»

AMD predstavil Bobcat

X-Bit Labs - Konec prejšnjega tedna je AMD predstavil svoje novo jedro Bobcat, ki ga bodo dokončali do leta 2011. Z njegovim razvojem se v AMD-ju niso osredotočili na hitrost, marveč bolj na varčnost. Vanj bodo vgradili ukaze x86-64, virtualizacijo, SSE, SSE2 in SSE3, ne pa tudi SSE4, SSE5 in AVX. Šlo bo za del platforme Brazos s pospeševalno enoto (APU) Ontario - torej na eni rezini bosta skupaj procesor in grafični procesor. Bobcat bo namenjen ultratankim prenosnikom in netbookom s porabo pod 20 W, zaradi česar bo tudi sam izjemno varčen, saj bo preživel z manj kot vatom. AMD obljublja, da bo ponujal 90 odstotkov današnje hitrosti na pol manjšem prostoru, pri čemer ni povsem jasno, kaj smatrajo za današnji mainstream.

10 komentarjev

VIA predstavila procesor C7-D

Slo-Tech - VIA je predstavila procesor C7-D, s frekvenco 1,8 GHz in največjo porabo vsega 20 W. Procesor temelji na nov arhitekturi CoolStream, njegovo jedro pa nosi kodno ime Esther. Premore 128 kB drugonivojskega predpomnilnika in podpira ukaze SSE2 in SSE3, velikost procesorja pa znaša 21 x 21 milimetrov, kar skupaj z majhno porabo omogoča uporabo neslišnega pasivnega hlajenja. Procesor je na voljo v 1,5 GHz in v 1,8 GHZ različici in zaradi majhne porabe energije ga je proizvajalec razglasil za procesor brez ogljika (Carbon Free Processor), saj naj bi zaradi manjše porabe električne energije bile potrebe po le-tej nižje, s čemer bi se naj zmanjšale tudi emisije ogljikovih derivatov (predvsem ogljikovega dioksida).

Več o novem procesorju si preberite na strani proizvajalca.

13 komentarjev

SSE2 upočasni Opterone?

The inquirer - Na The Inquirerju so pojavila namigovanja (druga stvar je njih resničnost) o hrošču v novem Opteron procesorju. Japonski novinar naj bi bil namreč ugotovil, da se Opteron procesorji z vključenim SSE2 naborom ukazov ob poganjanju aplikacij, ki te ukaze izkoriščajo, upočasnijo do nerazumne meje. Sprva je opazil, da so Opteroni bistveno počasnejši od Intelovih procesorjev, kar je priposoval Intelovi optimizaciji, nakar je ugotovil, da je Opteron serije 242 počasnejši tudi od običajnega AthlonaXP. Celotno zgodbo si lahko preberete na tem naslovu, o nje resničnost, pa presodite sami.

4 komentarji

Vse o SSE

X-Bit Labs - SSE2 je tehnologija procesorskih ukazov, ki jo je sprva patentiral Intel in uporabil v svojih procesorjih, kasneje pa jo je poskušal posvojiti tudi AMD -- v novih x86-64 kompatibilnih procesorjih mu je to z odobrenjem Intela tudi uspelo. Za vse, ki vas zanima, kaj točno SSE in SSE2 sta in kako ju je Intel implementiral v nove Prescott procesorje, so na X-Bit Labs spisali osemstranski članek.

3 komentarji

Nov MP procesor

X-Bit Labs -

Podjetje AMD je predstavilo njihov nov procesor, ki je zmožen delovanja tudi v paru. Athlon MP 2600+, kot se novinec imenuje, tiktaka pri realnih 2,133 GHz, uporablja 266 MHz vodilo, ima 128 kB prvonivojskega ter 256 kB drugonivojskega predpomnilnika, podpiral pa bo 3DNow! ter SSE instrukcije. Procesorji bodo grajeni na Thoroughbred B0 jedru v 0.13-mikronski tehnologiji, proizvajani pa bodo večinoma v Dresdnu.

