»

Brušenje procesorja in hladilnika

Extensiontech - Procesorji z višjimi frekvencami sicer pridobijo na hitrosti, a s temu se veča tudi toplota, ki jo procesor oddaja. V ta namen je na trgu ogromno hladilnikov, ki prihajajo v vseh možnih velikostih in oblikah. A taki hladilniki imajo na dnu nepravilnosti, zaradi katerega nastane potreba po brušenju hladilnika in CPUja. Za brušenje potrebujemo nekaj brusnega papirja, podlago in predvsem močno roko. Te stvari lahko kupimo posamično ali pa se odločimo za komplet.

7 komentarjev

Brušenje hladilnih teles

NeoSeeker - Na NeoSeekerju so napisali krajši članek o brušenju hladilnih reber. Zbrusili so procesorski in vezno-čipovski [:8)] hladilnik. To je zelo priporočena "modifikacija", saj so lahko razlike v temperaturah enormne, ker tovarne ne znajo ali ne uspejo narediti dovolj ravne površine.

Sicer imamo članek o brušenju hladilnih teles tudi na Slo-Techu (glejte postavko "Brušenje Gorba"), vendar več informacij nikoli ne škoduje (ali pač?). Članek tukaj.

0 komentarjev

Zanimiv hladilnik

Frosty Tech - V svetu se pojavlja vedno več hladilnikov in različnih dizajnov le-teh, tako da jim sploh ne morem več slediti. Zato vam samo pokažem enega, ki mi je zelo všeč, tako po dizajnu kot tudi po barvi (čeprav ni modra ). Stestirali so ga na FrostyTech-u. Vas kaj spominja na Orbe?
P.S.: Če želite videti test kakšnega bolj eksotičnega hladnika, potem si oglejte tole. Tu je ogromno hladilnikov, za katere sploh še nikoli nisem slišal. Ste vi?

0 komentarjev

Socket modifikacija

Overclockers Australia - Avstralski overclockerji nas vedno znova presenečajo s svojimi dosežki. Pred kratkim so nas razveselili s svojim 100 % navitjem procesorja, sedaj pa so se lotili še modifikacije Soceketa A. Vendar zakaj modificirati? Modifikacija je smiselna samo v primeru, ko se odločimo, da bomo temperaturo procesorja merili s posebnim senzorjem. Lahko se odločimo, da temperaturo odmerjamo na zgornji ali spodnji strani procesorja. Postavljanje senzorja na zgornjo stran je sicer malce manj tvegana in ne daje čisto pravih rezultatov, medtem ko je postavitev senzorja na spodnjo stran procesorja malce bolj tvegano opravilo, ki pa se bo obrestovalo v obliki bolj točnih odčitavanj. Žal pa imajo zaenkrat vsi senzorji (le kdaj se bodo izmislili brezžične sonde za odčitavanje? ) kabel, ki bo v drugem primeru povzročal kar nekaj preglavic. Da bi se, le teh znebili, bo potrebno kirurško rezanje socketa, ki pa utegne biti kar malce tvegano. Če boste uničili kakšno luknjico na socketu, potem se lahko kar...

5 komentarjev

Do nazga

Blarg Overclocking - Ne, tukaj ne gre za film. Kaj vse pripomore k dobremu hlajenju? Dober ventilator, ventilacija celotnega ohišja, celo barva hladilnika (ne, ne zmišljujem si),... in seveda dober stik med hladilnimi rebri in procesorjem/čipom.
Ta stik izboljšamo s termalno pasto, ali, še bolj učinkovoto, z brušenjem hladilnih reber! Hladilna rebra niso nikoli popolnoma ravna, zato se mi, navdušeni Navijači, večkrat spravimo brusiti le-te. Kako, pa izveste tukaj.

5 komentarjev

Škatlica s Pentiumom4

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so tako pozorni do nas manj srečnih ljudi, da so celo objavili slikico Pentium4 škatlice in njene notranjosti. Glede na to, da nas velika večina še dolgo ne bo videla česa takega, je pogled kar zanimiv. Najbolj zanimiv del škatlice poleg ogromnega hladilnika in samega procesorja sta seveda dva 64MB Samsungova PC800 RIMM modula. Torej so govorice o prilaganju pomnilnika k procesorjem resnične. Seveda pa ta pomnilnik ni zastonj, saj takšen paketek z 1.5GHz procesorjem stane okoli 1300$ ( sam procesor stane dobrih 800$ ) [:\\]. Pa še slikica:

3 komentarji