»

Gmail praznuje 5. rojstni dan

Slashdot - 1. aprila 2004 je Google širšim množicam ponudil (sprva interno) spletno aplikacijo, ki jo lahko zaradi približno 150 milijonov uporabnikov in zavidanja vredno (venomer razvijajočo se) paleto funkcionalnosti brez sprenevedanja označimo kot eno izmed najboljših zastonjskih spletnih storitev. Govorimo seveda o Gmailu.


Na ars technici so pred nekaj dnevi intervjuvali produktnega vodjo Gmaila Todda Jacksona, ki je v precej zanimivem pogovoru med...

29 komentarjev

email.si zaključuje svojo zgodbo

Slo-Tech - Dolgoletni slovenski ponudnik brezplačnega elektronskega poštnega predala, kasneje tudi albuma, bloga in ostalih storitev, očitno zaključuje svojo pot. Po težavah s strojno opremo očitno ni dovolj volje za reševanje težav, kar pa pri nedosegljivih strežnikih (elektronska pošta se ne dostavi) pomeni samo eno.

Obenem opozarjamo vse uporabnike, ki imajo pod kontakti v profilu vpisan @email.si naslov, da le-tega spremenijo do naslednjega petka, 10.4., saj bodo takšni računi po temu datumu deaktivirani.

Sploh še kdo uporablja zastonj poštni predal, ki ni Gmail?

63 komentarjev

Kraja gesel ambasade

Slo-Tech - Da je nerazumevanje delovanja in namena zaščitnih tehnologij lahko usodno, je pred kratkim dokazal švedski strokovnjak za računalniško varnost Dan Egerstad, ki je na različnih koncih sveta postavil štiri izhodne Tor točke in na njih prestrezal promet. Prestregel je tudi gesla nekaterih občutljivih ustanov, med drugim iranske, indijske, japonske, ruske in kazahstanske ambasade, britanskega in zunanjega ministra, nekaterih političnih strank, itd. Izkazalo se je, da uslužbenci teh ustanov pogosto uporabljajo povsem neustrezna gesla (recimo uslužbenci indijske ambasade "1234", uslužbenci mongolske ambasade "temp", itd.)

Namen "raziskave" je bil dokazati kaj lahko (in verjetno) počnejo tajne službe, saj med drugim Tor izhodne vzdržujejo sumljivi neznani posamezniki oz. organizacije. V Washingtonu je tako ista oseba oz. organizacija v Tor omrežje vključila več strežnikov s 5-10 TB podatkov mesečnega prometa, Tor točke vzdržujejo organizacije povezane z Rusko in Kitajsko vlado, itd..

...

15 komentarjev

Še več prostora za vašo pošto

Slo-Tech - Predvčerajšnjim smo pisali o 30 gigabajtnem poštnem predalu, a nekaterim to očitno ne zadostuje. MailNation nam namreč ponuja kar 1 terabajt oziroma 1000 gigabajtov za našo pošto, omogočajo pa POP3/IMAP dostop, izbiro različnih spletnih vmesnikov, itd. Če dejansko menite, da boste v tem življenju prejeli toliko emailov, obiščite njihovo stran.

O novici sta nas obvestila vrtnyka in domen555, za kar se jima iz srca zahvaljujemo.

58 komentarjev

Kako elektronska pošta sploh deluje?

HowStuffWorks - Verjamem, da ste se že mnogokrat vprašali, kako stvari sploh delujejo. No, pred leti je na dan prišla ideja za stran, ki bi odgovarjala ravno na to vrsto vprašanj -- kako stvari točno obratujejo. How Stuff Works je postala spletna stran stalnica za vse, ki smo ob enem ali drugem trenutku hoteli vedeti osnove o tem, kaj žene tehnologijo, ki jo jemljemo za privzeto, naprej.

Tokrat so si na HowStuffWorks ogledali, kako deluje pošiljanje e-sporočil. Članek je odlično branje v pomoč našemu včeraj objavljenemu članku o spamu. Pokrije vse osnove, od tega, kako res izgleda elektronsko sporočilo, kako se odjemalci povezujejo na strežnik, katere ukaze pošiljajo le-temu, kakšna je razlika med POP3 in IMAP, in tako dalje. Za vse osnov željne!

0 komentarjev

Email.si spet med živimi

email.si - Slovenski portal z brezplačno POP in IMAP pošto je po približno tedenskih počitnicah spet nazaj. Dostop prek spleta je bil ves ta čas onemogočen, prek poštnih protokolov POP3 in IMAP4 pa naj bi bilo pošiljanje možno, pa vendar tudi to ni vedno delovalo. Lastniki so namreč stran preuredili, če vam je všeč pa sami preudarite. Popravili so tudi varnostno luknjo, ki je dopuščala uporabnikom, da so lahko naslov pošiljatelja ponaredili.

13 komentarjev

Lažni MS popravek

Tech Seekers - Na spletnih straneh so se pojavila opozorila, da po internetu kroži virus, pod pretvezo, da je Microsoftov popravek za operacijski sistem Windows. Zamašil naj bi varnostne luknje v programih Internet Explorer, Outlook ter Outlook Express, kot tudi pet novih varnostnih lukenj v samih Oknih. Poleg obvestila o popravku boste zraven dobili še navodila za namestitev popravka ter Microsoftovo zahvalo, da uporabljate njihove izdelke. Več si preberite na tem naslovu.

5 komentarjev