»

24. april: Visual Studio 2003, Windows Server 2003, SQL Server pri 64 bitih

Vnunet - Microsoft je pred časom najavil, da je 'Everett', kodno ime naslednika Visual Studio .neta, končno dobilo uradno ime: Visual Studio 2003. Zgodnja verzija je že nekaj časa na voljo MSDN naročnikom, 24. aprila pa bo uradni pričetek razpečevanja kupcem.

To se bo zgodilo vzporedno z družino strežniških izdelkov Windows Server 2003 (bivši .net Server Family) in 64-bitne različice SQL strežnika. Poseben poudarek bo seveda na lažjem razvoju in povezljivosti spletnih storitev (web services), pes pa seveda taco moli še dlje -- .net. Klik!

Podrobnosti o naslednji verziji razvojnega okolja, 'Whidbey', ostajajo za zaprtimi vrati NDA papirčkov. Jo pa imamo ugledati vzporedno z naslednikom SQL strežnika, kar zna predstaviti zanimiv premik paradigme programiranja (seveda, če bo stvar sprejeta). No, ako nasledniku Windowsev uspe z WinFSom...

Da, prihodnost bo zanimiva. Microsoft Dont. Ups, dot net.

0 komentarjev

Microsoftova rošada imen

The Register - Prihajajoče Windowse.NET Server 2003 verjetno vsaj po imenu poznate vsi. Ali pa tudi ne, kakor kaže sledeča novica na Registru.

Gigant iz Redmonda oziroma njegovi vodilni so se odločili, da je končnica .NET preveč zavajajoča, ker njihov naslednji izdelek ne bo popolnoma podpiral .NET tehnologije in spremenili ime v Microsoft Windows Server 2003. Ker ima Microsoft menda vsaj to področje pod nadzorom pri sebi, so .NET prihranili za vse aplikacije s to podporo, kljub temu pa se bo na škatli novih Oken bohotil znak Microsoft .NET Connected.

Bolj za šalo kot za res pa si poglejte še prvi odgovor iz priloženega FAQ-ja (ta se je nanašal na spremembo imena, da ne bo pomote):
A) No -- we remain on track for a worldwide launch of Windows Server 2003 in April 2003

6 komentarjev

Longhorn Server: Ne objokujte me

Slo-Tech - Kot smo že pisali, strežniške družine Windows Longhorn ne bo -- ta okna bodo obstajala le kot različica za delovne postaje. Gostiteljskim računalom pa bo tako po prihajajočih .Net strežnikih na voljo 'šele' naslednja verzija pod kodnim imenom Blackcomb. Ker pa je na videz mogoče oceniti, da se vračamo nazaj h koreninam (beri: ločeni strežniški in uporabniški sistemi), je majhna analiza na mestu.

Pred časom se je veliko govorilo o združevanju sistemov za domačo uporabo ter strežniško rabo. Tako smo dobili Windows 2000, prvi tovrstni dokaj uspešen poskus, nato pa Windows XP. Tukaj pa nastopi zmeda: pri prvoomenjenih se je celotna serija (4 oz 5) sistemov imenovala "Windows 2000", pri zadnjem pa jih nomenklatura deli na "XP" ter ".Net Server", kar spominja na čase 9x ter NT.

Težavo s(m)o ustvarili z govorjenjem, da se združujeta sistema za domačo in strežniško rabo. Pravzaprav -- kot vidimo sedaj -- bi bilo veliko primerneje omenjati združevanje sistemov za domačo ter produkcijsko...

7 komentarjev

Yukon: "Počakajte do sp1"

Vnunet - Povej mi, bralec, kolikokrat si že slišal nasvete, da z inštalacijo 'poljubnega' Microsoftovega pomembnejšega programja počakaj do izdaje prvega servisnega paketka? --

Gartner, raziskovalna skupina, ki nam je že tolikokrat postregla z zelo zanimivimi rezultati, tudi tokrat vsem zainteresiranim v duhu varnosti strogo odsvetuje namestitev naslednje različice Microsoftovega SQL strežnika. MS naj se v preteklosti -- kar se tiče varnosti -- pač ne bi nevem kako dobro izkazal, zatorej je previdnost v podatkovnostrežniških vodah še kako pomembna. Klik!

error in OnNewProductLaunch ( OdsvetujUporabo ) : infinite loop detected

2 komentarja

.Net: Dobrodošli na krovu, Borland

The Register - Malce več kot leto dni po Microsoftovi splavitvi 'razširjene' verzije razvojnega okolja Visual Studio .Net lahko pričakujemo tudi Borlandov izdelek, ki bo podpiral tehnologijo .Net. Pred kratkim izdan Delphi Studio 7 sicer podpira nekaj malega .net-a, vendar je daleč od tega, kar bo ponujal novi izdelek. Ta bo namreč vpeljal podporo večim programskim jezikom, med drugim tudi Delphiju :-). Klik!

0 komentarjev

Visual Studio .Net: Prihodnost

ZDNet - Microsoft kani to jesen obelodaniti nadgradnjo (Service Pack [>:D]) obstoječega razvojnega okolja Visual Studio .Net. Nadgradnje bodo bazirale predvsem na izboljšani varnosti ter hitrosti, prav tako pa bo orodje omogočalo boljšo povezljivost s sistemom .Net strežnikov (torej nekako podobno sedanji navezi VS.Net z Win2k/xp proti Win9x). Klik!

Kakorkoli, vzporedno z naslednjo generacijo Microsoftovega SQL strežnika, "Yukon", bodo leta 2003 izdali naslednjo verzijo okolja; poudarek bo predvsem na izkoriščanju podatkovne povezljivosti, leto kasneje pa še novo verzijo z "še izboljšanim" uporabniškim vmesnikom ter interakcijo s sistemom Longhorn.

0 komentarjev

X-drive in Windows XP

ZDNet - Verjetno vas nemalo pozna storitev X-drive, ki je nekaj časa uporabnikom ponujala zastonjskih mislim da 10 MB prostora na internetu. Posebnost X-drivea je bila predvsem integracija v okenskega Raziskovalca, saj je poseben programček dodal pogon 'X:', ki pa je bil pravzaprav bližnjica do spletnega predala.

No, X-drive pa imamo ugledati tudi v novih (še neizdanih, da se razumemo ) Windowsih XP. Prvih 30 dni naj bi bilo zastonjskih, za nadalje pa bo potrebno plačevati, in sicer predvidoma $4.95 mesečno za 75 MB do $1,695 za 37.5 GB (500-uporabniška licenca). Aja, storitev naj bi za dostop do spletnega predala uporabljala tudi Web Publishing Wizard. Klik!

3 komentarji