoval za UMTS?

Finance - Nemški časnik Der Spiegel objavlja zanimiv prispevek, v katerem špekulirajo, da naj bi bil največji telekomunikacijski gigant na svetu -- Ericsson -- izplačal veliko denarja v obliki podkupnin v državah, kjer so v gradnji UMTS-omrežja, med njimi tudi v Sloveniji. Slovenija ima danes eno UMTS-omrežje. Celotno preiskavo naj bi vodili pri švicarski banki UBS, prek katere naj bi bile podkupnine izplačane. Na nezakonito delovanje sumijo še v Bolgariji, na Poljskem in v Libiji. Ericsson obtožb ne komentira, ker so bojda zanje izvedeli šele iz medijev. Kaj je res in kaj ni, bo pokazal čas in seveda preiskava. Izvirna novica.

3 komentarji

Na mladih svet stoji

24 ur - Letošnja prireditev Intel ISEF, katere glavni pokrovitelj je Intel in deluje že od leta 1950, je velik poklon tudi Sloveniji. Srečanje je tokrat združilo več kot 1.200 mladih raziskovalcev iz 40 držav. Slednji so se potegovali za različne nagrade pri predstavljenih dosežkih, od štipendij do zmogljivih rač. sistemov.

Lahko smo ponosni, da so med njimi tudi trije dijaki iz Nove Gorice. Niko Gorjup, Matjaž Bone in Matjaž Humar so naredili načrte za ionski pospeševalnik, s katerim bi bilo moč prožiti jedrske reakcije. Pospeševalnik bi lahko koristno uporabili v medicini, industriji, izobraževanju in raziskovalnih inštitutih. Za svoj dosežek so prejeli vsak po 1.500 dolarjev. Izvirna novica.

2 komentarja

Nokia ostaja prva

24 ur -

Razvoj barvnih zaslonov, digitalne predstavljivosti in vse večja združljivost z ostalimi napravami sta po mnenju analitikov IDC dobra napoved za celotno mobilno panogo v letu 2003, medtem ko bodo v prodaji prednjačili t.i. pametni telefoni.

Na prvem mestu največjih dobaviteljev po IDC-ovih izračunih ostaja finska Nokia, sledijo pa ji Motorola, Samsung, Siemens in LG, ki je s tega mesta izrinil družbo Sony Ericsson. Več o tem.

4 komentarji