»

NSA izdala novo različico SELinuxa

Slo-Tech - Pred približno mesecem dni je ameriška tajna služba NSA izdala novo različico svoje lastne distribucije Linuxa - SELinux.

SELinux vsebuje številne varnostne mehanizme, med katerimi velja omeniti predvsem tim. Mandatory Access Control, ki omogoča nadzor izvajanja aplikacij v računalniku. Mandatory Access Control omogoča, da upravitelj sistema posamezni aplikaciji ali sistemskemu procesu podeli minimalne privilegije, potrebne za delovanje. V primeru hekerskega vdora je zato veliko lažje ohraniti integriteto sistema.

SELinux je na voljo pod GPL licenco. Pogummnejši ga lahko prenesejo iz spletne strani NSA, tisti malo manj pogumni pa se bodo verjetno odločili za prenos iz Sourceforgea. Tisti najbolj pogumni, pa se lahko tudi pridružite razvijalski ekipi.

SELinux je kot dodatek na voljo tudi za številne distribucije, med https://wiki.ubuntu.com/SELinux">drugim tudi za Ubuntu.

SELinux naj bi bil med najbolj varnimi operacijskimi sistemi. Pa mu zares zaupate?

14 komentarjev

IBM opozarja na nevarne zaslone

The Register - IBM in njegov tajvanski partner, LiteOn, sta po poročanju Registra kot potencialno nevarnih označila več kot 63.000 zaslonov.

Prvotnim 56.000 zaslonom, ki jih je IBM vpoklical še marca, se je sedaj pridružilo že omenjenih 63.000 zaslonov serij G51 in G51t. Kot opozorarjo pri IBM-u, obstaja pri omenjenih 15" zaslonih, izdelanih septembra 1998, nevarnost, da se zaradi pregrevanja vžgejo. Odločitev so sprejeli po tem, ko so prejeli sedem obvestil o samodejnem vžigu.

Če menite, da ste lastnik katerega od omenjenih zaslonov, najprej preverite serijske številke, nato pa se obrnite ustreznega zastopnika IBM-a.

9 komentarjev

Projekt Mad Hatter se predstavi

OSNews - Podjetje Sun Microsystems se pripravlja na izdajo prvih sadov projekta Mad Hatter, s katerim želi izdelati sodoben namizni računalnik oz. delovno postajo, katerega glavna odlika bo nizka cena. Podrobnosti o strojni opremi še niso znane, že precej časa pa je jasno, da bo Mad Hatter uporabljal operacijski sistem Linux. Sprva je bil v igri Red Hat, na kar še vedno spominja ime projekta, pred kratkim pa se je Sun Microsystems s podjetjem SuSE dogovoril, da bodo uporabili njihovo distribucijo Linuxa, vendar po vsej verjetnosti pod svojo blagovno znamko. Zdaj je to toliko bolj očitno, saj so v javnost pricurjale prve uradne informacije o Mad Hatterja s slikami, iz katerih je jasno videti, da je Sun Linux "vzel v svoje roke".

Sun je projekt Mad Hatter ustvaril z namenom, da bi obstoječim strankam, ki so želele drag operacijski sistem Sun Solaris zamenjati z Linuxom, zagotovil sodobno, a poceni namizno rešitev, in tako ohranil lastne stranke. Sedaj je projekt dobil nove razsežnosti,...

13 komentarjev

Kratke novičke iz sveta, kjer se igra na odprte karte

več strani - Nabral se je cel kup novic, povezanih z Linuxom in z odprto programsko opremo nasploh, zato sem jih zbral kar na enem mestu:
  • Spet je izšla nova različica Knoppixa -- distribucije Linuxa, ki se naloži samodejno s plošče CD. Tokrat nosi oznako 3.2, Matthew Carpenter pa je predstavil pomembnega aduta te distribucije - -obujanje nedelujočih sistemov od mrtvih.
  • RedHat, ki bo zelo kmalu izdal novo različico svoje distribucije, praznuje deseto obletnico delovanja. Še na mnoga leta! [:D]
  • Povsem sveži Mandrake 9.1 doživlja nove in nove ocene. Na straneh OSNews sta trenutno aktualni kar dve -- prva iz vidika uporabnika Oken, druga pa s perspektive izkušenega uporabnika omenjene distribucije.
  • V aprilu nas bo tudi SuSE razveselil z novim izdelkom -- SuSE Linux 8.2. Na njihovih straneh se je pojavila obširna predstavitev, MadPenguin.org pa nam je postregel s prvo oceno nove različice nemške distribucije.
  • Veliki Modri se je že velikokrat izkazal za velikega zagovornika Linuxa in že lep čas se...

13 komentarjev

Se spominjate Xbox Linux projekta?

Xbox Linux Project - Vse kaže, da so uspeli rešiti še drugo nalogo, vredno 100.000 dolarjev, sponzorirano s strani direktorja podjetja Lindows. To je uspelo skupini zanesenjakov imenovani O.P.X.. Njihov program naj bi bil sposoben vsakemu Xboxu odkodirati 2048 bitni ključ in tako omogočiti poganjanje programov, ki niso požegnani s strani Microsofta. Uspelo jim je odpraviti oviro, ki bi onemogočala namestitev operacijskega sistema Linux brez uporabe modchipa. Kako jim je to uspelo in če si kdo lasti Xbox in bi to poskusil, naj za več informacij poprosi na njihovem forumu. Originalna novice je C|Netu.

8 komentarjev

SuSE za Itaniume2

MadPenguin.org - Nemško podjetje SuSE je danes oznanilo izid SuSE Linux Enterprise Server 8 za družino procesorjev Intel Itanium, ki je tako postal je prvi strežniški izdelek tega podjetja za procesorje Intel Itanium 2. SuSE je bil prav tako izbran za člana "TeraGrid", znanstvenega računalniška sistema za raziskovalce znotraj Združenih držav Amerike. Več o tem.

0 komentarjev

Mandrake Linux 9.1

MandrakeSoft - MandrakeSoft - eden izmed TrehVelikih distributerjev Linuxa za podjetja in domače uporabnike - je objavil Mandrake Linux 9.1 "Bamboo" za procesorje tipa x86. Nova različica prinaša številne novosti, kot so Apache 2, spreminjanje velikosti particij NTFS, podpora Wi-Fi in še marsikaj. Povsem spremenjen je tudi namestitveni program, ki ima manj korakov in je hitrejši, MandrakeGalaxy pa je nova namizna tema, ki poenoti izgled GNOME 2.2 in KDE 3.1.

Jedro je Linux 2.4.21, našli pa boste tudi XFree 4.3, Mozillo 1.3, OpenOffice 1.0.2, XMMS 1.2.7 ... Preberite si obširno predstavitev in možnosti naročila paketov ali pa se odpravite na stran za DolVleko. HitriMožje na OSNews pa so že spisali oceno...

4 komentarji

Red Hat Linux 9 kmalu

Slashdot - Podjetje Red Hat, avtor najbrž najbolj uporabljane distribucije Linuxa na svetu, se je očitno ognilo tradiciji, zato nas konec marca, oziroma v začetku aprila (sedmega), čaka povsem sveža različica operacijskega sistema Red Hat Linux 9. Neučakanci pa se tako ali tako igrate že z beta verzijo, oziroma raznoraznimi leaki (če ti seveda obstajajo [:D]). Klikot!

6 komentarjev