»

Firebird 1.5

Slashdot - The Firebird Project je oznanil izid sistema za upravljanje z zbirkami podatkov Firebird 1.5, ki je na voljo za prost prenos s spleta za Windows in Linux. Različica 1.5 predstavlja veliko nadgradnjo osnovnega stroja, ki ga je razvila neodvisna skupina prostovoljnih razvijalcev iz izvorne kode InterBase™, ki jo je julija 2000 izdal Borland pod licenco InterBase Public License. Firebird 1.5 je tudi prva različica, ki temelji na kodni osnovi Firebird 2.

Projekt pa je končno uspel najti skupno besedo z organizacijo The Mozilla Foundation, ki je svoj novi spletni brskalnik preimenovala iz Firebirda v Firefox ter s tem dejanjem končala vojno med priljubljenima projektoma. Kot del sporazuma so oblikovalci The Mozilla Foundation izdelali tudi logotip za projekt Firebird.

8 komentarjev

Fedora proti Fedora

Slo-Tech - O tem, da je RedHat opustil podporo za Linux za delovne postaje in ga preimenoval v Fedora Linux smo že pisali. Tudi naši uporabniki si ga že nekaj časa veselo nameščajo na svoje računalnike in preizkušajo njegove zmožnosti. Zdaj pa so se oglasili predstavniki Cornellške in Virginijske univerze, ki sta skupaj že davnega leta 1998 osnovali Fedora Project, odprtokodni digitalni sistem za upravljanje s podatki. Skrbi jih predvsem to, da je RedHat zaščitil blagovno znamko Fedora, ki so jo do zdaj uporabljali oni.

Seveda pa to ni prvi takšen primer. Tako je pred časom morala Mozilla.org preimenovati brskalnik Phoenix v današnji Mozilla Firebird, a še tedaj niso bili vsi zadovoljni, saj prav tako obstaja odprtokodna zbirka podatkov Firebird. Upajmo, da se bodo lahko razvijalci dogovorili glede imena in s čim manj motnjami nadaljevali z razvojem.

4 komentarji

Zakaj uporabljati Mozilla Firebird?

Slo-Tech - Na uradni spletni strani projekta Mozilla Firebird se je pojavil "članek", ki predstavlja glavne odlike omenjenega brskalnika. Govori predvsem o prednostih v primerjavi z Mozillo, Internet Explorerjem in Opero, ki se kažejo na področju uporabnosti, hitrosti in prilagodljivosti - slabosti začuda ni. Zanimiv prispevek je tudi na spletni strani Mozilla Firebird Help, kjer se lahko seznanite s skoraj vsemi podrobnostmi o brskalniku, ki bo temelj za naslednji rod Mozille. Na voljo so številne preobleke in razširitve ter cel kup dokumentacije.

3 komentarji

Afera Firebird dobiva epilog

Slo-Tech - Zvesti bralci Slo-Techovih novičk se gotovo spomnite, da je brskalnik Phoenix moral zaradi pravnih razlogov spremeniti ime in se po novem imenuje Firebird. A novo ime je prineslo še več nevšečnosti, saj so mu na veliko oporekali predstavniki projekta, ki razvijajo podatkovno bazo z enakim imenom.

Jonathan Walther, dolgoletni sodelavec projekta Debian, se je odlično izkazal v vlogi posrednika med predstavniki Firebirda -- brskalnika in Firebirda -- podatkovne zbirke. Prava plat preimenovanja brskalnika Phoenix v Firebird se je prvič pokazala v intervjuju, ki ga je Walther opravil z neimenovanim razvijalcem Mozille. Kot se je napovedovalo že iz tega pogovora, je nastal uradni dokument o poimenovanju Mozille, ki ga je sestavil Christopher Blizzard.

Bistvenega pomena je, gre samo za razvojno ime projekta, ki se sploh ne glasi Firebird, ampak Mozilla Firebird. Prav tako je ime projekta, ki razvija poštni odjemalec, Mozilla Thunderbird. Druga generacija Mozille se bo predstavila z...

0 komentarjev

Intervjuji z razvijalci odprtih baz podatkov

več strani -

V preteklih dneh so se na različnih koncih spleta pojavili trije zanimivi intervjuji s predstavniki skupin, ki razvijajo podatkovne baze na osnovi odprte kode.

