»

Projekt digitalizacije starih računalniških revij s področja bivše Jugoslavije

Slo-Tech - Skupina navdušencev nad starimi računalniškimi revijami iz področja bivše Jugoslavije se je lotila zanimivega projekta - digitalizacije vseh revij.

Arhiv revij je dostopen na spletni strani, revije pa ne samo skenirajo, pač pa tudi digitalizirajo z OCR ter indeksirajo. Zato lahko tudi iščete po njihovi vsebini.

Trenutno je na voljo preko 18.000 skeniranih strani, indeksiranih pa je okoli 17.000 člankov. Na voljo je tako celotna izdaja revije Svet Kompjutera ter nekaterih manj znanih revij, npr. BIT, Mala Računala, Pilot Video in Amiga Style. S skeniranjem slovenskega Mojega Mikra pa so šele pričeli. Poteka tudi skeniranje nekaterih drugih revij, ki niso povsem računalniške narave, npr. Galaksija.

Izvajalci projekta pravijo, da imajo za digitalizacijo večine revij dovoljenje (npr. za Moj Mikro, Sveta Kompjutera, itd.), za nekatere pa dovoljenje oziroma predvsem kontaktne osebe še iščejo. Iščejo tudi nekatere redke številke starih revij ter seveda prostovoljce, ki bi pomagali pri...

19 komentarjev

Londonska borza opušča Microsoft platformo?

ComputerWorld - Kot na Computerworld piše Steven J. Vaughan-Nichols, naj bi se Londonska borza (LSE) dokončno odločila opustiti Microsoft platformo.

Septembra 2008 je namreč Londonska borza doživela celodnevni izpad sistema in po nekaterih špekulacijah (na LSE so jih sicer zanikali, a ne preveč prepričljivo) naj bi bila za to kriva programska oprema TradElect.

TradElect, ki so ga v produkcijo pompozno uvedli junija 2007 je programska platforma pisana v C# in .NET, teče pa na Microsoft Windows Server 2003. Podatkovna baza sistema teče na Microsoft SQL Server 2000, program pa sta razvila Microsoft in Accenture.

Načrtovan odzivni čas sistema naj bi bil do 10 milisekund, vendar pa je imel sistem stalne težave z doseganjem takšnega odzivnega časa. Stalne težave s sistemom, stroški vzdrževanja in nezanesljivost sistema pa so očitno privedli do odločitve, da LSE TradElect dokončno opusti.

Pri vsem skupaj pa je morda najbolj zanimivo to, da takšnih težav konkurenčni program za borzno trgovanje...

213 komentarjev

Odkrita Microsoftova oglaševalska prikritost

Slashdot - V sklopu svoje oglaševalske kampanije je Microsoft ob bok Linuxu postavil Windows Server 2003 in zatrdil, da je slednji v kombinaciji s strežnikom cenejši od odprtokodnega tekmeca. In sicer desetkrat. Kmalu pa so na pristojno organizacijo Advertising Standards Authority začele prihajati številne pritožbe, da gre za tipičen primer zavajanja potrošnikov. Zakaj? Windows Server 2003 so ocenili skupaj s strežnikom z dvojnim procesorjem Xeon z 900 MHz, Linux pa v kombinaciji z IBM-ovim strežnikom največjega razreda, z900.

Po številskih oznakah sodeč strežnika delujeta dokaj podobna ...

17 komentarjev

64-bitni Windows Server 2003 z zamudo

X-Bit Labs - Microsoft je že v četrtek razkril nov načrt razvoja operacijskih izdelkov, ki vsebuje nekatere nove različice Windows Server 2003, ki pa bodo izšle šele leta prihodnje leto. Kakor stvari stojijo trenutno, se nam obetajo štiri različice:
  • Windows Server 2003 Standard Edition za Itanium platformo,
  • Windows Server 2003 Standard Edition za 64-bitno AMD-jevo platformo,
  • Windows Server 2003 Enterprise Edition za Itanium platformo,
  • Windows Server 2003 Enterprise Edition za 64-bitno AMD-jevo platformo.
Izšle bodo skupaj s prvim servisnim paketom za Windows Server 2003, kar se bo verjetno zgodilo šele v drugi polovici leta 2004. Več o tem.

0 komentarjev

Server 2003: Hitri in drzni

OSNews - Po dveh letih prelaganja roka izida in štirih zamenjavah imena je Microsoftu le uspelo izdati nov operacijski sistem za strežnike -- Server 2003. Na internetu in v računalniških revijah se že pojavljajo prvi preizkusi in ocene. Steven J. Vaughan-Nichols je za Practical-Tech napisal članek z naslovom Server 2003: Incompatible, Fast & Confusing (Server 2003: nezdružljiv, hiter in spravljajoč v zadrego). Kot že naslov nakaže, avtor precej dvomi v uspeh izdelka. Kljub temu da je hitrejši od prejšnjih različic in tudi od Linuxa, je za Server 2003 na voljo premalo programov. Očitno ga lahko pokoplje prav to, kar mnogi (neupravičeno) očitajo Linuxu. A kot vedno -- bili živeli pa videli. Klik!

1 komentar

Starejše aplikacije ne bodo tekle na Windows Server 2003

The inquirer - Na spletu so se pojavile informacije, da bodo imeli uporabniki, ki bodo namestili najnovejši Windows Sever 2003, nemalo težav pri poganjanju nekaterih starejših Microsoftovih programov. Na tem mestu je potrebno poudariti, da ne gre za kakšne obrobne dodatke, temveč da naj bi resne probleme pozvročali tudi veliki programi, kot sta naprimer SQL Server 6.5 in 7. Podobne težave bodo tudi z Windows Exchange Serverjem 2000 in 5.5. Microsoft bo izdal nove različice problematičnih programov, ki bodo neokrnjeno delovale tudi v Windows Server 2003. Zazdaj še ni znano, ali so težave tehnloške, ali gre za marketinško potezo. Več o tem.

22 komentarjev