Druga presenetljiva novica iz AMD-jevih logov pa je ukinitev treh MP procesorjev. Novih modelov Athlon MP 1600+, 1800+ ter 1900+ tako pa uradnih informacijah naj ne bi bilo moč več dobiti, toda saj veste, skladišča nekaterih trgovin so še dolgo polna. Uradno tako na tržišču ostajajo Athlon MP 2600+, 2400+, 2200+ ter 2000+ s cenami od 273 do 153 dolarjev. Tu!

7 komentarjev

SSE2 v AMD procesorjih?

The inquirer - Kot veste, je ena od razlik med Thunderbird-C ter Athlon XP procesorji tudi ta, da je v serijo XP implementiran skupek ukazov SSE podjetja Intel. Dodatka k ukazom SSE, poimenovanega SSE2, katerega je Intel predstavil s oznanitvijo Pentiuma 4, pa nameravajo AMDjevci vgraditi v prihajajoče strežniške procesorje Hammer. Intel se pa po drugi strani noče prenagliti, saj razmišlja, da to leto še ne bi podeljeval licenc za uporabo SSE2. To bi pomenilo, da bi v primeru izdaje Hammerja že to leto, AMD zagotovo občutil nazadovanje, saj se SSE2 zanesljivo uveljavlja. Sicer so pa pri AMDju skoraj prepričani, da do izdaje Hammerja to leto ne bo prišlo. V vsakem primeru - kaj bi naredili vi na mestu kakšnega od izvršnih direktorjev Intela? Prodali licenco AMDju ter si s tem zagotovili razširjenosti skupka ukazov ter dobro ime v softverskih krogih? Ali bi postavili AMD na hladno ter upali, da se bodo razvijalci programske opreme odločili prav za vas?...

4 komentarji

DirectX konferenca

The inquirer - 16. julija (jutri), se bo pričela konferenca, na kateri bodo prisotni številni razvijalci iger in proizvajalci strojne opreme, govorilo pa se bo o DirectX-u in nekaterih novih tehnologijah, ki naj bi jih prihodnje igre vsebovale. Po manjšem sporu med Nvidio in Microsoftom (škoda, ker ni nihče poročal o tem) izgleda, da bo glavno besedo na konferenci imel ATI, ki bo predstavili svoje N-patches (Trueform tehnologija), ki bodo po njegovih besedah končno naredili konec oglatim kolesom, obrazom in podobnim stvarem. Čeprav se je Nvidia sprla z Microsoftom, to ne pomeni, da je na konferenci ne bo. Imela bo kar lep govor, ki bo obsegal preddavanje o GeForcu 3, NForcu in njegovih zvočnih zmožnostih, nekaj pa bo tudi govora o 3DFX-ovih tehnologijah Motion Blur in depth on field. Na konferenci bo prisoten tudi Intel (o AMD-ju zaenkrat ne duha ne sluha ), ki bo razvijalce iger poizkušal navdušiti s svojimi naprednimi ukazi SSE in SSE2. Govorilo naj bi se celo o DirectX 9, katerega uradna...

0 komentarjev

Palomino bo podpiral SSE ukaze

Slo-Tech - Ha, pa so se končno potrdile govorice, ki so dolgo časa krožile po internetu. Palomini, oziroma Athloni 4, bodo imeli vdelano podporo Intelovem podaljšanem naboru procesorskih ukazov, SSE. Zanimivo je, da je AMD kaj takšnega vseskozi zanikal, sedaj pa se je kar naenkrat pojavil Inquirerjev članek, ki potrjuje govorice. Kakorkoli, Athloni 4 bodo podpirali nekakšno mešanico med SSE in SSE2 imenovano SSE+. Verjamem, da gre za pravilno potezo, saj bo Intelov Pentium4 tako izgubil zelo močno podporno točko! Thnx, mitja34!

4 komentarji