»

nVidia GeForce 6800 Ultra (NV40) je tukaj

AnandTech - Z enodnevno zamudo so se na spletu končno začeli pojavljati testi dolgo pričakovanega in precej kontraverznega nVidiinega grafičnega čipa, imenovanega NV40.

Veliko govoric, tako dobrih kot slabih, se je izkazalo za resničnih. Tako ima NV40 dejansko 16x1 arhitekturo in prav zares dosega 12.000 točk v 3D Marku 2003. Nekatere druge govorice, za katere smo si želeli, da ne bi bile res pa so se pravtako izkazale kot kruta realnost. Tako so morali za napajanje uporabiti kar 480-wattni napajalnik, z dvema neodvisnima molex priključkoma. Druga neprijetnost pa je hladilnik, ki tudi ni ravno, kako bi rekel, standarden, razen če za standard uporabite GeForce FX 5800 Ultra.

Da vam preveč ne pokvarim veselja ob branju testov, le še podatek, da GeForce 6800 Ultra, v trenutno najbolj vroči DX9 igri Far Cry, pri resoluciji 1280x1024, za 35 % prehiti dosedanjega prvaka Radeona 9800 XT. Pri višjih resolucijah in ob uporabi protiupogibanja in anizotropnega filtriranja pa za kar 59,5 % pusti za...

21 komentarjev

Pregrevanje GeForceFX 5800

PC Ekspert - GeForceFX -- paradni konj nVidie ima očitno težave. Na spletni strani PC Ekspert so našli način, kako preprosto uničiti grafično kartico vredno preko 100 tisočakov, pa se je še dotakniti ni potrebno. Vse kar morate storiti je to, da naložite ohranjevalnik zaslona Matrix Reloaded ali DiveVisions. Hladilnik začne zares zelo ropotati a po eni minuti nastane smrtna tišina, ki naznanja začetek konca grafikulje. Vzrok naj bi bil temperaturni senzor, ki se izklopi po eni minuti. Imamo pa tudi temo v forumu: Pečeni GeforceFX!!!

4 komentarji

Za dolgo sobotno branje

X-Bit Labs -

Za dolgo sobotno branje še tale članek, ki je resnično obsežen, saj se bohoti kar na triindvajsetih straneh. Na X-Bit Labs so si ogledali namreč Nvidiino NV30 stvaritev s pravim imenom GeForceFX5800 Ultra. Na vseh teh straneh so si kartico ogledali z vseh možnih stališč in preizkusili v vseh programih, ki si ji je moč zamisliti. V članku so bili s kartico zadovoljni, saj prekosi ATI-jevo najmočnejšo kartico -- Radeona 9700 PRO. Tako v zmogljivostih kot v ceni. Klikot!

7 komentarjev

Test najboljših grafičnih kartic

Digit Life - Tokrat so si na Digit Life vzeli čas in stestirali ter podrobneje pogledali najboljše grafične kartice ta hip. Pod drobnogled so vzeli ATi Radeon 9700 Pro, ATi Radeon 9800 Pro in GeForceFX 5800 Ultra, niso pa pozabili niti na druge trenutno zanimive grafične kartice. Testi in opisi so res obsežni, tako v količini besedila kot slikovnega materiala. Če vas zanima kako in kaj, le hitro na ta naslov!

0 komentarjev

nVidia GeForceFX 5800 Ultra naprodaj na Japonskem

vir: Akiba
Akiba - Samo nekaj manj kot štiri mesece po prvi omembi nVidiine grafične pošasti GeForceFX 5800 Ultra, je ta naprodaj na Japonskem. Grafično kartico, ki temelji na nVidiienem čipu, izdeluje podjetje ASUSTek in nosi oznako ASUS GeForceFX 5800 Ultra V9900. Kartico je mogoče kupiti za 498 do 542 dolarjev, ostaja pa tudi vprašanje, kdaj se bo grafična kartica začela prodajati v Evropi in v ZDA. Več o tem.

1 komentar

GeForceFX

GzeasY - Na strani GzeasY, ki je - vsaj tako se mi zdi - korejska, so testirali GeForceFX 5800 Ultra (500/1000 MHz - GPU/RAM). Za nas, ki ne znamo korejsko (če članek želite prebrati vprezite kakšen on-line prevajalnik) so zanimive predvsem slikice in rezultati 3DMarka2003. Obnesel se je proti pričakovanjem, saj so rezultati le malo višji od tistih z Radeonom 9700Pro.

Testirali so ga v več igrah in testnih programih, tako da si slikice le oglejte. Zanimiva je tudi lastnost gonilnikov, v katerih piše trenutna temperatura procesorja in pomnilnika (vsaj mislim, da tudi pomnilnika, saj so tudi gonilniki v pisankah.) Skratka, oglejte si vsaj slike, čeprav je članek že od 14.2.. Hvala Clementu, za povezavo!

vir: GzeasY

vir: GzeasY

11 komentarjev

ATi Catalyst 2.5

ATI - Novi Catalyst gonilniki so zopet tukaj - tokrat verzija 2.5. Gonilniki so namenjeni vsem Radeon karticam od različice 7000 do 9700 Pro. Tokratna izdaja gonilnikov odpravi veliko težav v igrah (predvsem v igri NeedForSpeed: Hot Pursuit 2 za Radeon 8500 in Radeon 9700) in aplikacijah ter pospeši izris grafike do novih rekordov v 3DMarku (če to drži, boste morali preizkusiti sami).

Prav tako ponuja nov drsnik v nadzorni plošči za vertikalno sinhronizacijo z monitorjem ("Wait for vertical sync"), ki je nastavljiv tako v zavihku Direct3D kot v OpenGL. Nova je tudi verzija Hydravision-a: 3.2. Vse to pa si lahko dol-potegnete z ATI-jeve strani, le operacijski sistem in grafično kartico je potrebno izbrati.

11 komentarjev

Vodič po FSAA-ju

FullOn3D - Vas zanima kako deluje? To je tista stvar, ki jo je izumil, zdaj že pokojni, 3dFx in so jo prevzeli vsi proizvajalci grafičnih kartic, ki so hoteli biti uspešni. Gre seveda za FSAA (Full Screen Anti Aliasing). Povedano po slovensko, je to glajenje robov čez celoten ekran. Verjamite, dela lahko čudeže! O tem, kako deluje, poglejte sem.

2 komentarja