»

Najprostornejša najmanjša diska

Specifikacije diskov

X-Bit Labs - Toshiba je predstavila najprostornejši trdi disk za prenosne računalnike, kamor so uspeli stlačiti terabajt podatkov. Za to so porabili tri plošče, ki imajo največjo gostoto zapisa doslej, to je 839,1 Mb/mm2. MK1059GSM bo tako za spoznanje višji od klasičnih 2,5-palčnih diskov, medtem ko bo njegov manjši sorodnik, prav tako novinec MK7559GSXP s 750 GB kapacitete in dvema ploščama povsem konvencionalnih dimenzij. Sicer sta si diska podobna: plošče se vrtijo s 5400 obrati na minuto, imata 8 MB predpomnilnika, vmesnik SATA-300 in povprečni dostopni čas 12 ms. Izdelka sta plod prevzetega Fujitsujevega oddelka za trde diske, ki ga je Toshiba kupila lansko jesen. Prodaja diskov se prične aprila.

3 komentarji

SanDiskovi SSD-ji z 10-letno garancijo

X-Bit Labs - SanDisk je predstavil novo generacijo SSD-jev, s katero želi pokazati, da sta njihova zanesljivost in dolgoživost povsem primerljivi s klasičnimi trdimi diski. Družina G3 s članoma kapacitet 60 GB in 120 GB bo imela namreč kar desetletno garancijo. Kavelj je v deklariranih zmogljivostih, saj SanDisk obljublja le primerljivost s klasičnimi diski s 7200 obrati na minuto, tako da hitrostnih presežkov ne gre pričakovati. Pravijo sicer, da bo hitrost zaporednega branja 220 MB/s in hitrost pisanja 120 MB/s. Manjša inačica bo stala 230 dolarjev, večja pa 400 dolarjev.

14 komentarjev

Predogled VIA K8T800 čipovja

Tweak Town - Na Tweak Townu so tokrat pod drobnogled vzeli najnovejšege Viino čipovje, imenovano tudi K8T800. Narejeno je za novo generacijo procesorjev z arhitekturo K8, torej za AMD-je. Novost, namreč K8T800, podpira večino naprednih funkcij, kar jo na papirju naredi konkurenčno ostalim izdelkom. Že same specifikacije bodo na marsikoga naredile velik vtis, da ne govorimo o hitrosti ...[:)] Več pa si lahko preberete tukaj.

1 komentar

Nov test! R9600 PRO vs GFFX 5600

Slo-Tech - Zadnje čase pridnost kar veje iz naših oh-tako-razgibanih prstov, saj venomer in znova kaj pripravimo za Vas, bralce, da boste imeli med počitnicami kaj početi. Kumbaya.

morphling1, naš dobro znani pisec testov, je tokrat pod drobnogled vzel GeforceFX 5600 in Radeon 9600 PRO ter ju primerjal med seboj. Izvedel je nemalo primerjav in po dolgi prehojeni poti potegnil zanimivo ločnico. Branje obvezno!

8 komentarjev

70 Terabajtni RAID

Tom's Hardware - Tračne enote so že lep čas "zastarele", a so se obdržale -- predvsem zaradi preprostosti, kapacitet in cen. A na univerzi v Tubinegnu so odločili za alternativo; za shranjevanje so uporabili kar trde diske. Nakupili so 576 Maxtorjevih diskov s kapaciteto 160 GB in tako dobili 70 TB prostora. Da bi se izognili dolgotrajnemu shranjevanju, so za prenos podatkov uporabili SATA-sistem. Na matičnih ploščah, ki skrbijo za delovanje, tiktajo AMD Athlon MP 1500+ procesorji -- na vsaki po dva. Impresivno, kaj.

14 komentarjev

Maxtor 6Y080L0

Digit Life - Danes se potrebe po velikih in hitrih trdih diskih večajo hitreje kot kdajkoli. Na Digit Life so si tokrat pod drobnogled vzeli v naslovu omenjen trdi disk kapacitete 80 GB in njegovega manjšega bratca s kapaciteto 60 GB. Primerjali so ju predvsem z namenom ugotoviti, če je večji disk tudi hitrejši. Teste so opravili po standardnih postopkih in dobili zanimive rezultate -- večji disk je konstanto hitrejši. Klik!


3 komentarji

Creative Inspire 5.1 5200

Creative Inspire 5.1 5200

vir: Geek Shelter
Geek Shelter - Na Geek Shelter so si tokrat pod drobnogled vzeli Creativovo ozvočenje Inspire 5200. Sistem je sestavljen iz petih satelitov ter enega globokotonca. Največja moč tega kompleta zvočnikov je 75 Wattov, kar zna biti za marsikoga premalo. So zelo lepe oblike in globokotonec vam bo polepšal predvajanje vaše najlubše skladbe. Tudi brezžičen nadzor je dobro narejen. Za ta sistem bo potrebno odšteti okoli 80 dolarjev, ako si ga boste zaželeli -- to ni veliko, malo pa spet ne. Klik!

0 komentarjev

Maxtor DiamondMax 9 160 GB Serial ATA

OCAddiction - Podjetje Maxtor, znano po odličnih trdih diskih, je izdelalo trdi disk kapacitete 160 GB. Razlikuje pa se od ostalih predvsem po tem, da ima priklop namesto na navadne IDE kable, na Serial ATA prikljček. Serial ATA je veliko bolj uporaben kot "navaden" ATA, ker ima manjši priključek in ožje kable, ki ne zavirajo pretoka zraka po ohišju, poleg vsega pa se razlikuje še po hitrosti saj je največja hitrost 150 MB/s.

Kako pa se disk obnese v praksi? Na OCAddiction so na test postavili ta trdi disk. Teste so izvedli v programih HDTach 2.61, ATTO, SiSoft 2003 in pa PCMark 2002. Po pričakovanjih je disk...

8 komentarjev

Maxtor vs. WD

Tom's Hardware - Ti dve podjetji že kar nekaj časa tekmujeta na področju trdih diskov. Tokrat so si na Tom's Hardware to tekmovanje ogledali pri velikosti 250 GB. Oba diska imata v sebi plošče, izmed katerih vsaka vsebuje 80 GB podatkov, hitrost vrtenja pa dosega 7200 obratov na minuto, kar je že stalna praksa. Velja pa omeniti še 8 MB predpomnilnika, ki odigra veliko vlogo pri prenosu podatkov. Prišli so do zaključka, da sta oba diska izvrstna in da nas bo pri izbiranju čakala težka naloga.

4 komentarji

IBM DeskStar 180GXP

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so si ogledali nov trdi disk podjetja IBM. Disk je del serije DeskStar in premore kapacitete od 60GB pa do 180GB. Ena plošča ima kapaciteto 60GB, sukajo pa se pri 7200 obratih. 120GB in pa 180GB različica imata po 8MB predpomnilnika, medtem ko ga imajo ostale le po 2MB. Vsi delujejo v ATA 100 vodilu. Kljub temu, da so specifikacije zelo podobne tistim od Western Digitala še vedno 180GB IBM zaostaja za 120GB WDjem. Tudi močnejše hlajenje potrebujemo pri takem IBM-u. Test.



O tem je pisal tudi Foto_ - hvala!

1 komentar