»

Zbogom i815

The inquirer - Izgleda, da so matične plošče na starih i815 naborih že preživeta stvar, saj se je Intel odločil, da preneha prodajati naslednje modele teh plošč: BOXD815EEA2L, BLKD815EEA2L, BOXD815EEA2, BLK815EEA2, BOXD815EPEA2, BLKD815EPEA2, BOXD815EFVL, BLKD815EFVL, BOXD815EPFVL, BLKD815EPFVL, BOXD815EPFV in BLK815EPFV. Intel bo od 1. novembra dalje začel manjšati proizvodnjo teh matičnih plošč, naročniki pa imajo možnost naročanja teh izdelkov do 1. decembra. Kljub temu, da je 1. december zadnji dan za naročila, pa bomo zadnjo serijo teh najpomembnejši koščkov elektronike videli februarja prihodnje leto, ko bo Intel poslal svojo zadnjo pošilko. Minuta molka :)=.

1 komentar

Intel i815 Step-B Chipset

Digit Life - Ta članek je namenjen bolj računalniškim znalcem, saj se spusti precej v podrobnosti. Kakor hitro so prišli Tualatini, tako hitro so tudi proizvajalci izvrgli/najavili nove chipsete. VIA in SIS sta že najavila nove chipsete, Intel pa je samo malce predelal svoj i815 chipset. Tako je nastal Intel i815 Step-B Chipset. Avtorji članka so si priborili tudi matično ploščo, ki bazira na tem čipovju - Intel D815EPFV Mainboard.
Članek utegne biti zanimiv pod pogojem, da veste kaj berete (3/4 članka je strokovnega). Če pa se ne ukvarjate ravno s "siciranjem" čipovja, pa lahko strokovno nakladanje še vedno preskočite in si ogledate samo specifikacije.

0 komentarjev

ATI in chipseti

X-Bit Labs - Zadnjih nekaj dni je bilo, kar se chipseta tiče v znamenju Nvidiinega Crusha oziroma nForce-a. Če še niste popolnoma pozabili, je Intelovo licenco za izdelovanje chipsetov poleg Nvidie zakupil tudi ATI, ki se je odločil, da bo izdal dve verziji svojega chipseta z integrirano grafiko:
  • Prva verzija nosi kodno ime A3 in bo namenjena procesorjem na podnožju socket370. Podpirala bo PC133 SDRAM, v sam chipset pa bo vgrajena tudi grafična kartica, ki bo bazirala na procesorju Rage 128 Pro. Chipset bo namenjen predvsem low-cost računalnikom. Prve primerke bomo videli septembra, masovno proizvodnjo pa lahko pričakujemo v četrti četrtini (Q4) tega leta.

  • Druga različica nosi kodno ime A4 in bo namenjena Pentium 4 procesorjem. Podpirala bo tako PC133 SDRAM, kot DDR SDRAM. Zaradi zahtev Intela, bomo ta chipset ugledali šele v prvi četrtini prihodnjega leta (Q1 2002). Integrirana grafika, bo bazirala na procesorju Radeon VE.
Podatki o ATI-jevevih chipsetih so zaenkrat bolj skopi, vendar...

1 komentar

VIA KLE133

X-Bit Labs - VIA je danes naznanila svoje novo čipovje za Socket A procesorje. Tokrat bo, za spremembo, spadalo v nizki cenovni razred. KLE133 bo podpiral PC100 in PC133 SDRAM. Na žalost ne bo mogoče vanj vstaviti grafične kartice, ker jo bo imel že vgrajeno. Tudi zvočna kartica bo predhodno vgrajena, in sicer standard AC97. Na čipovju bo tudi 10/100 mrežna kartica. KLE133 bo podpiral 100MHz FSB, 4 USB priključke in ATA100 kontroler.
S tem čipovjem se AMD-ju obetajo nove tržne možnosti. Glavni razlog zakaj prodajalci celotnih računalnikov (Compaq, IBM,...) še vedno prisegajo na Intel, je nizka cena matičnih plošč za procesorje. S tem novim čipovjem bo Duron, s svojo nizko ceno, in KLE133, tudi s svojo nizko ceno, zavladal nizko proračunskemu razredu. Ali pa tudi ne?

1 komentar

Test osovne plošče Asus CUSL2-C

Adrian's Rojak Pot - Adrian's Rojak Pot je testiral osnovno ploščo Asus CUSL2-C, ki temelji na Intelovem čipovju i815EP, čipovju, ki se je izkazalo za nekakšnega naslednika legendarnega ter neponovljivega i440BX. Plošča ima 6 PCI, 1 AGP ter 1 CNR režo. Plošča se je, vsaj na tem testu, izkazala za zelo solidno. Ne vem pa, če bi se splačala menjava BX plošče za i815EP mamaplatko, navkljub AGP4x podpori. Tisti, ki pa za udobno delo potrebujete več kot pol gigabajta pomnilnika, pa to ploščo kar odmislite, saj ima i815 (ter vsi njegovi kastrati) to nečedno lastnost, da podpira samo 512MB pomnilnika. No, nazaj k testu. Le-ta je spisan zelo na obširno ter je informativen, tako da ogled priporočam.

