»

Predstavitev novega Pinga - 3.1

Slo-Tech - Torej kot verjetno večina ve, je Linux distribucij malo morje, nekatere pa ustvarja celo naše gore listje ... Slo-tech Linux, Slix in seveda Pingo!

Pingo je tisti, ki ste ga morda že srečali na nekaterih računalnikih v slovenskih osnovnih šolah. Pingo je pred kratkim dočakal svoj 3.1 rojstni dan in ob tej priložnosti bo eden od njegovih očetov - Aleš Košir, predstavil kaj se s Pingom dogaja, kje je in kam gre.

To se bo zgodilo v sredo 12. januarja ob 19.00 v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana). Preden kdo vpraša, predstavitev je seveda brezplačna, vsak udeleženec pa prejme tudi komplet CDjev ali DVD te distribucije (tudi to brezplačno).

Pingo ima med slovenskimi distribucijami Linuxa najdaljšo tradicijo, a se večkrat letno pomladi z novostmi, ki jih prinasajo nove izvirne različice paketov in posodobljeni stabilni prevodi v slovenščino. Pingo ponuja predvsem celovit sistem za domačo uporabo. Njegovi paketi so medsebojno usklajeni in večinoma poslovenjeni. Združuje tako orodja za...

8 komentarjev

Linux streže sonarjem na jedrskih podmornicah

Linux Journal - Locheed Martin je ameriški mornarici dostavil kombinacijo Applove strojne opreme in programske opreme, ki teče na YellowDog Linuxu. Zanimivo je, da so iz Xserve G4 vzeli samo notranjost, kar kaže predvsem na to, da obstaja pomanjkanje dobre in zadosti zmogljive PowerPC strojne opreme z AltiVec za vgrajene sisteme. Še en primer, ko je Linux nadomestil komercialne zaprtokodne operacijske sisteme in se izkazal za zadosti stabilnega in varnega. Več o novici.

26 komentarjev

Napredni upravljalniki oken za Unix

OSNews - Ena izmed posebnosti Unixa je, da si lahko sami izbiramo okenski upravljalnik, ki bo skrbel za obnašanje naših oken. Namen okenskega upravljalnika je, da upravlja okna, vendar večina izmed njih (tudi tisti v okoljih Windows, MacOS, KDE in GNOME) samo nudi možnosti, s pomočjo katerih moramo sami poskrbeti za upravljanje oken. Članek na OSNews.com pa predstavlja napredne upravljanike za Unix, ki samodejno razporejajo okna po namizju, ko je to izvedljivo, in ponujajo dodatne možnosti, kot so v zavihke razporejena okna (istega programa), popoln (in hitrejši) nadzor nad okni s tipkovnico in še kaj. Avtor si je ogledal upravljalnike PWM, Ion in WMI, poleg tega pa je predstavil še Exposé, ki...

4 komentarji

RedHat ES 3.0 vs. SuSE Server 8.0

PC Linux Online - Čedalje več je govora o Linuxu kot namiznem operacijskem sistemu, vendar pa je njegova najpomembnejša vloga, ki jo trenutno igra, strežniška. Po večini raziskav tretjina vseh svetovnih strežnikov uporablja Linuxa, znano pa je, da je najpogostejša izbira med spletnimi in poštnimi strežniki. In katero distribucijo uporabiti za strežnik? Za pomoč preberite članek na DevX.com, kjer so si ugledali RedHat Enterprise Server 3.0 in SuSE Server 8.0.

Seveda pa nikar ne pozabite, da obstajajo tudi nekomercialne distribucije.

0 komentarjev

Ocene svežih Linux distribucij

OSNews - Na spletnih straneh OSNews so se pojavile prve ocene novih distrbucij Linuxa, ki smo jih pred dnevi omenjali tudi na Slo-Techu. Ogledali so si Yellow Dog Linux 3.0, priljubljeno distribucijo za Applovo arhitekturo, Ark Linux 1.0-0.alpha6.0, ki bo v prihodnosti morda ena priljubljenejših distribucij za domačo rabo in Mandrake Linux 9.1, ki uradno sploh še ni obljavljen. Obilo prijetnega branja!

0 komentarjev

Knoppix 3.2

DistroWatch - Zvončki, trobentice, mačice, vijolice in drugi znanilci pomladi so sklenili, da od letos naprej medse sprejmejo novo skupino tovrstnih rastlin. To so distribucije Linuxa, ki so se že v svojem prvem mandatu odrezale odlično in se z zvončki borijo za prvo mesto po številu primerkov. Danes se je na širnih poljih in v gozdovih pojavila distribucija Knoppix 3.2, ki prihaja na plošči CD, iz katere se samodejno zažene in namesti v pičlih dveh minutah. Slovi po odlični podpori strojni opremi, ponuja širok spekter programske opreme, je odličen pripomoček za reševanje nedelujočih sistemov in nudi možnost namestitve tudi na trdi disk. Različica 3.2 prinaša namizno okloje KDE 3.1, OpenOffice.org 1.0.2, Evolution 1.2.1 in druge dobrote.

