»

Novosti podjetja Seagate

Seagate - Največji svetovni proizvajalec trdih diskov, ki med drugim dobavlja svoje nosilce podatkov tudi za predvajalnike iPod, Seagate je včeraj v svojem prodajnem programu najavil kar nekaj novosti. Trgu bodo tako ponudili prvi 2,5 palčni trdi disk z navpičnim zapisovanjem podatkov (160 GB model za prenosnike), prvi trdi disk s Full Disc Encryption za podatke, ki zahtevajo višjo stopnjo varovanja, prvi 1 palčni 8 GB disk za prenosne naprave (podobni 6 GB model najdemo v iPodu) ter trdi disk namenjen za vgradnjo v avtomobile (zmožnost delovanja pri temperaturnem razponu od -35 do 85 stopinj).Iz paketa desetih pomladanskih novosti ameriškega podjetja...

10 komentarjev

Seagate Baracuda Serial ATA

X-Bit Labs - V predvčerajšnji novici sem pisal o Maxtorjevem trdem disku, ki med prvimi podpira Serial ATA. Kot vsi veste, ima Serial ATA ožje kable. Seveda se razlikuje tudi po hitrejšem prenosu, ki ima zgornjo mejo pri 150 MB/S. Seveda zaradi majhnosti ne omejuje pretoka zraka, kar je spet ena dobra lastnost.

Tokrat so si na X-Bit Labs pobliže ogledali Seagateov model, ki pravtako podpira Serial ATA in spisali obsežen, kar 17 strani dolg test. Preden so sploh začeli testirati pa so se vprašali, če je SATA sploh hitrejši v praksi kot ATA133. Testirali so z različnimi SATA krmilniki, vendar je na nekaj testih kar nekaj razlike med njimi po hitrosti pisanja ter branja. Tu je še posebaj izstopal model podjetja Silicon Image...

4 komentarji

Seagate Baracuda ATA V

Hardware Zone - Zanimanje za SATA očitno narašča in temu primerno je na trgu vedno več diskov s podporo temu novem standardu. Seagate Barracuda ATA V Plus je odlični predstavnik prvih SATA diskov, ki so primerni za masovno prodajo. Kljub temu, da so to eni izmed prvih, premorejo večje hitrosti kot ATA133 diski. Tako kot ostali diski tega tipa ima tudi ta 8 MB predpomnilnika in plošče, ki se vrtijo pri 7200 obratih v minuti. Kapaciteta, ki jo premore, pa je 120 GB, kar bi moralo zadoščati skoraj vsakomur.

4 komentarji

Maxtor DiamondMax 9 160 GB Serial ATA

OCAddiction - Podjetje Maxtor, znano po odličnih trdih diskih, je izdelalo trdi disk kapacitete 160 GB. Razlikuje pa se od ostalih predvsem po tem, da ima priklop namesto na navadne IDE kable, na Serial ATA prikljček. Serial ATA je veliko bolj uporaben kot "navaden" ATA, ker ima manjši priključek in ožje kable, ki ne zavirajo pretoka zraka po ohišju, poleg vsega pa se razlikuje še po hitrosti saj je največja hitrost 150 MB/s.

Kako pa se disk obnese v praksi? Na OCAddiction so na test postavili ta trdi disk. Teste so izvedli v programih HDTach 2.61, ATTO, SiSoft 2003 in pa PCMark 2002. Po pričakovanjih je disk...

8 komentarjev

Maxtor vs. WD

Tom's Hardware - Ti dve podjetji že kar nekaj časa tekmujeta na področju trdih diskov. Tokrat so si na Tom's Hardware to tekmovanje ogledali pri velikosti 250 GB. Oba diska imata v sebi plošče, izmed katerih vsaka vsebuje 80 GB podatkov, hitrost vrtenja pa dosega 7200 obratov na minuto, kar je že stalna praksa. Velja pa omeniti še 8 MB predpomnilnika, ki odigra veliko vlogo pri prenosu podatkov. Prišli so do zaključka, da sta oba diska izvrstna in da nas bo pri izbiranju čakala težka naloga.

4 komentarji

Seagateovi SATA-diski

X-Bit Labs -

Kot je videti, smo zadnje čase priče pohodu novih tehnologij na računalniškem področju. Danes je tako Seagate storil nov korak k popularizaciji SATA-diskov, saj so štiri mesece za Maxtorjem le začeli prodajati svoje SATA-150 diske, tokrat na ameriških tleh.

Zaenkrat je moči dobiti le 80 in 120 GB inačici z 8 MB prepomnilnika in 7200 rpm hitrostjo vrtenja plošč. Cena manjšega modela bo 160, medtem ko bo cena večjega okroglih 200 dolarjev. Očitno lahko diske te vrste pričakujemo kmalu tudi na Slovenskem. Več o tem.

4 komentarji

37/1

Maximum PC - Kaj dobite, če skombinirate štiri 5400rpm Maxtorje, 7200rpm Maxtorja, in enega 7200rpm Western Digitala? Vse to priključite na Gigabitovo GA6VXE7+ matično ploščo, 1GHz P-III, Promisov PCI IDE ATA/100 kontroler in ATI Rage 128 grafično kartico, za nameček pa še 350-vatni napajalnik.

Odgovora verjetno ne poznate, gre pa za Menažarijo ali Zverinjak po domače. Gre za računalnik, ki ima nameščenih 37 operacijskih sistemov, ki jih izbiramo v petih boot menijih. Vsekakor za knjigo rekordov.

Vas zanima, kaj ima 18-letni lastnik povedati o svoji zverini? Klik.

7 komentarjev

CPU besednjak

Overclockers Australia - Računalniško področje je že tako ali tako preveč natrpano z raznimi kraticami in izrazi, tako da človek kar hitro ne ve več, kaj pomeni določeni izraz ali kratica. Pred kratkim smo videli, kako se na Anandtechu trudijo s svojo FAQ sekcijo, vendar so si fantje projekt zastavili preveč na splošno. Tako smo bili prisiljeni, da poiščemo posebne leksikone, ki se ukvarjajo samo z določenim področjem. Če vas je že od nekaj zanimalo področje centralnih procesorjev (CPU-jev), pa ste se izgubili v toni izrazov, potem je danes vaš dan. Na tej strani lahko najdete na tone razlag različnih pojmov. Seveda pa stran ni primerna samo za zelence, ampak tudi za znalce, ki si lahko na hitro osvežijo svoje znanje.

0 komentarjev