»

Spomini na 3Dfx

FiringSquad - Ko se po dolgem času spominjamo podjetja 3Dfx, v svojih zlatih časih najboljšega izdelovalca grafičnih pospeševalnikov, se marsikateremu (bivšemu) privržencu utrne solzica. Neslaven, nepričakovan in hiter propad je pustil za sabo dosti posledic. Pri FiringSquadu so se spomnili na njih in spisali kratko kroniko. Za pionirje Slo-Techa, ki jih v začetku razvoja grafičnih pospeševalnikov ni bilo na sceni, je članek še posebej zanimiv, primeren je tudi za vse ostale, ki jih zanima preteklost in načrtovana prihodnost podjetja 3Dfx. Klik!

2 komentarja

Novi gonilniki za Voodooje 3/4/5

Slo-Tech - Pravi 3dfx je že davno mrtev, zato bi moral usahniti tudi dotok novih gonilnikov. Vendar se to še kar nekaj časa ne bo zgodilo, saj se navdušenci enostavno ne morejo sprijazniti z dejstvom, da je bil dotok uradnih gonilnikov ustavljen, zato so sklenili, da pišejo gonilnike lastnoročno. Tako smo včeraj ugledali prve 1.08.00 BETA gonilnike, ki prinašajo kar nekaj novosti. Če ste zagrizen 3dfx-saš, potem si jih lahko downloadate tukaj, vendar ne pozabite, da se ti gonilniki ne ponašajo ravno s kakšnim uporabniku prijaznim inštalaterjem, ampak je treba še vedno nekaj dela postoriti ročno. Vendar pa se še vedno poraja vprašanje, koliko časa bodo navdušenci še pisali gonilnike, saj moč 3dfx-ovih grafičnih kartic pade z vsako novo igro. Trenutno položaj še vedno ni kritičen, saj lahko jaz s svojim zastarelim Voodoojem 3 3000 še vedno igram najnovejše igre. Sicer ne uživam ravno v najlepši grafiki (občutek imam, da je Black & White na Voodooju 3 preklemano grd), vendar važno je, da je vse...

2 komentarja

Gonilniki za WinXP 3dfx grafične

Guru 3D - Nvidia je, ko je prevzela 3dfx, dobila tudi vse pravice nad trženjem njihovih idelkov. To pomeni vse! Tehnologije, čipi in tudi gonilniki. Teh gonilnikov, ker je to pač Nvidia, ni dovolila vgradati v prihajajoči Microsoftov operacijski sistem, WinXP. Kar pomeni, da WinXP ne bodo imeli že vgrajenih gonilnikov za celo vrsto grafičnih kartic.
Ker pa s(m)o računalničarji p'rjazne d'ušce, se je že najdel nekdo, ki je sam napisal gonilnike za Voodoo3, Voodoo4 in Voodoo5, ki resnično delujejo v WinXP. Dobite jih tukaj.

dodatek by slycer: ker imam tudi jaz na zalogi link do gonilnikov, sem popravil napačno povezavo. Upam, da ne zameriš.

9 komentarjev

WinXP brez podpore za 3dfx

Reactor Critical - Izgleda, da 3dfx kartice uradno ne bodo podprte v WinXP. Kako je do tega prišlo? Ko je Nvidia prevzela 3dfx, je prevzela tudi podporo za 3dfx-ove izdelke. Roko na srce, Nvidiina podpora 3dfx izdelkom je vse prej, kot zadovoljiva, saj se je dotok novih gonilnikov kar nekako ustavil. Pred izidom WinXP Nvidia ni zainteresirana, da bi (z gonilniki) podprla 3dfx Voodoo 3/4/5 izdelke, prav tako pa Nvidia noče ponuditi izvorne kode 3dfx gonilnikov Microsoftu. Izgleda, da Nvidia hoče prepričati nevedno ljudstvo v nakup nove grafične kartice (najverjetneje kakega cenenega Geforca 2 MX). Zakaj nevedne? Večina ljudi pač ne ve, da se lahko v WinXP uporabijo tudi Windows 2000 gonilniki. Vsaj tako pravijo na Reactor Critical. Mimogrede, če si želite ogledati ljudsko mnenje glede tega, potem si preberite to debato.

15 komentarjev

Urg?

vir: 2CPU
2CPU - Tega pa ne razumem. Nekdo je šel tako daleč, da je rezerviral domeno, da bi se lahko čisto malo ponorčeval iz nVidie in 3dfxa. Tako se je pojavil nVidiot. Cela domena obsega samo eno stran, na kateri je samo eno slikica ter samo nekaj malega (seveda lažnih) specifikacij. Saj razumem, šala pa to... Ampak celo domeno samo za eno šalo? Heh...

10 komentarjev

Novi gonilniki za Voodooje!

Gamers Ammo - Očitno x3DFX ni samo en velik hype, temveč je ta skupina programerjev dejansko odločena poskrbeti za vse lastnike legendarnih Voodoo grafičnih pospeševalnikov. Tako so izdali prvi (in po vsej verjetnosti edini) set dodatnih beta gonilnikov za vse Voodoo3/4/5 pospeševalnike, najdete pa jih kar na njihovi domači strani (pod sekcijo Drivers). Gre za nepodprte gonilnike, brez 3DFX Tools programčka, torej jih vsekakor uporabite na lastno odgovornost. Več informacij o teh gonilnikih ter o x3DFXu pa najdete na Gamers Ammo strani.

