»

Novi čipi temelječi na 3dfx tehnologiji?

Slo-Tech - To novico mi je poslal OZZY:
Grafična naj bi bila predstavljena naslednji mesec. The Inquirer poroča o novi grafični kartici, kar pa v današnjem času ni nič novega. Vendar je presenetljivo to, da naj bi grafično izdala do sedaj neznana firma 3DPower. Čeprav naj bi grafično izdelovala firma Absolute Power, eden od izdelovalcev grafičnih z NVIDIA čipi, naj bi po The Inquierjevih novicah nova kartica v veliki večini bazirala na nikoli izdanem Rampage-u, ki ga je razvijal 3Dfx. Če se malo spomnimo kaj naj bi čip Rampage prinesel. Hitrost jedra naj bi bila 200Mhz, opremljen pa naj bi bil tudi z DDR-RAMom. Vseboval naj bi 4 rendirne cevovode in T&L enoto. To vse nas kar malo spominja na GF2 GTS kartice. V 3DPower naj bi bil večinoma zaposelni bivši delavci 3Dfx-a. Pravico do patentov pa je dobila NVIDIA z prevzemom le tega, ki pa ni imela interesa, da bi izdala kartice z Rampage čipom. Če je temu tako potem naj ne bi bile daleč sodni epilogi med obema firmama. Če je vse skupaj samo...

15 komentarjev

ELSO ATI ne zanima

PCrave - Fantje s strani PC Rave so nekatere večje OEM proizvajalce grafičnih kartic prosili, da komentirajo ATIjevo namero o prodaji grafičnih čipov in tudi povedo svoje načrte v zvezi s tem. Prva se je oglasila nemška ELSA:
 • PC Rave: Sedaj, ko je ATI spremenil svoj dosedanji način poslovanja, ali je možno, da bomo videli ELSA ATI kartico?
 • ELSA: ELSA nima nikakršnih načrtov o uporabi ATIjevih čipov
Elsin odgovor ni niti malo presenetljiv, saj gre za dolgoletnega strateškega partnerja Nvidie. Počakajmo na odgovore drugih proizvajalcev!

0 komentarjev

3dfx Rampage

vir: Guru 3D
Guru 3D - Fantomska kartica, ki ni nikoli obstajala. Ko je Nvidia prevzela 3dfx, je uničila vse njihove projekte. Eden teh je bil tudi zelo obetavni Rampage, ki bi, če bi izšel, predstavljal konkurenco GeForce3. Danes pa so se na Internetu začele pojavljati informacije, da je nekaj prototipov Rampage-a le izšlo. Spregovorili naj bi bivši 3dfx-ovi inžinirji. Pojavile so se tudi fotografije (spodaj). Specifikacije Rampage čipa naj bi bile:
 • 4 pasovni SLI (2 Rampage čipa and 2 T&L enoti)
 • 32-512 MB podpora pomnilniku na kartici (200MHz DDR)
 • 12.8GB/s pomnilniške prepustnosti
 • 1.6Gigapixel fill rate (frekvenc jedra 200MHz)
 • 150 milijonov trikotnikov/s
 • AGP4x, 0.18 mikronska tehnologija izdelave,...

16 komentarjev

MSIjevi načrti za začetek 2001

PC Stats - Na PC STATS smo pred nekaj dnevi videli najavo vseh prihajajočih ABITovih plošč, sedaj pa so se fantje spravili nad MSI. Objavili so pregled vseh MSIjevih plošč, ki bodo na voljo v prvem četrtletju 2001. Zadevo se izplača pogledati, saj so opravili temeljito delo in opisali ter poslikali veliko večino plošč, ki jih je res ogromno! Očitno so MSIjevci zares produktivni... samo različnih K7 plošč je (najmanj) 5!

0 komentarjev

Čipovja...

X-Bit Labs - Na tej japonski strani so objavili zelo zanimive informacije o načrtih vseh pomembnejših proizvajalcev veznih čipovij. Koliko je ta info zanesljiv bomo še videli, toda meni se zdi, da ne gre za kakšno izmišljotino.