5 komentarjev

Dobri-stari Slackware

Slackware - Očitno smo spet v odbdobju poplave novih ditribucij Linuxa. Pred kratkim nas je pozdravil novi YellowDog Linux, pred vrati je Mandrake 9.1, zdaj pa je tu še legendarni Slackware, ki nosi oznako 9.0. Nova različica nadaljuje Slackwarovo tradicijo preprostosti, stabilnosti in varnosti, njena namestitev - ki je seveda možna le v tekstovnem načinu - pa je za otroke do petnajstih let smrtno nevarna![:D] Slackware 9.0 je zato toliko bolj priporočen mazohistom(tm). Sloni na prevajalniku GCC 3.2.2, uporablja jedro Linux 2.4.20 in seveda obe glavni namizji - KDE 3.1 in GNOME 2.2. Dolvleka in uradna objava.

3 komentarji

YellowDog Linux 3.0

PC Linux Online - Izšla je nova različica ene izmed popularnejših distribucij Linuxa za Applove računalnike -- YellowDog Linux 3.0. Vključuje KDE 3.1, GNOME 2.2, namestitveni program Anaconda, ki je v glavnem RedHat-ovo delo. Obljublja nam še enoten občutek in izgled med različnimi okenskimi upravljalniki, kar spet močno spominja na RedHat. ISO-datoteke še niso na voljo, saj je YellowDog znan po tem, da tovrstno obliko distribucije izda nekoliko pozneje, sicer pa YellowDog velja za eno najstabilnejših distribucij sploh. Izvirna novica.

0 komentarjev

GNOME 2.2.1

GNOME - Projekt GNOME je 16. marca naznanil izid GNOME 2.2.1 -- nove različice priljubljenega namizja za operacijski sistem Unix in njegove izpeljanke, znanega predvsem uporabnikom Linuxa. Je tudi privzeto okolje najbolj razširjene distribucije Linuxa -- Red Hat. Serija 2.2.x je namenjena odpravi hroščev, prevajanju in splošnim izboljšavam in olepšavam. Nadgradnja na različico 2.2.1 je priporočena vsem, saj vsebuje najboljšo izdajo Nautilusa (upravljalnika datotek) doslej, ki je hitrejša in stabilnejša od prejšnjih.

Natančnejša predstavitev serije 2.2.x, slike in prenos so na voljo na njihovi strani.

1 komentar

Nova konkurenca Volji?

Slo-Tech - Ponudnika internet storitev, Voljo, poznamo domala vsi. Pojavil pa se je nov, ki vam prav tako omogoča brezplačno uporabo interneta (plačajo se le impulzi Telekomu Slovenije). Na internet strani Butn.net si lahko preberete postopek -- in že lahko uporabljate internet. Povem naj, da je postopek še preprostejši kot pri Volji, saj za uspešen začetek uporabe interneta ne potrebujete registracije, oz. kot pravijo na svoji strani, "Za priklop na internet ne potrebujete posebnega uporabniškega imena in gesla. S čarnovnikom naredite novo povezavo, vpišete telefonsko številko, pritisnite poveži in že ste butneni na net!" Vse ostalo, kar vas utegne zanimati, si preberite na njihovi strani. Klik!

p.s.: O hitrostih nam pa le poročajte...[;)]

17 komentarjev

Yellow Dog Linux 2.0

The Duke Of URL - The Duke of URL je objavil test Yellow Dog 2.0 linuxa. Le ta bazira na Red Hatu 7.0, ki je narejen za PowerPC platforme ter IBM RS/6000 procesorje. Test obsega PPC vs. X86 Linux benchmark, inštalacijo, vmesnik in veliko več. Z njim so bili zelo zadovoljni, saj je bil zelo enostaven za uporabo. Pa tudi vse drugo je delovalo brez problemov. Test si lahko ogledate TUKAJ .

0 komentarjev

Še en Linux za Apple - Mandrake PPC Linux

Linux Weekly News - Izgleda, da Yellow Dog Linux ni več dovolj, saj se je pojavila nova različica Linuxa, ki je namenjena Applom – Mandrake PPC (Power PC) Linux. Mandrake in Apple sledita istim načelom: ponuditi kar se da uporabniku prijazen operacijski sistem. Mandrake PPC Linux je trenutno še vedno verzije beta, kar pomeni, da je še v preizkušanju. PPC Linux je trenutno na voljo za računalnike G3 in G4, več informacij o njem, pa najdete tukaj.

0 komentarjev