»

RDRAM še brca

več strani - Čeravno smo v nedeljo poročali, da se RDRAM nezadržno poslavlja, po tem ko mu je svojo podporo umaknil Intel, RDRAM še brca in kaže, da ga vendarle še ne bomo pokopali. SiS je tu videl trižno nišo in prestrašenim ljudem so obljubili novo štirikanalno čipovje za Pentiume, ki bo podpiralo RIMM 4200 pomnilniške module, ASUS in EPOX pa sta se zavezala, da bosta še to poletje izdelala tudi ustrezne plošče. Klik, klik!

2 komentarja

RDRAM se poslavlja

X-Bit Labs -

RDRAM je bil že dolgo časa nazaj na papirju favorit med pomnilniki, ki pa ni uspel. Pokopali so ga previsoki proizvodni stroški in premali pospeški napram obljubljenim. Krono je potemtakem prevzel DDR (in v novejšem času DDR-II).

Danes je Intel objavil, da namerava ukiniti proizvodnjo preostalih svojih čipovij, ki še podpirajo RDRAM. To sta i850E in i860. Njun uradni program razpustitve se je pričel že 9. maja, naročiti jih bo moč še do 31. oktobra, čez natanko eno leto pa bo Intel na trg poslal zadnjo pošiljko in tako ukinil svojo podporo RDRAM-u. Poleg Intela ga takó podpira le še SiS s svojima R658 in R659, ki pa se slabo prodajata. Zbogom, RDRAM.

7 komentarjev

Intel in pomnilniki

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so objavili zanimiv članek, ki govori o razvoju različnih pomnilnikov do danes in Intelovem odnosu do njih. Zakaj naprimer ni Intel takoj podprl DDR2100 in DDR2700, čemu je nasprotoval JEDEC-ovi potrditvi DDR3200. Odgovore na vsa ta in še druga vprašanja najdete v članku, govor pa bo tudi o RDRAM pomnilniku in o tem, kako se je Intel zafrknil s podpisom eksluzivne pogodbe z RAMBUS-om. Več o tem.

0 komentarjev

Vgradnja matične plošče

Extremetech - Vsi računalniški majstori™, ki vam je vgradnja nove strojne opreme mačji kašelj, nehajte brati zdaj. Na Extremetech so se namreč odločili spisati članek za malce manj računalnikov vešče uporabnike. Obsežen članek govori o pravilni vgradnji matične plošče, kjer vam bo podrobno razloženo kako namestiti procesor ter ventilator, kam pašejo RAM moduli ter da grafikulja pač nima česa iskati na PCI priključku. Kablovju je jasno posvečen svoj del, saj brez njega žal še ne gre. Klik!

Članek o sestavi računalnika lahko najdete tudi na Slo-Techu.

0 komentarjev

Asus P4T533-C

Tech Dreams - Kljub vse večji prodaji ter uporabljanosti DDR pomnilnika, se RIMM ter njemu namenjene osnovne plošče še vedno dobro držijo, kar daje vedeti, da se RDRAM še ne bo poslovil tako hitro. Na Tehničnih Sanjah™ (ali pa morda Sanjah Tehnikov[:D]) so si ogledali Asusovo osnovno ploščo namenjeno Pentium 4 procesorjem, ki podpira zgoraj omenjeni RDRAM pomnilnik in bili z njo sorazmerno zadovoljni, imeli pa so kar nekaj pripomb na samo stabilnost plošče, saj jim recimo ni uspelo dokončati namestitve na tovarniških nastavitvah, tako da so morali odviti procesor. Vsekakor nevredno hvale Asusovi kvaliteti. Klik!

0 komentarjev

Brookdale ni v redu

X-Bit Labs - Fantje pri x-bit labs so se tu poglobili v prihajajoče Intelovo Brookdale čipovje. Kot veste, bo Brookdale čipovje omogočalo uporabo DDR SDRAM-a in SDRAM-a, namesto (pre)dragega RDRAM-a. Zdaj, še pred izidom, prihaja do problemov. Intel namreč ne sme izdati DDR verzije čipovja, ker ima neko posebno pogodbo z Rambus-om. Kako se bo to izšlo, ne vem.
Fantje so na testu odkrili, da P4 in SDRAM nikakor ne gresta skupaj. Razlika v testih je več kot očitna! Medtem ko P4 in DDR pomnilnik delujeta kar zadovoljivo. Seveda ne tako dobro kot bi z RDRAM-om, ampak razlika je precej majhna (74 3DMark2001-ov naprimer).
Če vprašate mene, je z Brookdale-om konec, še preden je izšel. Zakaj? Ker se je na vse te "kolobocije" odzvala VIAs svojim P4X266 čipovjem. VIA nima nobene pogodbe z Rambus-om, ki bi ji preprečevala izdajo DDR čipovja za P4. Torej bo točno to storila; izdala čipovje za DDR pomnilnik s P4 procesorjem. Najlepše pa je to, da še pred jesenjo. Seveda bo Intel bentil, da ne sme, ker nima...

4 komentarji

VIA bo izdala P4 čipovje

X-Bit Labs - V kratkem bo VIA izdala novo čipovje za Intel Pentium 4 procesor, s podporo DDR SDRAM-u. Kot sem vam že omenil, je bilo P4X266 čipovje pripravljeno že konec marca. Problem je bil samo, ker Intel ni dal VII licence za prodajo. VIA se je takrat odločila, da bo počakala. Kar je bila takrat zelo pametna odločitev. Pentium 4 procesorji so bili še vedno dragi in strašansko nepriljubljeni. Sedaj, ko je Intel znižal cene svojim lepotcem, je situacija drugačna. Zato se je VIA odločila, da bo vseeno izdala čipovje. Po njenem mnenju naj bi imela pravico za to, ker je, po tem ko je ta podpisal pogodbo o sodelovanju in izmenjavi tehnologij z Intelom, prevzela S3. Ker je ta s prevzemom postal del nje, lahko VIA uporablja vse dogovore, ki jih je S3 sklenil.
Še vedno se mi pa zdi čudno, zakaj izdati čipovje za P4 procesor na DDR pomnilniku. P4 upraviči svojo ceno le po RDRAM pomnilnikom; z DDR SDRAM je enako, kot če bi uporabljal SDRAM. Mogoče pa je VIA našla kakšno inovativno rešitev tega...

2 komentarja

DDR vs SDR vs RDR

Simmtester - Še posebej te dni je vojna med pomnilniškimi standardi zelo vroča tema. Nihče več prav ne ve kaj za vraga se dogaja, saj ni nič tako, kot bi moralo biti: DDRja od nikoder ni, RDRAM se je neverjetno pocenil in tako naprej. Zato je ta test Simmtester strani toliko bolj zanimiv. Primerjali so vpliv različnih pomnilnikov na hitrost celotnega sistema, osredotočili pa so se na Intelovo platformo. Barve SDRja je zastopal i815E, RDRja i820, DDRja pa VIA Apollo Pro266. Če vas zanimajo izidi, si zadevo kar oglejte. Priporočam!

0 komentarjev