»

"Resnica" o Intelovi grafiki

"Obremenilni dokaz"

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs -

Hmm, na spletu se dogajajo tudi stvari, ki niso ne logične ne smiselne. Zadnja stvar, za katero bi pomislili, da jo je moč najti na AMD-jevi strani, so informacije o Intelovem čipovju 845G/GL z integrirano grafiko. In to se je zgodilo. No, pravzaprav AMD na svojih stranih ni predstavil tega konkurenčnega čipovja, temveč ga je želel le očrniti in promovirati svojega. Za kaj gre?

Intelova integrirana grafika je cenejše narave in kot taka ni ravno najprimernejša za poganjanje najnovejših superiornih grafičnih čudes -- iger. Zaradi dotične nezmogljivosti se lahko torej včasih zgodi, da pridejo na plano računalniški škratje in celotna zadeva se usuje tudi na najzanesljivejših sistemih. No, AMD je celotno zgodbo napihnil in privzel, da se...

9 komentarjev

Intel bo začel razpošiljati nova vezna čipovja

X-Bit Labs - Intel naj bi v juliju začel razpošiljati nova vezna čipovja, in sicer i845GE in i845PE. Uradni začetek prodaje teh čipovji pa je sedmi oktober. In kaj novega bosta čipovji prinesli? Čipovji sta naslednji člen v i845 družini (logično[:D]), dodana jima pa bo podpora DDR333. i845GE bo čip z integrirano grafiko, ki naj bi doživela pohitritev, i845PE pa naj le-te ne bi posedoval. Za konec pa še cena - i845GE se bo prodajal po 39 dolarjev, i845PE pa po 34 zelencev. Hkrati z prihodom teh dveh čipov na trg pa naj bi se tudi znižala cena drugim čipov iz i845 družine, in sicer za okrog 2 dolarja.

0 komentarjev

Testi

več strani - Ker je dejansko to enaka stvar, le da gre pri vsaki od točk za drug izdelek, jih bom podal kar v krajšem spisku... Prvi je test Intel Pentium3 Tualatin procesorja. Tualatine vas večina pozna (vsaj po imenu), ker je bilo okrog njih kar nekaj govora. Jedro je namreč v 0.13 ľ in se zato manj greje. i845 čipovje je (skorajda) legendarno Intelovo čipovje, ki naj bi P4 procesorjem omogočilo delovanje na SDRAM pomnilniku. Abit KG7 RAID pa je težko pričakovana DDR matična plošča na AMD761 čipovju.
Test Tualatina
Test i845 čipovja
Test Abit KG7 RAID

2 komentarja

Leadtek in matične plošče

Jaz - Leadtek se je očitno odločil slediti stopinjam svojih precej večjih "kolegov" (ATIja in Nvidie) ter se vreči v posel izdelovanja matičnih plošč. Za razliko od zgoraj omenjenih podjetij pa Leadtek ne bo popoln novinec, saj so pred leti že izdelovali matične plošče. Glede na to, da so njihove grafične kartice tudi pri nas zelo dosegljive in priljubljene, smo lahko upravičeno vznemirjeni zaradi te najave. Pa poglejmo, kaj nam pripravljajo:
  • WinFast 9500DDR: Gre za Socket370 ATX matično ploščo na osnovi VIA Apollo Pro266 čipovja. V 3 DIMM reže bomo lahko natlačili do 3GB PC1600/PC2100 DDR pomnilnika, imela pa bo tudi 5 PCI ter 1 AGP 4x režo. Seveda bo opremljena z raznimi dodatki, kot je ATA100/RAID krmilnik, AC97 zvok ter V-Link povezava med North in Southbridgom čipovja. Tudi na overclockerje niso pozabili: plošča bo omogočala spreminjanje VCora in FSBja od 66 do 250MHz (v korakih po 1MHz).
  • WinFast 9300DDR: Ta plošča je v bistvu MicroATX različica zgornje. Podrobnejši podatki niso na...

0 komentarjev

Super Bypass v AMD 761

Insane Hardware - Nekateri AMDjaši se še kako spomnite Super Bypass funkcije v poznejših revizijah MAD 751 čipovja. Zadevca naj bi odpravila nepotrebne latence med procesorjem in pomnilnikom ter tako precej pospešila sistem. No, zadeva ni nikoli delovala tako, kot je treba saj je še vedno bilo kar nekaj aplikacij in iger, ki je niso marale, toda upanje je ostalo. No, AMD se je odločil stvarco vgraditi tudi v AMD 761 čipovje, na Insane Hardware pa so preverili kako se obnese. Glede na to, da nas bo kmalu zasul plaz plošč z AMD 761 North Bridgom, si članek kar oglejte!

0 komentarjev

Gigabyte GA-6OXE

Hardware Central - No, končno se je pojavila ena plošča za Intelove procesorje, ki bo pospravila z starim, a coolskim BX naborom čipovja, ki je po mnenju mnogih še vedno najboljše čipovje za Intela (overclockano, seveda ). Ta plošča je tako zgrajena okrog i815EP (to kar bi mogel biti že i815E - brez integrirane grafike). Kaj je še zanimivega:
  • 4 dimm reže (512MB max)
  • 6 PCI rež, AGP 4x, CNR reža
  • Dva biosa (če vam virus enega povozi, ali če vam prvega ne uspe flesh-at)
  • 153MHz maksimalna frekvenca vodila
Slin, slin...

8 komentarjev