»

Matične plošče za pozen sobotni večer ...

več strani - Teden se je zaključil in verjetno ste si vsi oddahnili od nujnih obveznosti, se usedli v vaš najljubši naslonjač in uč™ zazrli v zaslon. Čez cel teden se je nabralo mnogo testov matičnih plošč. Za vas smo jih pridno zbirali in jih sedaj vrgli na kup. Verjetno ste že čez dan opravili vse obveznosti in morda nimate kaj početi zato vam predlagam, da vaš pogled ne prezre naslednjih povezav do testov. Vsi testi niso najnovejšega datuma, a so vseeno odlični.

- VIA EPIA M9000 Mini-ITX
- Intel I865 "Springdale" Chipset
- Soltek SL-86SPE-L
- SiS 648FX Chipset Reference Board
- Viina platforma EPIA-M10000
- ABIT IC7-G (875P)
- še enkrat Intel 865 (Springdale) čipset
- Albatron PX865PE Pro II (865PE)
- Gigabyte 8KNXP Ultra
- DFI Lan Party Intel PRO875
- ABIT NF7-S V2.0
- Gigabyte 7VAXP-A Ultra KT400Al

Pa prijetno branje!

0 komentarjev

Gigabyte 7VAXP-A Ultra

Viina umetnija

vir: Icrontic
Icrontic - Viiono pred kratkim izdano čipovje je pred splavitvijo obetalo veliko. A ko so ga izdali, ni bil tako hiter kot smo vsi pričakovali, saj so nekateri predvidevati, da bo pometel z nForce 2. Na Icrontic so si ogledali Gigabyteovo matično ploščo, ki je ena izmed prvih s tem vezjem. Podpira procesorje z hitrostjo največ 333 MHz prednjega vodila. Ima tri reže za DDR, sprejme pomnilnik največje hitrosti 400 MHz ter največje velikosti 3 GB. Vgradili so tudi pet PCI rež ter en AGP 8X vtič. Na izvedenem testu je bila na kar nekaj testih na vrhu, a dostikrat tudi zadaj. Članek, ki ga najdete na 17 straneh, je kar zanimiv, zato ga priporočam. Celoten test.

0 komentarjev

VIA naj bi v naborih uporabljala PCI Express za prihajajoče Athlone 64

The inquirer - Po poročanju The inquirerja naj bi Viini razvojni načrti kazali na to, da bodo vgradili PCI Express (64-biten PCI) v nabor za Athlona 64. Od Microsofta se tudi pričakuje podporo v operacijskem sistemu Longhorn. Via že dela na Via KT 600 naboru, ki naj bi podpiral 400 MHz FSB, 8X AGP, Serial ATA, USB 2.0, RAID, itd. Seveda pa naj bi tudi VIA naredila spremembe v podpori za Intelove Pentium 4 procesorje. Izvirna novica

1 komentar

Spet VIA

Tom's Hardware - VIA je zagotovo eno izmed najboljših proizvajalcev čipovij za matične plošče. V zadnjem času je na prestolu nVidia z nForce II čipovjem, a njeno prihodnost ogroža VIA s KT400a. Prišli so do zanimivih zaključkov, saj je plošča, temelječa na KT400a z DDR 400 pomnilnikom počasnejša kot KT400-osnovana plata z enakim tipom pomnilnika. Priljubljenost izdelka bo pa, se ve, stvar prihajajočih mesecev. Več o tem.

5 komentarjev

Vplivi pogodbe med VIA in Intelom

X-Bit Labs -

Prejšnji teden smo poročali o sklenitvi sporazuma med VIA in Intelom, s čimer so se zavezali, da se bodo prenahali medsebojno tožariti. Kakšne bodo dolgoročne posledice tega dogovora seveda ne moremo vedeti, a so se na X-Bit Labs vseeno potrudili in spisali svoje mnenje, kako bo ta dogovor vplival na svetovni računalniški trg.

Če na hitro povzamemo dejstva za vse, ki se vam ne ljubi brati članka:
  • VIA lahko sedaj legalno izdeluje P4 čipovja in konkurira Intelu;
  • Intel bo dobival odstotke od vsake prodane plošče;
  • večja konkurenca na tem področju, kar bo prisililo proizvajalce k racionalnejšemu obnašanju;
  • sámi izdelovalci čipov bodo nedvomno na boljšem; vprašanje je, kako bo z izdelovalci matičnih plošč;
  • Kentron Technologies je še eno podjetje, ki izrazito pridobilo s podpisom te pogodbe.
Celoten članek je na voljo na tem naslovu, zagotovo pa ni odveč poudariti, da lahko o dolgoročnih vpliv bolj ali manj zgolj špekuliramo; točnih informacij pač ni.

