»

Test Tyanove "Thunder" Dual SocketA platke

Overclockers.com.au - Na Overclockers Australia so naredili test Tyanove "Thunder" Dual SocketA matične plošče. Testni sistem je vseboval 2 Palomino procesorja pri 1.2 Ghz, Tyanovo matično ploščo, 256 MB Samsungovega DDR RAMa, Taisolove procesorske hladilnike in kot se spodobi za tak sistem, tudi močan napajalnik (Delta 465 W). Plošča je namenjena bolj serverjem, kot pa navadnim uporabnikom in overclockerjem, saj nima v BIOSu niti ene nastavitve za navijanje. Mogoče tudi zaradi tega, ker je BIOS beta verzije (test plošče je eden bolj zgodnih, zato ne gre pričakovati še kake blazne popolnosti). Ploščo so poslali tudi skozi različne teste. Rezultati so sicer precej impresivni, vendar jih je treba jemati bolj z rezervo, saj gre za enega bolj zgodnjih testov, so pa dober pokazatelj, kaj lahko pričakujemo v prihodnje. Na isti strani najdete tudi goro slik.

3 komentarji

SiSov prodor na DDR trg

X-Bit Labs - Tajvanski proizvajalec veznih čipovij, SiS, je zadnje čase precej agresiven. Na to kaže tudi novo DDR čipovje z imenom SiS735, ki ga podjetje oglašuje kot najboljšo low-cost SocketA DDR izbiro. Celotno čipovje se nahaja v enem samem čipu, podpira pa do 6 USB priključkov, ATA100 diske, 6 PCI Master naprav ter, najpomembneje, tako DDR kot PC 133 SDR. Posebej slednja postavka je zelo zanimiva, saj čipovje SDRAM podpira na dva načina: skozi posebne TwinMosove 184 pinske SDRAM module, vgrajena pa je tudi podpora za navadne SDRAM reže. SiS prav tako obljublja, da bo čipovje ponujalo boljše performanse kot katerokoli DDR čipovje na trgu, toda te napovedi bomo raje vzeli z rahlim zadržkom.
Edini potencialni problem je še vedno precej omejena proizvodna zmogljivost, težava, ki pesti SiS že kar nekaj let. Proizvajalci matičnih plošč so zaradi tega precej skeptični in izdelke na osnovi SiS735 sta do sedaj najavila samo ASUS in ECS. ASUSova plošča, ki bo nas verjetno bolj zanimala, se bo...

1 komentar

Uvod or something

Jaz - Huhu, moram priznati, da se je ta teden začel precej obetavno za vse fanatike med nami, saj so novice, kot boste videli, polne najrazličnejših projektov, ter vsega povezanega z ohišji, hlajenjem in modificiranjem. Moram priznati, da zadnje čase moderske scene nisem kaj preveč spremljal (po pravici povedano nisem spremljal nič ), zato me toliko bolj veseli, da je še vedno tako živa in inovativna. Pa poglejmo!

0 komentarjev

ALi dobil Intelovo licenco

X-Bit Labs - Ko smo že pri Pentiumih4 povejmo tudi, da je licenco za izdelovanje veznih čpovij za ta procesor dobilo drugo neodvisno podjetje. Tako je prvi med tajvanskimi proizvajalci veznih čipovij licencno dobil prav ALi (čeprav je bilo za pričakovati, da bo to SiS). Seveda ALi ne počiva in tako je P4 vezno čipovje že na risalnih deskah. Izzid je pričakovan nekje ob koncu tega leta, čipovje pa bo podpiralo PC133 SDR DRAM in DDR DRAM. Prav tako bo vsebovalo nekaj posebnosti, kot naprimer AGP 8x in posebno High Speed Link Bus vodilo med South in North Bridgom.
Sedaj čakamo samo še na odobritev licence VIAi in SiSu in era poceni P4 veznih čipovij se lahko prične.

0 komentarjev

VIA uspeva z DDRjem

več strani - Pred parimi dnevi se je zaključil VIAin "DDR Summit" v Taipeiju. Sodeč po številu udeležencev in stvareh, ki so jih predstavili, se DDRju obetajo svetli časi. Najbolj vidni so bili proizvajalci matičnih plošč, saj je velika večina pomembnejših proizvajalcev predstavila svoje DDR izdelke na VIA Apollo Pro266/ KT 266 čipovju. Če vas zanima več o le teh (ter mogoče kakšna slikica novih platk), potem le usmerite brskalnike na Akibo!