...
Proizvajalec Čipovje Izid Pomnilnik Lastnosti
AMD Athlon/Duron
AMD AMD-760 Q1 DDR  
ALi MAGiK 1 Q1 DDR  
SiS SiS735 Q1 DDR  
AMD AMD-760MP Q2 DDR SMP
VIA KT266 Q2 DDR  
NVIDIA Crush12 Q2 DDR NV11 grafika
Micron Mamba Q3 DDR Integriranih 8MB L3 cachea
ALi M1667 Q4 DDR AGP 8x, High-Speed Link
API Caspian ? DDR SMP
Micron Shotgun ? DDR Rendition grafika
ATI ArtX3 ? DDR Integrirana grafika
NVIDIA Crush18 ? DDR NV17 grafika
Intel Pentium III
VIA Apollo Pro266 Q1 DDR SMP
SiS SiS635 Q1 DDR  
VIA Apollo Pro266T Q2 DDR SMP
ALi Aloddin Pro 5 Q2 DDR  
Intel i815 B-step Q2 SDR  
Micron Copperhead ? DDR SMP
Serverworks HE-SL ? DDR SMP
ATI ArtX2 ? DDR Integrirana grafika
Intel Pentium 4
Intel Brookdale Q3 SDR  
VIA PX266 Q4 DDR  

1 komentar

Nvidia ne bo uporabila 3DFXovih čipov

X-Bit Labs - Nvidia je danes objavila novico, da ne bo uporabila nobenega izmed 3DFXovih čipov ali načrtov za čipe za katerega od svojih prihodnjih produktov. Obljubili so le, da bodo preučili možnost vgradnje katere od pridobljenih tehnologij v svoje produkte enkrat v nedoločeni prihodnosti. To je seveda precej žalostno, saj so Rampage čipi, od katerih nas je ločil le še kakšen mesec, bili zelo obetavni. Pa poglejmo, kaj vse smo izgubili s prodajo 3DFXa:
 • Daytona:Verjetno bolj poznan kot VSA-101. Čip naj bi bil izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji, deloval bi pri 200MHz, podpiral pa bi AGP 4x in dva renderirna cevovoda. Dobava naj bi se začela že koncem tega leta.
 • Rampage Rev.A: Prva različica Rampaga naj bi bila izdelana v 0.25 mikronski tehnologiji, delovala pa bi pri 200MHz. Čip bi podpiral 32MB pomnilnika, AGP 4x ter 4 renderirne cevovode. Pojavil naj bi se v začetku naslednjega leta.
 • Rampage Rev.B:Ta verzija naj bi bila izdelana v 0.18 mikronski tehnologiji, delovala pa bi pri 225MHz. Vse...

2 komentarja

Prve "neoriginalne" VSA-100 kartice

X-Bit Labs - 3DFX se je zaradi znanih težav moral odločiti za ponovno prodajo čipov neodvisnim proizvajalcem. Prvo so bili naprodaj Voodoo3 čipi, sedaj pa tudi VSA-100. Tako je PowerColor že najavil in začel prodajati Evilking IV kartico, ki je opremljena s VSA-100 čipom ter 32MB pomnilnika. Za razliko od originalnega 3DFXovega Voodooja4 4500, je na tej kartici tudi TV-Out izhod. Cene naj bi se gibale okoli 130$.Razlog za prodajo starih čipov je verjetno to, da se bo še ta mesec začela proizvodnja in prodaja VSA-200 (ali VSA-101 po novem), aka Daytona čipov. V bistvu gre za VSA-100ke, ki bodo izdelane v 0.18 mikronski tehnologiji, kar pomeni manjšo porabo energije in doseganje višjih delovnih frekvenc (okoli 200MHz). Na žalost pa ne bo napovedovane podpore DDR pomnilniku...

1 komentar

Šokantne novice o 3DFXu

CNN - Še ena novička o 3DFXu, ki pa me je zelo presenetila. Sodeč po tem CNNovem članku bo podjetje popolnoma prenehalo izdelovati lastne kartice, in se bo skoncentriralo na prodajo čipov neodvisnim proizvajalcem ( tako kot Nvidia ). To je seveda radikalna sprememba, lahko bi rekli tudi korak nazaj za 3DFX, saj je podjetje leta 1998 kupilo STB in tako dobilo proizvodne zmogljivosti. To tovarno bodo seveda zaprli... Koliko so te novice resnične in koliko ne presodite sami, jaz pa jim želim vso srečo!

2 komentarja

Optimistični 3DFX

X-Bit Labs - Na Comdexu 3DFX ni pokazal nič presenetljivega, zato pa so več govorili o svojih načrtih za prihodnost. Trenutno je podjetje popolnoma skoncentrirano na razvoj Rampage čipov in prve kartice naj bi se pojavile na koncu prvega četrtletja oziroma začetku drugega, leta 2001. Če bo to res ali ne, bomo videli, toda v prid temu podatku govori tudi dejstvo, da jim je ravno te dni uspelo narediti popolnoma delujoč primerek silikona. Še en zanimiv podatek pa je to, da 3DFX v prvem četrtletju 2001 namerava začeti prodajo VSA-200 ( Napalm LC ) čipov neodvisnim proizvajalcem, tako da bomo verjetno videli tudi kakšnega neodvisnega "Voodooja5".

7 komentarjev