»

Načrti DFI za platformi AM2 in 775

Platforma AM2

AnandTech - Včasih smo navijalci za svoje podvige skoraj obvezno kupovali matične plošče, proizvajalca Abit ( NF7-S še vedno tvori platformo za moj primaren računalnik). Podjetje je pred časom zašlo v težave in čas bo pokazal, ali so sposobni narediti matično ploščo, ki jo bodo entuzijasti dobesedno razgrabili iz polic.

Vendar trg ne počiva in lakoto entuzijastov je nemogoče potešiti, kaj šele, da ne bi imeli nič za pod zob. Do nedavna malo da ne neznano podjetje DFI, je ponudilo izvrstne matične plošče, sposobne neznosnih naporov. Tako velja, da danes DFI nudi plošče, ki prenesejo skoraj da vse.

Ker slika pove več kot tisoč besed, bomo kar grafično predstavili njihove načrte za matične plošče, ki bodo...

4 komentarji

Epox s Socket T in 939 na CeBIT-u

X-Bit Labs - Epox je potrdil govorice, da bo na prihajajočem CeBIT-u 2004 uradno predstavil svoje plošče za procesorje LGA775 in PGA939. EP-5EPA+ bo tako plošča z ležiščem Socket T na naboru i915G, ki bo imela grafično jedro Intel Extreme Graphics 3, PCI Express in podporo dvokanalnemu pomnilniku. EP-9NDA+ na nVidiinem nForce3 bo namenjena AMD-jevim Athlon 64 s 939 pini in podporo dvokanalnemu pomnilniku.

Poleg tega bo Epox predstavil še grafične kartice na GPU-jih GeForce FX 5700, GeForce FX 5700LE oziroma GeForce FX 5500, nekaj izdelkov Bluetooth, sestavljene osebne računalnike s Pentiumi M in še kaj bi se našlo. Klik!

0 komentarjev

nForce II plošče

Tweak Town - nVidiino nForce II čipovje je postalo zelo priljubljeno pri lastnikih AMDjevih procesorjev, saj deluje hitreje kot Viini konkurenkčni izdelki in podpira dvokanalni pomnilnik, ki močno pohitri delovanje računalnika. Ker pa na trgu mrgoli različnih plošč so na Tweak Townu pod drobnogled vzeli 8 plošč, ki temeljijo na prej omenjenem čipovju. Pri navijanju je zmagala Epoxova plošča, medtem ko je bila nasplošno najboljša Gigabytova predstavnica, ki je pobrala tudi nagrado uredništva.

4 komentarji

Prva KT600 plošča: Epox 8KRA2+

Epox 8KRA2+

vir: AnandTech
AnandTech - Poročali smo že o najavi prve KT600 plošče s strani Epoxa. To novo čipovje naj bi bilo predvsem odgovor na nVidiinega aduta nForce 2, ki ponuja fantastično hitrost in zmožnosti navijanja. Tokrat pa so si na Anand Tech pobliže ogledali povsem novo ploščo iz Epoxa, ki sliši na ime 8KRA2+.

Plošča ima podobne karakteristike kot nVidiin nForce 2. To pomeni, da je tukaj predvsem zelo pomembna kakovost izdelave in predvsem hitrost nabora. Na prvem testu -- navijanje -- se je plošča obnesla razmeroma dobro. Na njej je namreč deloval Athlon XP 2500+, katerega je hladil Volcano 7+ stabilno pri 215 MHz FSB. Pri nadaljnjih testih pa je plošča prej kot ne razočarala, saj preprosto ne prehiti plošče...

3 komentarji

nVIDIA nForce2

Velika zmagovalka :)

vir: Nordic Hardware
Nordic Hardware - Na strani NordicHardware so si pogledali kar pet matičnih plošč, osnovanih na nVIDIA nForce2 čipovju. Testirali so Abitovi NF7-S v1.0 in v1.2, Asusovo A7N8X, K7N2G-L podjetja MSI ter Soltekovo SL-75FRN-L. Pri vseh ploščah so si pogledali njihove specifikacije, ceno ter BIOS in jih preizkusili, kako se obnesejo v navijanju, na koncu pa so jih na podlagi različnih testov še primerjali med seboj. Vse mamaplate, razen Soltekove, so si prislužile oceno nad 8 točk od desetih, končna zmagovalka pa je Abitova NF7-S 1.2 s, ki si je prislužila slabih 9 točk. Članek, ki obsega 23 strani, si le poglejte, saj je več kot zanimiv.

