»

GV-R9200VIVO

Digit Life - Vsem znano podjetje Gigabyte je na tržišče poslalo novo grafično kartico z oznako GV-R9200VIVO, ki je v bistvu ATI Radeon 9200LE. Vsebuje 128 MB pomnilnika s hitrostjo 400 MHz, njegov procesor pa tiktaka z 250 MHz. Na kartici najdemo analogni ter DVI priključek, velja pa še omeniti, da ima kartica podporo VIVU. Predvsem pa je bodo veseli vsi ljubitelji tišine - hladilnik na tej kartici je namreč pasiven. Klik!

2 komentarja

Mini ITX plošča

Slo-Tech - Na medmrežju se pogosto pojavljajo testi ATX matičnih plošč, katere najdemo v skoraj vseh računalih. Manj pogoste pa so Mini ITX/ATX, katere najdemo v manj zahtevnih računalnikih, katerih prednost je predvsem majhnost in kompaknost. Na izgubljenih vezjih, so si ogledali ploščo VIA EPIA-M, ki je zgrajena po prej omenjenem standardu. Na plošči lahko tiktaka 1000 MHz procesor, če pa se odločimo za 500 MHz verzijo, ga lahko ohladimo samo s hladilnimi rebri. Na mamaplato lahko priklopimo eno PCI napravo, 1 GB DDR pomnilnika in dve IDE enoti. Seveda pa ne smemo pozabiti na konektor za napajanje in na konektor za...

7 komentarjev

GigaCube ni Gigabyteova!

DigiTimes -

Hja, kaj naj rečem. Računalništvo je področje, kjer so spremembe najhitrejše, kjer podjetja najhitreje spreminjanjo svoje taktike in kjer se tudi potegavščine in neresnice širijo najhitreje -- prek interneta, kakopak. Še včeraj smo poročali, da naj bi bil Gigabyte predstavil novo blagovno znamko GigaCube, danes pa so na spletu že drugačne informacije.

Le nekaj ur kasneje so namreč na DigiTimes objavili novico, da je Gigabyte celotno zadevo uradno zanikal. Dotično blagovno znamko naj bi bil registriral Info-Tek Corporation (krajše ITC), podobnosti med imenoma GigaByte in GigaCube pa naj bi mnoge napeljale na nepravilen sklep o njuni sorodnosti. GigaByte ima res v lasti 30 odstotkov ITC-jevih delnic, prav tako sta tudi gospodarsko povezani, a GigaCube ostaja v lasti ITC-ja.

Vse kartice, ki so bile omenjene v včerajšnji novici bo tako proizvajal ITC, njihove specifikacije pa se naj ne bi bistveno spremenile. Izvorna novica.

0 komentarjev

Gigabyteova hči

Digit Life - Gigabyte se je odločil ustanoviti nov pododdelek za proizvodnjo grafičnih kartic poimenovan JingXing. V bližnji prihodnjosti naj bi ta oddelek skrbel za izdajanje grafičnih kartic na R350 in RV280 grafičnih procesorjih. JingXing bo tako deloval ločeno od Gigabytea, ki se bo odslej posvečal predvsem high-end rešitvam. Prva blagovna znamka, ki jo bo JingXing uporabljal, bo GigaXCube. Obetajo se nam torej naslednje dobrote:
  • dve različici Radeona 9800 Pro s 128 in z 256 MB DDR pomnilnika,
  • štiri različice Radeona 9600: ena s 64 in tri s 128 MB DDR pomnilnika, od teh Pro in VIVO verziji,
  • tri Radeon 9200 (ATX) različice: s 64 in 128 MB DDR pomnilnika, na voljo tudi VIVO verzija in
  • dve verziji Radeona 9200 Pro -- s 64 in 128 MB DDR pomnilnika.
Radeoni 9800 Pro so nam obljubljeni še ta mesec, medtem ko bodo ostali dostopni prihodnji. O cenah še ni podatkov. Izvirna novica.

2 komentarja

Radeoni z 256 MB pomnilnika?

X-Bit Labs - Še pred kratkim smo se spraševali, kaj nam bo prineslo povečanje količine pomnilnika na grafičnih karticah s 64 na 128 megabajtov. No, proizvajalci se očitno bijejo predvsem bolj za višje cifre, kot dejanske zmogljivosti, saj Xelo in Tyan že napovedujeta svoje Radeone 9700 z kar 256 megazlogi™ RAMa, kjub temu, da trenutni Radeonov PCB dovoljuje največ 128 MB. Kaj bo še dodatnih 128 MB RAMa doprineslo k zmogljivostim, mi sicer ni jasno, bo pa to dobra vaba za bogate kupce, ki so jim pomembne zgolj številke. Klik!

7 komentarjev

128 MB grafične kartice

Digit Life - Zelo daleč nazaj, so bile grafične kartice z enim megabajtom pomnilnika. Ta se je potem vedno povečeval in sedaj smo prilezli do nekje 64 MB pomnilnika. Nekaterim podjetjem pa to še ni bilo zadosti in hoteli so več. Tako so nastale kartice s 128 MB pomnilnika. Test 3 takih kartic so se lotili pri Digit-lifeu in ugotovili, da več ni nujno boljše, saj recimo Radeon 7500 sparjen s 128 MB SDR(!) pomnilnika deluje slabše kot ista kartica s samo 64 MB SDR pomnilnika. Tudi Geforce 2 Titanium se s 128 MB DDR pomnilnika ne obnese prav nič bolje od tistega z 64 MB DDR pomnilnika, zatorej, zapomnite si, pri pomnilniko dosti bolj kot velikost pomembna hitrost! Če koga še vedno nisem prepričal, naj se prepriča sam.

6 komentarjev

Gigabyte in ATI

X-Bit Labs - Za Gigabyte je bilo znano, da se bo spravil v proizvodnjo grafičnih kartic, temelječ na procesorjih podjetja ATI. Podjetje je napovedalo, da bo izdajalo samo OEM izvedenke, sedaj pa popravljajo svojo izjavo ter naznanjajo, da se bodo spravili v produkcijo Retail (šatulja + gonilniki + igrica + kabli) kartic. Družina Gigabytovih lepotic se bo imenovala Maya ter bila grajena na čipih od R200 (ki ga uporablja Radeon 8500) pa vse do Rage 128 PRO. Sicer točnih specifikacij še niso izdali, tako da moramo za to počakati še kakšen dan ali dva, saj naj bi kartice prišle v prodajo že naslednji teden. Bomo ugledali hipernaspidirane, ultraoverclockabilne Radeone?

2 komentarja

S3 prihaja nazaj

ZDNet - Nekaj je treba priznati: S3 nikoli ni bil znan po hitrih grafičnih karticah, toda zaradi nizkih cen so njihovi produkti našli dom v marsikaterem računalniku. Pred nekaj časa je podjetje celoten grafični del prodalo VIAi, ki se je takoj lotila izdelave čipovij z integrirano Savage grafiko. Medtem nas je večina na S3 že pozabila, potem pa je med nas treščila ta novica na ZDNetu. Glavnina novice govori o popolnoma drugi stvari, toda na koncu je mogoče zaslediti izjavo S3jevega predstavnika, da se bo podjetje čez 12-18 mesec vrnilo v proizvodnjo grafičnih kartic! Ali jim bo to uspelo ali ne bomo še videli, vsaka konkurenca "velikim" pa je še kako dobrodošla!

3 komentarji