»

Pocenitev dostopa do ADSL za ponudnike

Finance - Kot poročajo Finance (članek je plačljiv), bo Telekom z jutrišnim dnem znižal cene za ponudnike dostopa do ADSL. Cene se bodo znižale za cca 15% pri hitrosti 512/128 kbit/s (iz 5880 na 4992 SIT) oz za cca 33% pri hitrosti 4096/512 kbit/s (iz 12600 na 8438 SIT za zakup do 1499 paketov). Upam, da to pomeni razširitev ponudbe ADSL na trgu in s tem še nižje cene za končne uporabnike. (Čeprav resnici na ljubo tudi sedaj niso previsoke). Kot kaže, nas čaka kar pestra jesen na področju širokopasovnih povezav, še posebej, če bo res možen ADSL brez ISDN.

109 komentarjev

Gremo na 100Mbit?

The inquirer - Švedsko podjetje Bredbandsbolaget se je odločilo ponuditi dostop do interneta s hitrostjo 100 Mbit v obeh smereh. Novi paket bo imel omejitev prenosov na 300 GB na mesec, kar znese povprečno 10 GB dnevno. Cena paketa bo dokaj ugodna, zanjo boste odšteli le 895 kron ali preračunano približno 25 tisoč tolarjev na mesec.

Tako se zdi njihov full-duplex 10M bit paket brez omejitve prenosov pravzaprav boljši, saj lahko teoretično v enem mesecu prenesete do 3000GB podatkov, k sebi ali proč! In to le za 330 kron oziroma devet tisoč tolarjev.

... človek se vpraša, če kakšen paket v stilu "minimega" sploh poznajo tile Švedi!

43 komentarjev

ADSL predrag za Grke

The Register - Marsikdo bi pomislil, da bodo v Grčiji kot zibelki demokracije in delu evropske skupnosti že imeli rešitve na področju širokopasovnega interneta za domače uporabnike. Do nedavnega jih namreč niso imeli.

Sedaj so ADSL končno dočakali. Še cenik: okoli 23 tisoč tolarjev na mesec za hitrost prenosa 512 kilobitov na sekundo. Skupni mesečni strošek, ki zajema tudi ceno internetnega ponudnika, pa lahko nanese do 35 tisoč tolarjev.
Izvirna novica.

9 komentarjev

Omejitev širokopasovnega interneta

The Register - Ponudnik širokopasovnega interneta NTL:home, ki poteka po mogočnih optičnih povezavah, o katerih mi lahko samo sanjamo (in se slinimo), je svojim uporabnikom omejil promet na 1 GB enic in ničel na dan. Čeprav to pomeni, da lahko na dan prenesejo do 200 MP3jev, 650 kratkih filmčkov, 10.000 slik ali okoli 100 obsežnih programov, se je našel osebek, ki temu nasprotuje. Njegove proteste lahko preberete tukaj, celotno novičko pa tukaj. Pa veliko zabave ob branju.

20 komentarjev

106. številka ZZZ-ja

ZZZ - Izšel je nov izvod e-revije ZZZ. Tudi tokrat so opisali tri nove bolj ali manj uporabne pripravice. Eno med njimi, senzorično tipkovnico, je v eni izmed svojih novic že opisal naš vesoljec, alien-w. Opisana je še ena tipkovnica, ki je namenjena implementaciji v mobilne telefone in dlančnike. Sestavljena je iz devetih tipk, po dve skupaj pa naj bi pomenili črko, številko ali znak (skupaj 81 kombinacij). Seveda se pojavlja veliko dvomov o uporabnosti take napravice, saj si je težko zapomniti 81 ražličnih kombinacij in jih potem tudi uporabljati s hitrostjo približno 2 znaka na sekundo, kar je približno trikrat počasneje od dobrih strojepiscev, a še vseeno hitrejše kot uporaba "touch pena". Zadnja napravica pa je, vsaj po mojem mnenju dosti bolj uporabna. To je miniaturen tiskalnik, ki tiska na liste formata A6 (četrtina A4). Tiska črnobelo z ločljivostjo 400 dpi, cena pa znaša dokaj razumnih 150 ameriških dolarjev ali približno 35 tisoč tolarjev. 106. ZZZ najdete tukaj....

0 komentarjev

Cyclone 5000

Cole 3D - No ja, kljub temu, da je vikend in nedelja, se je našlo kar precej zanimivega in zgleda, da se danes vse vrti okoli ohišij.

Na Cole3D so se spravili stestirati ohišje Cyclone 5000. To je midi tower z vgrajenimi ventilatorji in tudi 300 vatnim napajalnikom. Cena tega ohišja je okoli 160 ameriških dolarjev. Morda se vam zdi veliko odšteti okoli 35 tisoč tolarjev za računalniško ohišje, a če se cene sešteje (ne pozabite 300W napajalnika), se ugotovi, da se ta naložba kar izplača. Pa še nobenega dela ni z vrtanjem lukenj in podobnim.
Skoraj bi pozabil, test si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev