»

ATi Radeon 9800 XT na voljo

vir: Akiba
X-Bit Labs - ATi je pred kratkim izdelal z megahertzi obdarjeno različico Radeona 9800 Pro -- Radeon 9800 XT. Od 9800 Pro se razlikuje le po frekvenci jedra (412 MHz) in 256 megabajtih pomnilnika (pri 730 MHz). Končno so te kartice poslali na police trgovin in sicer pod lastnim (Built by ATi), Sapphirovim, ASUStekovim in VisionTekovim imenom. Priporočena cena se giblje med $485 in $564 v čezlužju ter med $593 in $665 v deželi vzhajajočega sonca. To je trenutno gotovo najboljša in najdražja izbira za zagrizene igralce iger -- edina prava konkurenca je Geforce FX 5900 Ultra. Klik!

11 komentarjev

Radeoni 9800 XT in 9600 XT razkriti

več strani -

Kanadski ATI je danes uradno predstavil svoji novi high-end grafični kartici, Radeon 9800 XT in 9600 XT, ki bosta nasledili že uveljavljeni 9800 Pro in 960 Pro. Poglejmo, kaj so nam pripravili.

Radeon 9800 XT je močno navit 9800 Pro, saj ima osem cevovodov, jedro pa tiktaka pri 412 MHz. Družbo mu dela četrt gigabajta hitrega 730 MHz pomnilnika, vse skupaj zgrajeno v 0,15-mikronski tehnologiji. Cena: pol tisočaka ameriških zelencev.

Radeon 9600 XT ima zgolj štiri cevovode, so mu pa zato pri ATI-ju malce navili frekvence, tako da tiktaka pri 500 in 600 MHz, ima pa 256 ali 128 MB pomnilnika, odvisno od inačice. Cena: 200 dolarjev.

Na spletu se je že pojavilo nešteto člankov, testov in razmišljanj o novih karticah:

23 komentarjev

Crucial DDR333@412

Adrian's Rojak Pot - Danes se potrebe po vse hitrejših ram modulih, zaradi vse zahtevnejših iger in programov, večajo in večajo. Zato prihajajo na trg vse hitrejši pomnilniki. A vseeno nekaterim niso dovolj niti najnovejši, zato se lotijo navijanja le-teh. Na Adrian`s Rojak Pot so si ogledali trenutno sicer ne-najhitrejši pomnilnik, a vseeno zelo overclockabilen, podjetja Crucial, velikosti 256 MB. Modul deluje pri taktu 333 MHz. Odločili so se, da ga preizkusijo, kako daleč bo šel z navijanjem. Že rezultat brez višanja voltaže je odličen, kaj šele potem. Končni rezultat je bil 412 MHz DDR iz začetnih 333. Članek bo verjetno zanimiv vsem, ki želijo iz svojega pomnilnika iztisniti tisti zadnji megaherc, zato ga priporočam. Klik!

6 komentarjev

6% povišanje prodaje DRAMov v marcu

X-Bit Labs - Pomnilniški trg je v marcu užival zmerno rast, saj se je prodaja povečala za 6% glede na februar. Razlogi za to so, poleg tega, da ima marec več dni kot februar, še povečano povpraševanje po osebnih računalnikih in drugih napravah, ki uporabljajo DRAM.
Tako se v tem letu, ob prehodu na 0.13 mikronski proces izdelave in 300 mm rezine, pričakuje nadalnja rast proizvodnje, kar bo v končni fazi za nas, kupce, pomenilo cenejši pomnilnik.

Za konec pa samo še povezava na izvirno novico na X-bit labs.

Hja, pet let nazaj je bilo 64 megabajtov RAMa luksuz. Danes 512 MB ni več nobena redkost ... in kot kaže, kmalu tudi en gigabajt ne bo več eksotika.

15 komentarjev

DDR-II in Intelova čipovja zanj

EBN - Po Samsungu je tudi Intel uradno najavil proizvodnjo svojih DDR-II čipov. Uradno naj bi jih dočakali prihodnje leto, so sporočili po sestanku JEDEX konference, ki je tekla ta teden v San Joseu. Natančnih datumov pri Intelu niso želeli razkriti, poudarili so le, da bo DDR-II na voljo v drugi četrtini prihodnjega leta. Povedali so še, da pripravljajo tri čipovja za svoje procesorje in dotični pomnilnik.
  • Grantsdale za osebne računalnike,
  • Alviso za prenosnike in
  • Lindenhurst za strežnike.
Vsa imena so zazdaj še kodna.

Izvirna novica.

0 komentarjev

GEiL demostriral svoj DDR 466 SDRAM

X-Bit Labs - Kot poročajo na X-Bit Labs je podjetje GEiL demonstriralo do sedaj najhitrejši DDR SDRAM. Zadevca lahko pri 466 Mhz, za kolikor je specificirana, skozi sebe pretoči kar do 3.7 GB podatkov na sekundo. Stvarca je namenjena predvsem največjim navdušencem nad friziranjem svojega abaka, saj specifikacije za PC3700 še niso bile odobrene s strani JEDECa in bi zato lahko moduli povzročili nestabilnost - nekaj, s čimer navijaški fanatik™ zdrži, da le ima nekaj Mhz hitrejšo mašino kot njegov sosed, za resno delo pa je uporaba teh pomnilnikov bržkone vprašljiva, pa tudi smiselno ni tlačit tako hitrih modulov v računalo, ki bo vse svoje življenje poganjala Word in Outlook [:)].

Stvarco so predstavili v računalniku, kjer je ždel še Intelov Pentium 4 2260, navit na 2975MHz (175 Mhz*19), zraven pa se je v abaku potil še Radeon 9700 PRO. Poleg impresivnega hardvera sodi seveda še impresiven rezultat - 17000 točk v 3DMarku 2001 SE.

In za konec še malce o ceni tega čuda. Točna sicer še ni znana,...

2 komentarja

Primerjava pomnilnikov

The Naked Review - Danes sem naletel na zanimivo primerjavo pomnilnikov na strani The Naked Review (jao, kaj se bodo še spomnili [:D] ). Stran je obetavna, saj avtor zatrjuje, da bo poizkušal vse teste spisati čimbolj objektivno in da bo opisoval samo tiste komponente, ki jih bo kupil z lastnim denarjem. Če je avtor novonastale strani držal besedo, se lahko prepričate v tem testu, kjer je primerjal kar štiri pomnilnike: OCZ PC3200, Samsung DDR333, Crucial DDR333 in Kingmax DDR400. Prva dva sta zasnovana na Samsungovih čipih, tretji na Micronovih, najbolj zanimiv pa je zadnji, ki je osnovan na čipih DDR400, ki predstavljajo prihodnost standarda DDR in so že podprti v nekaterih čipovjih podjetja SiS. Test je spisan zanimivo in se ga splača prebrati; predvsem zaradi tega, ker so rezultati popolnoma drugačni kot bi morali biti.

0 komentarjev

Nekoga sanje, drugega mora

The Register - Gigabyteova osnovna plošča GA-81RXP naj bi bila pravi raj za navijanja že(l)jne mladce, ki posedujejo Intelov 0.13 mikronski Northwood Pentium 4. Pohvalili so jo domala vsi veliki recenzenti - Tom's Hardware, Extreme Tech ter ostali. Šli so celo tako daleč, da so zagotovili stabilen overclock na 3 GHz, če je le uporabnik pri pameti. No, plošča je vmes izšla - ter med uporabniki naletela na izjemno slabe odzive, saj naj bi delala težke težave z nastavitvami v BIOSu ter posledično onemogočila kakršnokoli višanje voltaže na procesorju. Gigabyte še ni uspel rešiti težave, tako da je za vse razočarane kupce plošče edina rešitev, da jo preprosto vrnejo ter kupijo Northwood ploščo kakega drugega podjetja. Če pa vam brez te plošče živeti ni, pa obstaja še en način višanja voltaže na Intelovemu Northwoodu, kateremu smo na Slo-Techu že posvetili novičko, a bi ga lahko označili za kar rizičnega, še posebej, če vam ročne spretnosti delajo težave. In sedaj se nostalgično zazrem v čas Celeronov...

0 komentarjev

Kentronov QBM pomnilnik

EETimes - Ko smo že pri pomnilniku in proizvajalcih naj omenim še podjetje Kentron. Omenjali smo ga že nekaj časa nazaj, saj je predstavil zelo zanimivo rešitev, ki omogoča efektivno podvojitev prepustnosti pomnilnika. No, zadeve se sedaj premikajo in 23. in 24. januarja naj bi na konferenci predstavili prvi delujoči sistem s QBM pomilnikom. Kako zadeva deluje mi ni najbolj jasno, v bistvu pa gre za dva DDR modula, ki sta preko posebnega FET modula povezana z North Bridgom veznega čipovja. En modul deluje pri normalni frekvenci, drugi pa pri "za 90 stopinj zasukani frekvenci", FET modul pa deluje kot nekakšno stikalo. Tako lahko QBM v 10 nanosekundah namesto 2 izpljune 4 bite podatkov in tako prepustnost DDR SDRAMa z 1.6GB/s podvoji na 3.2GB/s. Po končanih pripravah in če bo šlo vse po sreči, bodo prvi komercilano dobavljivi sistemi s QBMjem dosegljivi konec tega leta, namenjeni pa bodo strežniškim mašinam. Upajmo, da jim bo uspelo in da se ne bo našel kakšen Rambus in jih tožil . Več tukaj....

2 komentarja

CPU Drive Strenght

Adrian's Rojak Pot - Tipo z Rojak's Pot je objavil zanimiv nasvet v zvezi z "Cpu Drive Strenght" funkcijo, ki se pojavlja na nekaterih novejših VIA ploščah (mogoče jo poznate kot "CPU Push/Pull Strenght"). Gre za moč signala med procesorjem in NorthBridgom veznega čipovja, ki lahko mlace pripomore k stabilnosti in boljšem overclockanju. Privzeta vrednost na ABIT KT7 plošči je 2, overclockerji pa bi jo naj nastavili na 3. To ne bo upočasnilo same povezave, ampak samo povečalo moč signala. Še več takšnih praktičnih nasvetov glede BIOSa najdete v Rojakovem odličnem topimizacijskem vodiču po BIOSu.

1 komentar