»

Deset matičnih plošč na i875P

Najbolj opevano Intel-ovo čipovje do sedaj

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Intel je pred kratkim splavil Pentium 4 procesorje z 800 MHz-FSB. Pokazala se je potreba po čipovju zanje in izdali so še i875P-čipovje. Na Tom's Hardware so spisali zanimiv test o tem novem čipovju in si pobližje ogledali deset matičnih plošč s tem vezjem. Osnovne plošče, ki so si jih ogledali, so bile delo večine znanih podjetij, kot so Asus, Abit, Gigabyte, itd. Če nameravate kupiti katero izmed njih, vam priporočamo branje prvega dela tega članka.

2 komentarja

Predelajte si čipovje

Tom's Hardware - Podjetje Intel je pred kratkim izdalo svoje novo čipovje za Canterwood procesorje, ki so pravzaprav Penitumi 4 z 800 MHz-FSB vodilom. Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek, ki pouči, kako lahko iz malo starejšega Granite Bay čipovja napravimo čipovje za novega Canterwooda. Rezultati kažejo na to, da Granite Bay nabor deluje čisto normalno z novimi Canterwoodi. V nekaj testih so bili rezultati enake, kar kaže na to, da je lahko staro vezje skoraj identično novemu. Več o tem

0 komentarjev

Canterwood v akciji

AnandTech - Intelovo novo čipovje za matične plošče je na papirju obetalo veliko. Kako pa je v resnici? To vprašanje so si zadali na AnandTech-u, kjer so stestirali dve plošči. Prva, a malenkost slabša je 8KNXP Ultra, ki jo je izdelalo podjetje Gigabayte. Druga plošča pa je ASUS P4C800 Deluxe, ki pa je tudi malo bolj razkošno opremljena. Obe plošči sta se dobro odrezali, kar dokazuje visok potencial tega novega čipovja.

7 komentarjev

Intel i875P Canterwood

več strani - Končno je v javnost prišlo novo Intelovo čipovje - i875P Canterwood imenovano. Čipi, ki bodo vgrajeni v matične plošče, imajo veliko prednosti pred svojimi predhodniki, saj vodilo (FSB) deluje pri neverjetnih 800 MHz, kar je občutno povečanje od prejšnjih 533 MHz. Novosti pa niso le v vodilu, temveč tudi na drugih področjih, saj bodo vse plošče podpirale SATA in DDR 400. Vse bodo seveda podpirale večnitenje in bodo primerne za P4 procesorje. Za nas so se potrudili in članke spisali na:

6 komentarjev

Intel razkril nov procesor in novo čipovje

X-Bit Labs -

Intel je danes uradno razkril svoj prvi mikroprocesor, ki podpira 800 MHz-vodilo (Quad Pumped Bus), in novo čipovje i875P, poimenovano Canterwood. Novi trigigaherčni procesor je tako nadomestilo za obljubljene Prescotte, ki jih nismo dočakali. Pentium 4 3.0GHz sprva pravzaprav sploh ni bil zamišljen kot procesor s podporo novemu vodilu, a so Intel v to dejanje prisile težave z 0,09-mikronsko proizvodnjo Prescottov.

Novo čipovje takó podpira Pentium4 procesorje s 400, 533 in 800 MHz-vodilom, DDR ECC pomnilnik in HyperThreading tehnologijo. Cene matičnih plošč grajenih na tem čipovju se bodo gibale okrog 200 dolarjev, medtem ko bo novi Penitum še za enkrat dražji. Več o tem.

0 komentarjev

Clear Computer Case Blue Ice

PC Arena - Pleksi se ne uporablja le v steklarstvu, temveč je že kar nekaj časa prisoten tudi na področju računalnikov. Uporablja se kot okno v notranjost ohišja, ki so postala zelo priljubljena. Za nekatere pa je okno premalo in za te ljudi obstajajo ohišja, v katerih nekaj kovine najdemo le v vijakih, ki ohišje držijo skupaj. Eno izmed takih ohišij je tudi Blue Ice, ki ga je izdelalo podjetje Clear Computer Case. Pleksi steklo pa ni brezbarvno temveč je obarvano v komaj zaznavni modri barvi, še polepša pa ga...

5 komentarjev

Vse o ASUS P4C800

X-Bit Labs - Izid Intelovega čipovja i875P, ki se kodno imenuje Canterwood, je sicer še precéj oddaljen, a na X-Bit Labs so vseeno uspeli dobiti nekaj informacij o Asusovi plošči, grajeni na njem. Plošča bo imela
  • podporo za Socket 478 Pentium4 in Celeron procesorje s FSB 400/533/800 MHz;
  • podporo Hyper-Threadingu;
  • i875P čipovje s Canterwood MCH in ICH5R I/O krmilnikoma;
  • štiri DDR podnožja za dvokanalni PC3200;
  • pet PCI in en AGP slot;
  • dva ATA133 IDE in Promiseov SATA krmilnik;
  • osem USB2.0 priključkov;
  • FireWire podpora;
  • gigabiten ethernet in
  • vgrajen 6-kanalni audio sistem.
O ceni še ni podatkov, plošča pa naj bi postala dobavljiva sredi aprila letošnjega leta. Slin, slin.

2 komentarja

Ponovno Granite Bay

Tom's Hardware - Kot vse kaže, je novo čipovje zelo popularno, saj plošče temelječe na njem prihajajo kot po tekočem traku. Še več pa je njihovih testov. Tokrat so si na Tom's Hardware pobliže pogledali to novo čipovje, ga primerjali s konkurentom nForce 2 in seveda stestirali štiri Granite Bay osnovne plošče podjetij Tyan, Gigabayte ter Asus, ki so tokrat osrednja tema. Posebnost teh plošč je sevda dvokanalni pomninik oz. DDR-II, ki na papirju kaže izjemne rezultate. Klik!

1 komentar

Dvokanalni DDR je tu!

X-Bit Labs - Poročali smo že o novih čipovjih s strani SiSa in Vie, ki bodo podpirala tudi dvokanalni DDR pomnilnik. No, dočakali smo že prvo ploščo, ki to namero dejansko uresničuje. Asus je namreč izdal svojo ASUS P4SDX, ki temelji na SiS655 čipovju in je tako prva plošča za Penitume 4, ki uradno podpira dvokanalni DDR pomnilnik. Vse tehnične podrobnosti, uradne specifikacije in podobne litanije najdete, kje drugje, kot na X-Bit Labs.

7 komentarjev