0 komentarjev

Intel favorizira i815EP

X-Bit Labs - Iz "zanesljivih neuradnih virov" so fantje na X-Bit Labs izvedeli, da je Intel začel postopoma zmanjševati število i815E veznih čipovij, ki jih dobavljajo proizvajalcem matičnih plošč. Namesto i815E sedaj potiskajo v ospredje cenejši in atraktivnejši i815EP (i815E brez integrirane grafike), svoja prizadevanja pa so še dodatno podprli s povečanjem razlike v ceni med čipovjima: i815E je tako sedaj za kar $4 dražji od i815EP, ki stane $30.
Tako je precej jasno, da se je Intel zavedal napake, ki jo je naredil z i815E čipovjem. Moderno in zmogljivo čipovje je zaradi obremenitve s popolnoma neuporabno integrirano grafiko stalo precej več, kot bi moralo, in tako je VIA dobila še dodatne priložnosti za uspeh...

0 komentarjev

Integrirana čipovja sekajo

X-Bit Labs - No, verjetno se ogromna večina računalniških zanesenjakov s tem ne bi strinjala, toda dejstvo je, da so integrirana čipovja vedno bolj popularna. Tajvanski proizvajalci tako napovedujejo, da bodo integrirani izdelki v prvi polovici tega leta zavzeli kar 35% trga, do konca leta pa 40%, kar je v primerjavi s 25% v prejšnjem letu precejšenj napredek...

Precej očitno je torej, da je integrirani trg zelo pomemben za proizvajalce veznih čipovij in tako bodo to leto splavili celo goro takih izdelkov. Med pomembnejšimi in popularnejšimi bo zagotovo Intel i815G/EG. Gre za neuradnega naslednika trenutno najpopularnejpšega integriranega čipovja, I810. Sicer je Intel najavil tudi i810E2, ki naj bi bil pravi naslednik, toda to čipovje še vedno ne bo podpiralo PC133 SDRAMa. Po drugi strani bo i815G/E zasnovan na B različici i815 čipovja, kar pomeni, da bo podpiralo tudi PC133 SDRAM in celo Tualatin procesorje. Pri različici G bo za vhodno izhodne naprave skrbel SouthBridge z ICHjem, v EG...

0 komentarjev

Novo Intelovo čipovje: i815G/EG

X-Bit Labs - Tudi Intel ne počiva pri veznih čipovjih. Tako je najavil čipovje i815G/EG, ki bo baziralo na B - steppingu čipovja i815, kar pomeni, da ne bo podpore za zunanji AGP konektor (kar najbrž pomeni integrirano grafiko). Bo pa podpiralo procesorje z Tualatin jedrom in PC133 SDRAM, bilo pa naj bi nadomestilo za i810, ki se je z svojo nizko ceno priljubil predvsem sestavljalcem sistemov z nizko ceno. Ah ja, bomo videli, kaj se bo iz tega izcimilo...

0 komentarjev

Essedi v Sloveniji?

Jaz - Tržaška podružnica Essedija se je s svojimi nizkimi cenami prikupila marsikateremu Slovencu. No, na uho so mi prišle neke govorice (thnx, Ark4nge| ), da naj bi sedaj odpirali podružnico tudi v Sloveniji in sicer v Stari Gorici. Odprtje naj bi se zgodilo 17. februarja, komponente pa naj bi bile na voljo po norih cenah. Trenutno ne vem nicesar več, tak oda bi se vzdržal komentiranja... Če kdorkoli ima dodatne informacije, naj mi jih prosim e-maila.

Popravek: zelo očitna napaka v vsemu skupaj je to, da je Stara Gorica še vedno v Italiji...

6 komentarjev

Dual i815?

VIA Hardware - i815, čipovje za množice, naj do pred kratkim ne bi podpirajo SMP (Simultaneous Multi Processing ali, po naše, večprocesiranje). Poudarek na besedama "pred kratkim", kajti Acorp je naredil dvoprocesorsko osnovno ploščo, ki temelji na čipovju i815. Ne verjamem, da se bo dual i815 kombinacija prijela, kajti čipovje ima omejitev 512 MB pomnilnika, dual konfiguracije se pa večinoma uporabljajo v strežniških sistemih. Kot vedno, se pa lahko tudi motim . Specifikacije te platke si oglejte na tem naslovu. Hvala, Mate!

1 komentar