»

Asustekove ''Springdale'' plošče s Kitajske?

X-Bit Labs - Lansko leto je podjetje ASUS ustanovilo svojo podružnico na Kitajskem, imenovano Asustek, z namenom, da bi izdelovala matične plošče nižjega cenovnega razreda. Na X-bit Labs pa so pravkar zvedeli, da bodo tam proizvajali tudi plošče, osnovane na i865 vezju, poznanim tudi pod imenom Springdale. Najverjetneje se je ASUS odločil za to potezo zaradi nizkih stroškov izdelave plošč na Kitajskem. Temu primerno bo verjetno nekoliko nižja tudi cena končnih produktov. Domneva pa se, da lahko iz Asustka pričakujemo tudi plošče izdelane za procesorje s Socket A podnožjem. Klik!

0 komentarjev

MSI GNB Max

NexusHardware - Zadnje čase nas podjetje MSI kar preseneča z svojimi produkti. Tokrat so si na NexusHardware ogledali njihovo ploščo GNB Max, ki je zgrajena na Intel Granite Bay čipovju, ter podpira DDR 266 module, ki pa delujejo v paru. V reže lahko vtaknemo največ 4 module do max. 4 GB, ima AGP 8X priključek ter 5 PCI rež, 6 USB 2 priključkov ter 2 firewire. Seveda so pri MSI-ju vanjo vgradili tudi gigabitno mrežno kartico.

Na matično ploščo lahko vtaknete P4 in Celeron procesorje, ki imajo 400/533 MHz FSB. V biosu pa je omogočeno, da ga lahko navijete na maksimalno 200 MHz FSB. Plata je sicer hitrejša od nekaj ostalih z intelovim naborom, a so bili pri testu nad njo...

0 komentarjev

MSI bo izdeloval matične z ATI-jevim chipsetom

The inquirer - Še pomnite sago o prehodu tajvansekga giganta MSI k podjetju ATI, da bi izdelovalo Radeone? Kot kaže, iz tega ne bo nič, a vseeno nismo daleč od resnice, saj naj bi MSI in ATI res sodelovala. Po poročanju Inquirerja naj bi MSI izdeloval matične plošče z ATIjevim čipsetom imenovanim RS300, ki bo podpiral Intelove procesorje P4. Matične plošče s tem čipsetom naj bi bile hitrejše od intelovega Canterwooda. Celoten članek pa si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

MSI 648-Max

HardOCP - Da, ponovno test matične plošče. Na [H]ardOCP so si namreč danes ogledali in stestirali matično ploščo podjetja MSI z imenom 648-Max. Plošča se zgleduje po imenih plošč Abit MAX, po čemer lahko sklepamo, da ima polno dobrot. DDR400, AGP 8x ter USB2.0 so že stalnica, za povrh pa je MSI ploščo odel še v zapeljivo rdečo barvo. Klik!

0 komentarjev

ASUS A7N266 - nForce plošča

The inquirer - nFoce je vsekakor vroč nabor, ki ga marsikdo kar težko pričakuje, saj na papirju izgleda zares izjemno, zato se je marsikatero podjetje, ki izdeluje matične plošče odločilo, da ga podpre. Za nas bo precej zanimiva plošča ASUS A7N266, ki bo gotovo zadovoljila tudi navijanja željne osebke. Njene specifikacije bodo:
  • Podpora procesorjem AMD Athlon/Duron s frekvencami od 550 MHz do 1.4 GHz

  • nForce Platform Architecture z 200/266 MHz FSB, vgrajeno GeForce 2 MX grafično kartico in podporo 6 kanalnemu zvoku

  • 3 DIMM reže, ki bodo podpirale do 1.5 GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM pomnilnika

  • 5 PCI, 1 AGP Pro in 1 ACR reža

  • vgrajena LAN kartica

  • vgrajen RAID krmilnik

  • 2 UltraDMA 100/66/33 kanala

  • ATX faktor

The Inquirer navaja, da bo to najverjetneje edina matična plošča, ki ne bo uporabljala Nvidiinega referenčnega dizajna, ampak bo izdelana v ATX obliki. Videli jo bomo v Q3 2001, se pravi nekje v zelo bližnji prihodnosti. ...

2 komentarja

nForce in problemi

več strani - Izgleda, da za zamujanje Nvidijinega čipseta niso krivi le previsoki proizvodnji stroški, temveč ima proizvajalec tudi težave z samim čipsetom. Kot je znano je nek proizvajalec matičnih plošč povedal, da ima Nvidija velike probleme predvsem z integriranim zvočnim čipom v samem čipsetu, ki naj bi kot prvi imel Dolby Digital Encoder. Izgleda, da se je Nvidija pri sami napovedi malo uštela. Vendar ne glede na probleme in dvomesečno zamudo bomo čipset dočakali in sigurno bo bil dobra izbira za poceni matične plošče, saj noben proizvajalec ne ponuja all in one čipseta, ki ima integrirano tako hitro grafiko ter DDR-ram podporo.

4 komentarji

P3 dražji od P4

The inquirer - Nemogoče? Niti ne. Intel se zadnje dni zelo trudi znižati ceno svojih P4 procesorjev (29. april). Tako da bo po 29. aprilu P3 933MHz stal več kot P4 1.4 GHz.
Ne smete pa pozabiti, da v primeru nakupa P4 procesorja potrebujete še novo matično ploščo. P4 matična plošča pa potrebuje drugačno ohišje kot današnje. Torej morate kupiti še novo ohišje. Na koncu boste ugotovili, da se vam celo ne splača kupiti P4, kljub novi ceni. Ugotavljam, da je ta pocenitev dobra samo za eno stvar. To je, da bo AMD zaradi Intelovega znižanja pocenil svoje procesorje. Saj poznate tisto reklo: vse je za nekaj dobro.

10 komentarjev

Ali bo Intel prenehal izdelovati matične plošče?

X-Bit Labs - Na X-Bitu se poigravajo s precej resnimi špekulacijami, in sicer o nameri Intela, da popolnoma zapusti trg matičnih plošč in se bolj posveti drugim stvarem. Koliko so govorice točne bomo verjetno izvedeli zelo kmalu, toda poglejmo si dejstva, ki govorijo v prid trditvi:
  • Intel bo zaprl tovarno v Puerto Ricu, kjer proizvajajo matične plošče.
  • Intel že dve četrtletji ni odposlal ene same matične plošče.
  • Samo izdelovanje plošč za Intela niti pod razno ni tako donosno, kot so recimo procesorji.
  • Po nekaterih virih naj bi Dell, eden izmed največjih kupcev Intelovih matičnih plošč že stopil v kontakt z največjimi Azijskimi proizvajalci, kot so ASUS, MSI, Gigabyte.
Po tem sodeč je Intelova poteza kar upravičena in sploh ne težko verjetna, toda moramo se vprašati kaj bo s podporo za procesorje višjega ranga. Zaenkrat na svetu ni veliko proizvajalcev, ki so pripravljeni in sposobni izdelovati matične plošče za serverske procesorje najvišjega ranga in tako bi recimo Itaniumi ostali brez podpore, kar...

0 komentarjev