1 komentar

Asus P4SDX Deluxe

Hardware Zone - Ob poplavi testov najnovejšega Intelovega čipovja za Pentium 4 procesorje z 800 MHz prednjim vodilom podjetja Intel so na Hardware Zone spisali test matične plošče podjetja Asus, ki temelji na nedavno izdanem čipovju podjetja SIS. Pri Asusu so jo poimenovali P4SDX, temelji pa na zadnjem SISovem izdanem čipovju SIS 655. Podpira vse Intelove Pentium 4 procesorje od 1,4 GHz pa do nazadanje izdanega 3,06 GHz ter Celerone od 1,7 GHz naprej. Kot vse novejše plošče tudi ta podpira 533 MHz. Ima tudi 4 DDR reže, v katere lahko vtaknemo module do največje hitrosti 400 MHz. Seveda boste na njej našli tudi AGP 8X režo ter 6 PCI vtičev. Ker pa je to Deluxe verzija, pa ima le-ta še en kup opreme. Kako...

0 komentarjev

Konec P4 sporov med Intelom in VIA

X-Bit Labs -

Podjetji Intel Corporation in VIA Technologies sta včeraj objavili, da sta končno podpisali sporazum in se zunajsodno pogodili glede mnogih tožb s strani Intela, ki so VIA obremenjevale neupravičene uporabe Intelovih patentov v svojih čipovjih za Pentium4 procesorje. Skupno so tako odpravili enajst tožb v različnih državah, ki so se nanašale kar na 27 različnih patentov.

Kaj to pomeni za nas? Kakšne bistvene spremembe zagotovo ne, dasiravno so VIA-čipovja za Pentium4 procesorje sedaj uradno požegnana od Intela, kar posledično pomeni, da se bo verjetno več izdelovalcev matičnih plošč opogumilo izdati plošče temelječe na njih. Pričakujemo lahko tudi boljša čipovja, zakaj Intel se je zavezal, da bo VIA dobavljal detajlne informacije o svojih procesorjih, tako da bodo lahko izdelovali karseda dobra čipovja. Več o tem.

7 komentarjev

Athlon XP 3000+: končno procesor, ki prehiti P4 3,06 GHz?

Hardware Analysis - Podjetje AMD je nedavno izdalo njihov najnovejši procesor, temelječ na Barton jedru. Zgrajen je v 0,13 mikronski tehnologiji, ki bo tudi uporabljena v prihajajočih Athlon-64 procesrjih. Deluje pri 333 MHz FSB taktu. Za razliko od tistih procesorjev z Thoroughbred jedrom ima ta Barton tudi povečan drugostopenjski pomnilnik iz 256 na 512 kB.

Na Hardware Analysis so testirali ta procesor. Za primerjavo so mu dodali še Pentium 4 3,06 GHz ter Athlona XP 2700+. Izvedli so nekaj testov, kot so 3D Mark 2001 SE/2003, SiSoft Sandra 2003 ter SYSmark 2002. Ugotovili so, da se najnovejši AMDjev procesor zelo približa najhitrejšemu Pentiumu, vendar ga v izvedenih testih ni nikoli prehitel. Verjetno je Pentiumu pomagal tudi Hyper Threading. Test je kratek, a zanimiv, zato...

37 komentarjev

Test p4 2.4 GHz

HardOCP - Na [H]ard|OCP so stestirali pred kratkem izdanega Pentiuma4 2400 MHz. Procesor so pognali skozi veliko testov ter ga, kot se za tako stran spodobi, tudi navili. Uspelo jim ga je overklokati na 2.8G Hz, kar je kar precej, glede na to, da so voltažo dvignili na 1,6 V in da je bil procesor samo zračno hlajen.
Procesor so primerjali z Athlon XP 1.73 GHz (2100+) in ugotovili so, da v nekaterih, predvsem starejših, aplikacijah še vedno zmaga AthlonXP, medtem ko novejši programi in igre vedno hitreje tečejo tudi na Pentiumu4. Se bo morda vaga prevagala spet na Intelovo stran? Celoten test tukaj.

4 komentarji