1 komentar

Soltek SL-75FRN-L

AthlonXP.com - Na Athlon XP so naredili test matične plošče proizvajalca Soltek na nVidiinem nForce2 čipovju. Kot vsaka taka plošča, tudi ta podpira Dual DDR, AGP 8x, 333/266 MHz FSB, USB 2.0, za zvok pa skrbi Realtekov ALC650 čip. Ponuja tudi dobre overclockarske sposobnosti - FSB je možen tudi do 200MHz. Zraven plošče pa dobite tudi CD z gonilniki in mnogo programi (med njimi je tudi Antivirusni program PC-Cillin 2002, Virtual Drive 7, DriveImage 4), ploščico za zadnjo stran ohišja, kable ... In ne smemo pozabiti, je metalno zlate barve! Če pogledamo ceno - 88$, za to kar nam ponuja ni pretirano draga. Klik!

13 komentarjev

Soltekova nForce2 plata

X-Bit Labs - Osnovne plošče, temelječe na nForce2 čipovju, počasi kapljajo na trg. Tako se je svoj piskerček odločilo pristaviti tudi podjetje Soltek, ki kani na trg v prihodnosti poslati dve plošči, poimenovani SL-75FRN in 75FRN-R. In kaj ponujata? Tukaj je spisek:
  • podpora Socket A Athlonom XP z 100/133/166 MHz vodilom
  • nVidia nForce2 SPP čipovje, vključujoč MCP I/O kontroler
  • 3 DIMM razširitvena mesta za do 3 GB PC2100, PC2700 ali kar DDR400 RAMa. Seveda zadeva podpira dvokanalno konfiguracijo, vendar je za to treba imet dva identična modula
  • 5 PCI ter ena AGP 8x reža
  • dvokanalni ATA 33/66/100/133 kontroler; plošča 75FRN-R ima še Promiseov Serial ATA - 150/ATA133 RAID kontroler z dvema Serial ATA in enim ATA133 konektorjem
  • 6 USB 2.0 priključkov
  • šestkanalna AC'97 integrirana zvočna kartica
  • za navijalce med nami so nastavitve za napetost jedra, RAMa in AGPja, ter seveda nastavitve hitrosti vodila in množilnika
Jah, manjka nekaj stvari, ki jih utegne kdo pogrešati - recimo OgnjenaŽica (IEEE1394),...

0 komentarjev

Soltekova bela plošča

AMD3D - Soltek se je še ne tako dolgo nazaj proslavil s svojimi odličnimi in poceni ploščami za procesorje SocketA, sedaj pa slavo išče tudi s ploščami za procesorje Pentium4. Mogoče mu bo to celo uspelo, saj je trenutno eden izmed redkih proizvajalcev, ki kaj da na izgled in s tem navdušuje tiste, ki so se že zdavnaj naveličali zlatih in zelenih plošč. Nekaj posebnega so namreč plošče iz družine Glacier Silver, ki so obarvane belo, a se srebrno lesketajo. Eno izmed...

1 komentar

Nvidia tudi z nForce gonilniki za Linux

Slo-Tech - Nabor nForce je zares zanimiv primerek, ki ponuja kar nekaj dobrih rešitev. Poleg integrirane grafične kartice tipa GeForce 2 MX 400, ponuja tudi možnost dodajanje DDR modulov v parih in s tem podvojitev prepustnosti, ki je danes še kako pomembna za dovolj dobro in hitro delovanje računalnika, saj se noben uporabnik ne more ravno pohvaliti s "strojem", ki mu zmanjka sape ravno zaradi ozkih grl. Zanimiv pa je tudi MCP, ki v izvedenkah s končnico D omogoča kodiranje in odkodiranje signala AC3 v realnem času. Tu pa nastopi problem, saj so te dobrote lahko do sedaj izkoriščali le uporabniki Oken, medtem ko so bili uporabniki Linuxa tu kot riba na suhem. No, izgleda, da bodo tudi Linuxaši dobili svojo dozo v obliki originalnih Nvidiinih gonilnikov, ki naj bi bili v času mojega pisanja že na Nvidiini strani. In kaj je Nvidio pripeljalo do izdaje Linux gonilnikov? Bojda dejstvo, da je Linux vse bolj priljubljen na PC-jih in da se iz dneva v dan bliža množična razširitev (kolikokrat smo že...

0 komentarjev