»

Epox 8RDA3+

t - break - Matična plošča Epox 8RDA+ je bila velika uspešnica zaradi treh razlogov: hitrosti, "navijalnosti" ter cene. Nova Epoxova plošča 8RDA3+, podpira vse AMD socket A procesorje s hitrostjo prednjega vodila 266/333/400 MHz. Ima tri DDR reže, v katere lahko vstavimo največ 3 GB pomnilnika, katerega največja hitrost naj bi bila 400 MHz. Na matični plošči najdete eno AGP 8X režo in pet PCI vtičev. Na T-Break so plato pognali skozi nekaj testov, med drugim tudi navijanje in ji na koncu prisodili oceno 93%, zato so jo tudi priporočili. Več o tem

4 komentarji

MSI GNB Max

NexusHardware - Zadnje čase nas podjetje MSI kar preseneča z svojimi produkti. Tokrat so si na NexusHardware ogledali njihovo ploščo GNB Max, ki je zgrajena na Intel Granite Bay čipovju, ter podpira DDR 266 module, ki pa delujejo v paru. V reže lahko vtaknemo največ 4 module do max. 4 GB, ima AGP 8X priključek ter 5 PCI rež, 6 USB 2 priključkov ter 2 firewire. Seveda so pri MSI-ju vanjo vgradili tudi gigabitno mrežno kartico.

Na matično ploščo lahko vtaknete P4 in Celeron procesorje, ki imajo 400/533 MHz FSB. V biosu pa je omogočeno, da ga lahko navijete na maksimalno 200 MHz FSB. Plata je sicer hitrejša od nekaj ostalih z intelovim naborom, a so bili pri testu nad njo...

0 komentarjev

Albatron KX400-8X

LAN Addict - Heh, danes je dan novic o Albatronu. No, vseeno podjetje Albatron zadnje čase preseneča s svojimi zelo dobrimi izdelki. Njihovi izdelki so na voljo v "Deluxe" ter "Pro" različicah kar je zelo dobro, saj s tem pridejo na svoj račun tako tisti, ki potrebujemo bolj napredne funkcije kot tudi ostali, ki jih ne potrebujejo.

Na LAN Addict so si ogledali Albatron KX400-8X matično ploščo. Temelji na VIA KT 400 vezju, ter podpira vse AMD Socket A procesorje. Ima tri DDR reže za pomnilniške module, v katere lahko vtaknemo vse do hitrosti 400 Mhz RAMe. Ima 6 PCI rež, eneo CNR, ter eno AGP 8X. Podpira tudi procesorje s 333 Mhz FSB. Plata se zelo dobro navija. Ima polno...

0 komentarjev

Albatron PX845PEV-800 Limited Edition

SubZero Tech - Kot vsi vemo, bo Intel kmalu na trg poslal procesorje Pentium 4 z 800 Mhz FSB. Na trgu je že nekaj takih plošč, ki tak FSB podpirajo, ampak večinoma le navitega.

Pri podjetju Albatron pa so izdali omejeno serijo v naslovu omenjene matične plošče. Temelji na i845PE vezju, ter ima 3 DDR333 pomnilniške reže. Kot sem že omenil, podpira 800 Mhz FSB, navitega ali pa že tovarniško "narejenega". Podpira Pentium 4 procesorje (Willamette, Northwood, Prescott). Plošča ima veliko dodatkov, kot so npr. 6 USBjev 2.0/1.1 (4 na pomožnem kablu), mrežno kartico, nekaj ventilatorjev, itd. Ima 5 PCI rež ter en AGP 4X priključek.

Ta izdelek so testirali na SubZero Tech in ugotovili, da gre za zelo dobro...

0 komentarjev

Albatron Geforce 4 Ti 4800 SE

vir: Guru 3D
Guru 3D - Nvidia je nedolgo nazaj poslala na trg grafične procesorje Ti 4800. Stvar je zelo zanimiva, ker je po specifikacijah ista kot Geforce 4 Ti 4400, a se kosa z Geforce 4 Ti 4600. Poleg histrosti procesorja in ramov pa se omenjena serija grafičnih kartic razlikuje od Ti 4600 po podpori AGP 8X.

Na Guru 3D so si ogledali Albatronov model iz te serije. Primerjali so ga z grafičnimi karticami kot so Radeon 9700 PRO, Geforce FX, ipd. Na kartici se nahajajo 3,3 ns pomnilnik. Procesor tiktaka pri frekvenci 275 Mhz, rami pa pri 550 Mhz, upoštevajoč DDR. Test je sicer kar obsežen (beri: 20 strani), zato ga priporočam. Klik!

4 komentarji

Plate, plate, plate ...

več strani - Matične plošče so zagotovo ena izmed najbolj testiranih komponent naših mlinčkov in ne mine dan, ko ne bi na internetu zrasel nov test le-teh. Tokrat so v eni novici strnjeni kar trije:

  • Na DigitLife so testirali kar šest matičnih plošč na naboru i845E znanih proizvajalcev (Abit, Albatron, Biostar, DFI, Shuttle ter Tyan). Klik!
  • Na TheTechZone so vzeli pod drobnogled samo eno ploščo, a so se ji zato mnogo bolj posvetili -- testirali so staro znanko Abit KD7-RAID, klik!
  • Na SubZeroTech so se prav tako odločili, da bodo testirali samo eno ploščo. Tokrat so na sedmih straneh opisali delovanje ter karakteristike Albatronove KX400-8x. Klik!

0 komentarjev

Vodno hlajenje pomnilnika?

Digital Explosion - Na angleški strani Digital Explosion je opisana teorija za tem, ako je možno vodno shladiti pomnilniške module. Ideja na tej strani ni napačna. Predpostavimo, da je med režami za pomnilniške module stalna razdalja, ki je enaka vsem ploščam. Med dva pomnilniška modula nato damo bakren blok, skozi katerega teče voda, blok bi pa pokonci držala sila med moduloma. Vse lepo in prav, a težave vseeno so. Pomnilnik je obojestranski, kar pomeni, da odpade hlajenje skrajno leve ter skrajno desne polovice modula. Problem je tudi, ako imamo v računalu samo en modul, saj tako hlajenje tudi tukaj odpove. Da ne govorimo o nForce čipovju, ki ima tretjo pomnilniško režo z večjo razdaljo odmaknjeno od prvih dveh. Pa še Rambusa ne bi mogli hladiti... Vseeno zanimiv članek, saj je tip prišel do zaključka, da je vodno hlajenje pomnilniških modulov najtežja zadeva pod soncem. Se mu upate oporekati?...

1 komentar

ISDN tweakanje

3D SPOTLIGHT - Kar dolgo je že od tega od kar je Telekom začel agresivno oglaševati svoj ISDN paket, ki naj bi koristil tistim, ki so obupali nad pregovorno dobrim analognim linijam, ki so bile mala malica za kolikor tolikor sposoben modem. In glej ga vraga, ISDN se je dodobra razpasel po slovenskih domovih, pa tudi marsikateri zanesenjak se je odločil za enega izmed paketov. Ljudje so živeli srečno in spokojno (odmislimo visoke račune, ki so jih "razveseljevali" vsak konec meseca), dokler niso ugotovili, da bi lahko iztržili več. Če hočete svojo ISDN linijo izkoristiti do konca, potem je rešitev samo tweakanje (če kdo ve kako lepo slovensko sopomenko, naj mi sporoči). Vendar kako? Odgovor boste našli na 3DSpotlight.

3 komentarji