6 komentarjev

Quantum3D in Nvidia

X-Bit Labs - Quantum3D in Nvidia sta danes najavial podpis sporazuma, po katerem bo Nvidia Quantumu3D še naprej dobavljala VSA-100 in Voodoo3 čipe. Ko veste, so ti v uporabi na Quantumovih Aalchemy in Graphite grafičnih pospeševalnikih, ki se uporabljajo v raznih 3D simulatorjih in grafičnih sistemih. Še bolj pa je presenetljiva novica, da naj bi Quantum3D in Nvidia sodelovala pri izdelavi novih sistemov, ki bodo bazirali na Nvidiinih čipih. Hudo!

0 komentarjev

Črna lepotica

Digit Life - Heh, ste mislili, da je Herculesov modri GeForce2 višek? Potem si kar poglejte te črne lepotice tajvanskega podjetja SUMA. Kartice zares izgledajo nevarno in kar nekako ustrezno trenutno najmočnejšim grafičnim pospeševalnikom. Pa da ne boste mislili, da je vse v izgledu... Sodeč po Digit-Lifu gre za kvalitetne kartice s 5.5ns pomnilnikom in kopico dodatnih bonbončkov. Več informacij najdete tukaj.

2 komentarja

Čudne govorice o 3DFXu

Jaz - Roman me je obvestil o tej temi na x3DFXovem forumu. V njej se namreč omenja, da je prodaja 3DFXa bila le potegavščina in da se bo glavnina podjetja organizirala drugje, pod drugim imenom. Če vam sedaj ni nič jasno, vam res priporočam ogled te teme. Še nekaj mojih misli: zadeva je vsekakor le prazna govorica. 3DFX je izginil za vedno in čeprav to dejstvo ni všeč nikomur, se bomo pač morali sprijazniti z njim. Tudi če bi se ljudje iz 3DFXa organizirali pod drugim imenom z denarjem, ki so ga dobili od Nvidie bi jim po gobe šla vsa leta trdega dela in vsi patenti, ki so jih prodali Nvidii. Prav tako nekako dvomim, da bi kdo od 3DFXovcev sploh hotel tvegati ustanovitve novega podjetja, če se bodo prav kmalu nahajali pod varnim zavetjem ogromnega podjetja, kot je Nvidia...

3 komentarji

Kaj bo z gonilniki za 3DFXaše?

več strani - Eno izmed velikih vprašanj, ki se postavljajo po Nvidiinem prevzetju 3DFXa je vprašanje gonilnikov. Število lastnikov 3DFXovih kartulj ni ravno majhno in ljudje bodo definitivno potrebovali nove gonilnike. Gamers Depot je v intervjuju s Scottom Taylorjem iz 3DFXa povprašal tudi o gonilnikih. Na žalost zaenkrat ne kaže zelo dobro, saj bo 3DFX po glasovanju delničarjev verjetno razpadel in tako gre po gobe tudi vsa gonilniška podpora. Seveda obstaja tudi možnost, da delničarji ne bodo glasovali za razpad, toda ta je zelo majhna. 3DFXaši pa imate eno drugo upanje, ki se imenuje x3DFX. Gre za uslužbence 3DFXove Irske podružnice, ki so se odločili osamosvojiti in zveste 3DFXaše zalagati z gonilniki. Zagotovo zelo pohvalna in nesebična ideja, upajmo le, da jim bo uspelo. Njihovo stran lahko obiščete na http://www.x3dfx.com/.

0 komentarjev

HSR deluje tudi na Voodoo3 karticah

Jaz - Igor sporoča, da mu je HSR uspelo usposobiti tudi na njegovem Voodooju3 2000. Kot veste, je 3DFX nekaj dni nazaj izdal nove beta gonilnike za Voodoo4/5 kartice, ki podpirajo tudi HSR ali Hidden Surface Removal. Zadeva baje opazno pospeši delovanje iger, vendar je trenutno utripanje slike nevzdržno (tako pravi Igor). Gonilniki so v beta fazi, tako da upajmo, da bo 3DFX utripanje odpravil. Torej, vse kar rabite, so BETA Voodoo4/5 gonilniki ter ta registerski hack in pod 3DFX Advanced Features menijem boste dobili možnost za nastavljanje HSRja. Thnx, Igor!

7 komentarjev

Govorice o 3DFXu

3DFX Gamers - Na 3DFX Gamers forumu so se pojavile zanimive govorice o Voodoo5 6000 in Rampage grafikuljah. Sicer nekako dvomim o resničnosti podatkov, toda špekulacije so vedno dobrodošle [:))]. Kakorkoli, izid dolgo pričakovane 4 procesorkske beštije naj bi se končno bližal. 3DFX naj bi kartico predstavil na Comdexu, izid pa naj bi bil določen za zgodnji december. Težava, ki je povzročila zamudo naj bi bila nekompatibilnost Intelovega PCI bridga, sedaj pa naj bi to bilo odpravljeno z uporabo alternativnega bridga podjetja HiNT. Še ena dobra novica je predvidena cena 6000ke. Le-ta naj bi se spustila na 350-400$, oziroma 450$ v kompletu s posebnimi 3D očali.Govora pa je tudi o Rampagu: 3DFX naj bi že imel beta primerke silikona za procesorje, kar pomeni, da je razvoj grafikulje že precej daleč in da bo izid mogoče celo že aprila 2001. Kartice naj bi bile na voljo v večih konfiguracijah ( eno-, dvo-, štiri- procesorske ) in z dodatno Sage T&L enoto, ki bo počivala v posebnem socket ležišču, kar...

5 komentarjev