IDG News Service se je v mestu San Jose v Kaliforniji na prvi prireditvi za uporabnike MySQL pogovarjal z Martenom Mickosom, vodečim pri MySQL. Intervju govori o možnostih uporabe MySQL-a v poslovnem svetu, o konkurenci in o lepih možnostih severnega dela sveta, da postane zibelka razvoja odprtokodnih programskih rešitev.

PostgreSQL je med odprtimi podatkovnimi zbirkami gotovo največji konkurent MySQL, po nekaterih raziskavah pa postaja celo bolj priljubljen. Na straneh OSNews se je znašel intervju s petimi člani posadke PostgreSQL.

Tretji intervju so opravili na MozillaZine, kjer so govorili s predstavnico projekta Firebird, ki se ukvarja z razvojem še ene zbirke podatkov. Ann Harrison, vodja projekta, je spregovorila o bazi podatkov Firebird nasploh in predvsem o stališču vodstva do novega imena brskalnika Phoenix.Klik!

0 komentarjev

Vojna med Firebirdom in Firebirdom

Slo-Tech - Pred kratkim smo poročali, da je brskalnik Phoenix, ki bo nekoč postal temelj za razvoj Mozille, dobil novo ime -- Firebird. A GlejGaZlomka™, kmalu je prišlo do zapletov, tako kot smo se bali (glej povezane novice). Čeprav je ekipa dobila vsa pravna pooblastila za uporabo imena Firebird, so se razvijalci odprte baze podatkov, ki ji je ime nič drugega kot Firebird, začeli množično pritoževati. Spletno stran MozillaZine so oblegali tako močno, da je za nekaj trenutkov celo izdihnila.

Številne organizacije, projekti in druge skupine, med katerimi je kar 60 projektov iz sveta odprte kode, uporabljajo ime Firebird. In ker je brskalnik s tem imenom le eden, je pravnim zahtevam zadoščeno. Ravnanje predstavnikov projekta Firebird (TheDatabase) se zdi še toliko bolj smešno, ker je Firebird ime enega izmed modelov gigantskega proizvajalca osebnih avtomobilov, ki je to ime izbral že veliko pred ustanovitvijo odprte baze podatkov Firebird. Naj najprej pometejo pred svojim pragom! Klik!

0 komentarjev

Phoenix in Minotaur odslej Firebird in Thunderbird

Mozillazine - Brskalnik Phoenix in poštni odjemalec Minotaur, ki sta izvlečka iz Mozilline kodne osnove, bosta dobila novi imeni. Po številnih mesecih razprav o novem imenu in dolgem čakanju na potrditev s strani pravnikov, je Phoenixu odslej uradno ime Firebird, Minotauru pa Thunderbird.

Firebird in Thunderbird bosta tudi osrednji enoti naslednjega rodu zbirke Mozilla. Sodeč po avtomobilu Firebird, bo slednji zelo hiter [:D]. Upajmo le, da se ne bo ponovila zgodba AMD-ja. Še pomnite dilem okoli AMD-jevega Thunderbirda, prijatelji?

4 komentarji

Umrl boš leta 2030, ko si boš zaradi Slo-Techovega propada pregriznil noht.

Vnunet - Okej, pa smo spet tam. V Čilu (če sklanjatev ni prava, me ne pojest; je pa boljša kot "v čiliju") se je pojavila spletna stran, ki mimoklikajočemu pove, kdaj in na kakšen način bo umrl, sodeč po odgovorih na vprašanja. Okej, takih kvizov smo videli že na tone, ne? Klik!

Očitno pa pri tej strani ne gre za tako nedolžno zadevico. Neko dekletce "naj bi" umrlo ob ogledalu s popraskanimi zapestji. Drugo štirinajstletnico naj bi posilil psihopat -- revica ima sedaj nočne more, ljudje pa stvaritelje te strani obtožujejo za "skrajno neodgovorne". Osebno se ob tem rahlo nasmiham, razmišljajoč o neogdovornosti osebkov, ki sploh izpolnijo "death test" ter pripravljam obtožnice režiserjem reklam ker dekleta, od kar imam malic(i)o, ne padajo name ter me sploh ne oblegajo kot leonardadikapria. Vejšda.

5 komentarjev