»

AMD bo porabil 50 milijonov za zniževanje stroškov

The Register - Konec preteklega leta je AMD objavil, da bo začel varčevati na vseh koncih in krajih, kar naj bi ga stalo kar nekaj dolarjev v odpravninah in ostalih stroških, povezanih s prestrukturiranjem. Točnih številk tedaj še niso imeli, so jih pa objavili ta teden. Kot so sporočili ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC-u), bodo kratkoročno za klestenje stroškov porabili 50 milijonov dolarjev. Od tega jih bo 23 namenjenih za odpravnine, 13 milijonov za prekinitve pogodb in programov, 7 milijonov zaradi prevrednotenja osnovnih sredstev in še dodatnih 7 milijonov za konsolidacijo obratov in zapiranje nekaterih. Prestrukturiranje naj bi bilo končano do zaključega tega leta.

Teh nekaj milijonov sicer ne izgleda tako strašno, saj je AMD lani pridelal tri milijarde dolarjev izgube. Skupno je AMD odpustil že več kot 1.100 ljudi, potem ko so še novembra napovedali pol manjšo številko. Vlagatelji so se na novico odzvali presenetljivo pozitivno, saj je delnica AMD-ja v petek pridobila...

8 komentarjev

Finančni poročili Intela in AMD-ja

Slo-Tech - Tekom tedna sta tako Intel kot AMD objavila svoji finančni poročili za prvo četrtletje letošnjega leta. Medtem ko je Intel v omenjenem obdobju ob 9,67 milijarde ameriških dolarjev prihodkov pridelal dobrih 1,4 milijarde ameriških dolarjev dobička, je AMD ob 1,5 milijardi dolarjev prihodkov imel 358 milijonov dolarjev izgube. Levji delež AMD-jeve izgube predstavljajo operativne izgube (264 milijonov dolarjev), medtem ko 50 milijonov dolarjev predstavljajo stroški nakupa ATI-ja. Več o tem si preberite v uradnih finančnih poročilih Intela oziroma AMD-ja.

16 komentarjev

Tudi Intel z manj dobička

Slo-Tech - Potem ko je AMD objavil, da bo njegov dohodek v četrtem četrtletju lanskega leta nižji od pričakovanega, so podobne informacije pricurljale tudi iz Intelovih logov. Prihodki slednjega naj bi bili tako kar za pet odstotkov nižji od dohodkov enakega obdobja leta 2005, dobiček četrtega četrtletja pa naj bi bil kar za 39 odstotkov nižji od dobička enakega obdobja v letu 2005. Poleg tega napovedujejo za prvo četrtletje letošnjega leta dodatno zmanjšanje dohodkov.

Več na Daily Tech-u.

15 komentarjev

AMD z optimizacijami za Linux?

Hartware.net - Hartware poroča, da je AMD objavil, da bo v Dresdnu ustanovil nov razvojni center, ki se bo imenoval OSRC ali Operating System Research Center. Njegova naloga bo optimizacija prihodnjih generacij procesorjev za zahteve modernih sistemov. Zanimivo je, da bo njegov vodja Chris Schläger, ki je bil še do pred kratkim razvojni šef pri Suse Linuxu. Kaj vse to točno pomeni, še ni znano, a po AMD-jevih navedbah bodo tam "razvijali nove referenčne implementacije, temelječe na Linuxu, ki bodo potem na razpolago skupnosti Open Source in izdelovalcem operacijskih sistemov". Prav tako bo OSRC pomagal pri raziskavah na področjih večjedrnosti, procesorske varnosti in porabe električne energije.

15 komentarjev

IBM pomaga AMD

X-Bit Labs -

Še lanskega junija je AMD na Tajvanu trdil, da s svojo proizvodnjo x86-64 procesorjev nimajo težav. Nato težave niso bile več omenjane vse do oktobra, ko je AMD moral pojasniti, zakaj je izid Hammerjev ponovno preložil. Še vedno so trdili, da ni kakšnih večjih, pojavljala so le namigovanja na težave pri doseganju višjih frekvenc delovanja. No, danes so v BusinessWeek objavili, da je AMD že lanskega novembra plačal IBM-u celih 46 milijonov dolarjev za pomoč pri rešitvi težav s SOI proizvodnjo, kar je tudi razlog za prestavljanje izida procesorjev. AMD uradno zadeve ni predstavil.

Dejstvo je, da so analitiki tovrstne težave napovedali že ob samem začetku, ko je AMD objavil to vrsto proizvodnje, medtem ko so nas pri AMD prepričevali v nasprotno. Zdaj je jasno, da so težave podcenjevali in da so morali za rešitev iz te zagate IBM-u odšeti lepe denarce.

Vendar srž problema ni v denarju, temveč v AMD-jevem reagiranju, saj so reagirali šele, ko je bila situacija že kritična. Inženirji so...

6 komentarjev

Zanimive novičke iz AMD-ja

X-Bit Labs - Iz AMD-ja so spet pricurljale zanimive novičke glede AMD-jeve strategije. Izvedelo se je namreč, da naj bi AMD to leto izdelal kar 30 milijonov procesorjev, kar je za kar 40 % večja proizvodnja od načrtov lanskega leta. Na žalost pa večja proizvodnja še ne pomeni večjih prihodkov, saj se povprečna prodajna cena procesorjev še vedno nezadržno niža. Poleg tega se je izvedelo, da bo AMD izdal Athlon XP z oznako 2000+ že v januarju. Datum izdaje novega procesorja zaenkrat še ni znan, vendar pa nekateri viri navajajo, da naj bi to bil kar 7. januar. Novičk iz AMD-ja pa s tem še ni konec: nekatera analitična podjetja napovedujejo, da bo AMD s koncem tega leta (leta 2001) obvladoval kar 27 % tržišča. To je kar logična napoved, saj številna podjetja godrnjajo zaradi pomanjkanja procesorjev Pentium4, ki jih Intel ne more in ne more izdelati v dovolj velikih količinah. Kar spodbudna novica za AMD, kajne? No, malce manj spodbudno je slišati, da nekateri napovedujejo, da bo AMD teh 7 % hitro...

1 komentar