Seveda nam vse plošče sveta ne koristijo brez dejanskega pomnilnika in tudi tukaj so prizadevanja VIA in AMDja obrodila sadove. Predstavniki Samsunga, Microna in Hyundaija so namreč najavili, da so pripravljeni za masovno proizvodnjo in pocenitev DDR pomnilnika (na žalost niso povedali, kdaj naj bi se to zgodilo). Če se bodo ti trije giganti kmalu zganili, jim bosta morala slediti tudi Elpida in Infineon, teh 5 podjetij pa proizvede kar štiri petine celotnega pomnilnika, ki je trenutno na voljo!

Optimistične so tudi VIAine napovedi, saj podjetje upa, da bo v...

0 komentarjev

Quest for the Tihi Rachunalnik

Euro Gamer - Raznim člankom o utišanju računala sej pridružil še eden in sicer EuroGamerjev. Žal bi težko rekel, da gre za zelo informativen članek, poln inovativnih tehnik za utišanje posameznih komponent, saj me je celotna zadeva bolj spominjala na predstavitev prodajnega programa podjetja QuietPC. Če torej ne poznate tega podjetja in njihovih zanimivih izdelkov, si zadevo le oglejte, drugače pa raje pojdite brati kaj bolj koristnega.

0 komentarjev

VIAini načrti

Jaz - V svojem stostranskem stilu je Sharky objavil še eno analizo, tokratk načrtov največjega neodvisnega proizvajalca veznih čipovij, VIA. Podjetje je zadnje čase res kar hiperaktivno in moram priznati, da pripravljajo nekaj zanimivih stvarc (P4 čipovja, Dual SocketA čipovja...), tako da si zadevo le oglejte. Thnx, Mate.

0 komentarjev

Dual AMD platke prihajajo!

Jaz - Glede na to, da mi je povezavo na te slikice poslalo vsaj ducat ljudi, sem jih seveda moral objavit. Gre za slike prve Dual SocketA plošče, in sicer gre za Tyanovo AMD 760MP platko. To je vsekakor pozitivna novica, saj pomeni, da plošče ostalih proizvajalcev niso tako daleč. Seveda mi ni potrebno poudarjati, da na Dual SocketA plošče čaka kar nekaj ljudi. Upajmo le, da si AMD ne bo začel izmišljevati raznih omejitev (SMP nekompatibilnost Duronov ali kaj podobnega)...

0 komentarjev

Nova čipovja še daleč

X-Bit Labs - Pred kakšnim mesecem se je precej špekuliralo o vseh novih igralcih na področju veznih čipovij, saj so svoje namere objavili pri Nvidii, ATIju in Micronu. Tudi napovedi o izzidu so takrat zvenele precej optimistično, toda realnost je drugačna. Nobeno od teh podjetij (ok, razen Microna...) se še ni ukvarjalo z načrtovanjem, izdelavo in dobavljanjem veznih čipovij, tako da je "zamuda" v bistvu kar upravičena. Namreč, kot trenutno kaže bomo prve matične plošče z Nvidiinim Crushom (DDR in SDR podpora, integrirani GeForce2 MX, SocketA) videli šele proti koncu leta, ATIjeve (DDR, integrirana RADEON grafika, Socket 370) in Micronove (že v NorthBridge integriranega 6/8MB L3 predpomnilnika, DDR podpora, SocketA) pa komaj naslednje leto. Kot vidite, je vse živčno čakanje odveč, tako da lahko na zgoraj omenjene možnosti za nekaj časa kar pozabite!

0 komentarjev

Računalniški sistemi

Jaz - Moram priznati, da sem za to stran slišal prvič nekaj minut nazaj, ko mi je V-I-P preko IRCa posredoval povezavo. Stran z imenom Računalniški sistemi je slovenska stran, na kateri boste našli seminarske naloge študentov računalništva o strojni opremi. Naloge (lahko bi jim rekli tudi članki) pokrivajo splošne dele računalnikov, pa tudi nekatere bolj zanimive tehnologije, kot je naprimer RAID. Zadeve so kar zanimive, tako da si zadevo le oglejte. Seveda ne gre za profesionalne članke, tako da to imejte v mislih, toda količina informacij je vseeno velika.

4 komentarji

Brookdale še ne tako kmalu

Sharky Extreme - Sodeč po Sharky Extremu je na voljo nekaj novih informacij o Intelovem Brookdale čipovju. Gre za Pentium4 čipovje, ki naj bi ta procesor približalo povprečnim uporabnikom, saj bo podpiralo SDR in DDR pomnilnik. Torej, prvo bo na voljo SDR verzija, in sicer predvidoma septembra 2001, DDR različica pa naj bi bila nared do januarja 2002. Precej pozno, vsaj v primerjavi z AMDjev, toda med tem časom jih bo reševalo VIAino DDR čipovje ( če bo podprto, seveda ).

0 komentarjev