»

Ruski procesorji

Digit Life - Rusi so dobri matematiki, dobri računalničarji, tehniki, inžinirji ter fiziki, problem je le v pomanjkanju sredstev za uporabo vsega njihovega znanja. Zato (in zato, ker so ti ljudje precej poceni delovna sila) veliko število podjetij z bolj razvitih področij prestavlja svoje razvojne oddelke prav v države bivše Sovjetske zveze.

Tokrat pa so Rusi sami razvili strežniški procesor, ki bo ugledal masovno proizvodnjo. Elbrus MCST je namreč razvil 0,13 mikronski 500 megaherčni procesor, ki pri ubogih 1,2 volta napetosti porabi samo 2 W s 4,2 miliona tranzistorji pa uspe iztisniti 400 MIPS in 170 MFLOP-ov procesorske moči. Je izredno majhen - v velikosti kovanca za en Rubelj. Se bo procesor prijel še kje drugje kot v ruskih skrivnih jedrskih laboratorijih, kjer bodo...

21 komentarjev

Za dolgo sobotno branje

X-Bit Labs -

Za dolgo sobotno branje še tale članek, ki je resnično obsežen, saj se bohoti kar na triindvajsetih straneh. Na X-Bit Labs so si ogledali namreč Nvidiino NV30 stvaritev s pravim imenom GeForceFX5800 Ultra. Na vseh teh straneh so si kartico ogledali z vseh možnih stališč in preizkusili v vseh programih, ki si ji je moč zamisliti. V članku so bili s kartico zadovoljni, saj prekosi ATI-jevo najmočnejšo kartico -- Radeona 9700 PRO. Tako v zmogljivostih kot v ceni. Klikot!

7 komentarjev

ATi Radeon 9700 Pro All-In-Wonder

3dGameMan.com - Rodney Renolds nam je zopet pripravil enega izmed njihovih značilnih "videotestov". Tokrat so si ogledali eno izmed najboljših grafičnih kartic -- Radeon 9700 Pro All-In-Wonder, ki ima poleg grafičnega pospeševalnika vključeno še TV kartico, video vhode in izhode ter seveda DVI izhod, kateremu je priložen še konverter, ki spremeni DVi signal v RGB. Poleg vsega kablovja je v paket vključen tudi daljniskim upravljaljnik in kupček CDjev s potrebnimi gonilniki in nekaj demo programi. Film si lahko ogledate v *.WMV in v *.MOV obliki.

5 komentarjev

Deset tisoč obratov v minuti

AnandTech -

Na AnandTech so si ogledali novo WesternDigitalovo zverino, poimenovano Raptor. Disk je zanimiv predvsem zaradi hitrosti vrtenja, ki znaša pri tem modelu polnih 10.000 rpm, kar so doslej dosegali le SCSI diski. Raptor uporablja klasičen SATA priključek, zato ga boste lahko uporabili na prav vseh novejših osnovnih ploščah brez dokupa kakršnihkoli dodatkov. Disk se bohoti še z 8 MB predpomnilnika, dostopni časi pa so konstantno pod 9 ms. Omeniti velja tudi hitrost prenosa podatkov, ki se lahko v najboljšem primeru dvigne tudi do 60 MB/s. Vsekakor zverina.

22 komentarjev

GeForceFX

GzeasY - Na strani GzeasY, ki je - vsaj tako se mi zdi - korejska, so testirali GeForceFX 5800 Ultra (500/1000 MHz - GPU/RAM). Za nas, ki ne znamo korejsko (če članek želite prebrati vprezite kakšen on-line prevajalnik) so zanimive predvsem slikice in rezultati 3DMarka2003. Obnesel se je proti pričakovanjem, saj so rezultati le malo višji od tistih z Radeonom 9700Pro.

Testirali so ga v več igrah in testnih programih, tako da si slikice le oglejte. Zanimiva je tudi lastnost gonilnikov, v katerih piše trenutna temperatura procesorja in pomnilnika (vsaj mislim, da tudi pomnilnika, saj so tudi gonilniki v pisankah.) Skratka, oglejte si vsaj slike, čeprav je članek že od 14.2.. Hvala Clementu, za povezavo!

vir: GzeasY

vir: GzeasY

11 komentarjev

Akasa Silver Mountain 2Q

Viper's Lair - Mogoče hrupnost ventilatorja pred časom niti ni bila tako pomembna postavka pri nakupu procesorskega hladilnika, a dejstvo je, da danes zna zmogljiv in glasen hladilnik narediti že skoraj vsak, medtem ko je izdelava primerkov, ki se lahko pohvalijo tako z zmogljivostjo, kot tudi majhno glasnostjo delovanja postala umetnost, ki se jo lotijo samo tisti, ki svoj posel dobro obvladajo. Akasa zagotovo spada med proizvajalce, ki izdelujejo hladilnike po slednjih pravilih, saj se lahko Silver Mountain 2Q pohvali tako z zmogljivostjo in tihostjo delovanja. Vsaj tako pravijo na Viper's Lair, kjer si lahko preberete test tega čuda.

0 komentarjev